Rejestracja

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Urzędowa Kontrola Żywności (11): Komunikaty; Zgłoszenia RASFF; Informacje (20.09-03.10.2017)

Autor: Jakub Ostaszewski

Kategoria: Jakość i Bezpieczeństwo

Szanowni Państwo,

poniżej przedstawiamy Państwu przegląd doniesień z ostanich dwóch tygodni (20.09-03.10.2017) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Poniżej znajduje się lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) oraz informacje i komunikaty Inspekcji Państwowych takich jak: Państwowa Inspekcja Roślin i Nasiennictwa, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Główny Inspektorat Weterynarii, Państwowa Inspekcja Sanitarna, Główny Inspektorat Sanitarny oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

 

Lista polskich produktów zgłoszonych do RASFF (20.09-03.10.2017):

  1. etefon (1.7 mg/kg - ppm) w słodkiej papryce (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  2. benzo(a)piren (2.7 µg/kg - ppb) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (suma PAH4: 33.1 µg/kg - ppb) w chłodzonych, wędzonych żeberkach (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: brak produktu na stanie)
  3. fipronil (0.79 mg/kg - ppm) w pasteryzowanym proszku jajecznym ze Słowacji z surowcem z Polski (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie z rynku)
  4. Listeria monocytogenes (460 jtk/g) w chłodznym, marynowanym łososiu  (ocena ryzyka: poważne; podjęte działanie: wycofanie od konsumentów)
  5. Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g) w mrożnym (całym) kurczaku (ocena ryzyka: brak decyzji; podjęte działanie: poinformowanie odbiorców)

 

Informacje i komunikaty z Inspekcji Państwowych:

Komunikaty PIORiN:

Indie - aktualizacja przepisów fitosanitarnych

Perspektywy rozwoju sieci EUPHRESCO

Komunikaty IJHARS:

Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015 – 2016

Komunikaty GIW:

Informacja o uzgodnieniu pomiędzy Komisją Europejską i Ukrainą zharmonizowanego świadectwa na eksport mleka poddanego obróbce termicznej i produktów mleczarskich

Uzgodnienie wzoru świadectwa zdrowia dla produktów z ryb łososiowatych

Nowelizacja rozporządzenia MRiRW w sprawie środków podejmowanych wz. z wystąpieniem ASF

Komunikaty UOKiK

Brak zgłoszenia koncentracji - decyzja UOKiK