Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 06.12.2023 12:00
Cel wydarzenia
3 edycja Akademii Bezpieczeństwa Żywności Argenty to dwudniowy cykl webinariów dedykowany zagadnieniom bezpieczeństwa żywności oraz przedstawieniu najnowszych rozwiązań w obszarze identyfikacji patogenów w środowisku produkcyjnym branży spożywczej. Podczas Akademii Bezpieczeństwa Żywności zaprezentujemy Państwu nie tylko te dobrze znane klasyczne metody wykrywające mikroorganizmy, ale również metody molekularne i immunoenzymatyczne. Prezentując wspomniane techniki, skupimy się na dobrych praktykach ich wykonania oraz przedstawimy dedykowane im rozwiązania.
Zaprosiliśmy do współpracy wybitnych ekspertów, którzy zaprezentują wybrane zagadnienia w dwóch blokach tematycznych:
Dzień 1. Klasyczne, biochemiczne i immunoenzymatyczne metody identyfikacji mikroorganizmów
Dzień 2. Molekularne metody wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów
Wierzymy, że również tegoroczne spotkanie w ramach Akademii Bezpieczeństwa Żywności będzie dla Państwa ciekawym i inspirującym doświadczeniem!
Wydarzenie skierowane do
Wydarzenie jest skierowane do technologów żywności, laboratorantów mikrobiologicznych, specjalistów ds. zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, biotechnologów, diagnostów, specjalistów rozwoju badań laboratoryjnych, koordynator ds. prawa żywnościowego, pełnomocników ds. jakości
Program
Dzień 1. Klasyczne, biochemiczne i immunoenzymatyczne metody identyfikacji mikroorganizmów 6 grudnia, g. 12.00 |
|
Szybkie metody potwierdzania obecności patogenów w hodowlach zgodnie ze standardami ISO Daniel Dolata, Gold Standard Diagnostic Opis: Szybkie metody potwierdzania obecności patogenów w hodowlach zgodnie ze standardami ISO" skupia się na prezentacji szybkich i skutecznych testów potwierdzających obecność szczepów Salmonelli, Legionelli i Staphylococcus. Głównym punktem programu będzie omówienie gamy produktów MICROGEN. Podczas webinaru zostaną przedstawione zalety i skuteczność testów latexowych w szybkim potwierdzaniu obecności wymienionych patogenów. Uczestnicy dowiedzą się, jakie korzyści niesie ze sobą zastosowanie tych szybkich metod w laboratoriach oraz jak są one zgodne z normami ISO dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i jakości środowiska. |
|
Wykorzystanie fizjologicznych cech mikroorganizmów w monitoringu czystości środowiska produkcyjnego Martyna Żyłka, Integra Diagnostic Opis: Podczas prezentacji zostaną rozwinięte zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz metod badań poza laboratoryjnych (w tym ATP). Istotnym czynnikiem merytorycznym będzie rozwinięcie kwestii zależności między zasadą działania poszczególnych instrumentów a badaniem czystości linii produkcyjnej i środowiska pracy. Głównym celem tej części spotkania jest wyróżnienie aspektów merytorycznych, które mają bezpośrednie zastosowanie w codziennym środowisku pracy. |
|
Immunoenzymatyczna metoda (ELISA) w analizie żywności Marta Kozieł, Argenta Opis: Test immunoenzymatyczny (ELISA) to technika analityczna służąca do wykrywania obecności antygenu lub przeciwciała w danej próbce. Metoda ta ma szerokie zastosowania w diagnostyce klinicznej, badaniach kontroli jakości oraz w laboratoriach naukowych. W dziedzinie bezpieczeństwa żywności kojarzona jest głównie z badaniem alergenów, ale to nie jedyne jej zastosowanie. Praktycznie wszystkie gatunki drobnoustrojów mają unikalne antygeny i tego typu antygeny można wykorzystać jako specyficzne cząsteczki do wykrywania w teście ELISA. Dzięki zastosowaniu różnych wariantów metody ELISA możliwe jest wykrycie antygenu lub przeciwciała, identyfikacja różnych szczepów drobnoustrojów jednocześnie, a także scharakteryzowanie rozmieszczenia epitopów na powierzchni drobnoustrojów. |
Warunki uczestnictwa
Webinarium bezpłatne. Konieczna rejestracja przez poniższy formularz. Zarejestruj się już dziś!
Rejestracja
Zarejestruj się