Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

8 wersja IFS Food - Konsultacje społeczne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

IFS jest na dobrej drodze do wprowadzenia 8 wersji  IFS Food. Przegląd aktualnej  7 wersji  stał się konieczny ze względu na zmiany rynkowe w ostatnim czasie. Podczas prac nad nową wersją zostały uwzględnione opinie i wnioski z 7 wersji IFS Food .

Czego można oczekiwać od 8 wersji  IFS Food ? 

W projekcie 8 wersji  IFS Food  :

- uwzględniono nowy Codex Alimentarius oraz  nadchodzącą wersję  normy   ISO 22003-2 dla standardów produktów i procesów,

- zmieniono przyporządkowanie  niektórych kryteriów w celu jeszcze dokładniejszego śledzenia ścieżki audytu,

- poprawiono  system punktacji, zwłaszcza punktację B,

- wyjaśniono zasadę niezapowiedzianych audytów, zwłaszcza w przypadku nieudanego audytu,

- zapewniono rozwiązanie w zakresie sprawozdawczości dotyczącej obowiązkowych pól,

- poprawiono spójność i precyzję sformułowań i wyjaśnień dotyczących listy kontrolnej, oraz

- zaproponowano dostosowanie procesu certyfikacji polegające na przedstawieniu planu działania i wstępnej oceny punktowej zamiast raportu wstępnego.

Mile widziane są Państwa opinie na temat projektu

Serdecznie zapraszamy do udziału w konsultacjach społecznych projektu  8 wersji   IFS Food. Jest to istotny krok w procesie przeglądu standardu. Państwa opinie sprawią, że będzie on jeszcze  bardziej odpowiadał aktualnym potrzebom i oczekiwaniom rynku.

W ramach tych konsultacji można zgłaszać uwagi dotyczące poszczególnych części standardu. Należy pamiętać, że ostateczny termin przekazywania opinii upływa 24 maja (o północy czasu środkowoeuropejskiego).

Aby wziąć udział w konsultacjach, należy pobrać projekt standardu IFS Food wersja 8 tutaj,  a ankietę tutaj.

Dziękujemy za opinie i za towarzyszenie nam w drodze do wersji 8 IFS Food!

 

Informacje na temat standardu IFS Food można znaleźć na naszej stronie IFS Food Standard.

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: IFS CENTRAL & EASTERN EUROPE OFFICE

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn