Rejestracja

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (10): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (06-19.09.2017)

Autor: Jakub Ostaszewski

Kategoria: Jakość i Bezpieczeństwo

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (06-19.09.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (06-19.09.2017):

  1. fipronil (0.02 mg/kg - ppm) w gotowanych, obranych jajach z Czech, surowiec z Polski (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: wycofanie od odbiorców)
  2. fipronil (0.013 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
  3. fipronil (0.024 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  4. fipronil (0.11 mg/kg - ppm) w jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powaiadomienie władz)
  5. fipronil (0.014 mg/kg - ppm) w jajach (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: publiczne ostrzeżenie - nota prasowa)
  6. fragmenty plastiku w konserwie wieprzowej  (ocena ryzyka: nierozstrzygnięta; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  7. fipronil (0.069 mg/kg - ppm) w chłodzonych jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  8. fipronil (0.036 mg/kg - ppm)w chłodzonych jajach  (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: powiadomienie władz)
  9. fragmenty plastiku w kawałkach mrożonego, panierowanego kurczaka  (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
  10. podejrzenie zakażenia (Salmonella Enteritidis) spowodowanego przez jaja (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: -)
  11. ołów (12.8 mg/kg - ppm) oraz wysoka zawartość aluminium (46300 mg/kg - ppm) w proszkach zeolitu i bentonitu z Niemiec, surowiec z Polski (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: poinformowanie odbiorcy)
  12. chlorpyrifos (0.093 mg/kg - ppm) w jabłkach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie:powiadomienie władz)
  13. fipronil (0.041 mg/kg - ppm) w pasteryzowanym, płynnym żółtku jaj (ocena ryzyka: nie groźne; podjęte działanie: konfiskata)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Tajwan - kolejnym kierunkiem eksportu dla polskich jabłek

Komunikaty GIW:

Bezpieczeństwo żywności - współpraca polsko-duńska

Nowelizacja rozporządzenia MRiRW w sprawie wprowadzenia programu bioasekuracji

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/1536 z dnia 11 września 2017 r.

Zniesienie restrykcji importowych dla żywych ptaków, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych importowanych z Polski do Królestwa Arabii Saudyjskiej

Komunikaty GIS:

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie działań podejmowanych w Polsce w związku z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilem