Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Akademia Bezpieczeństwa Żywności - dzień 1

Data: 06.12.2023 12:00

Cel wydarzenia

3 edycja Akademii Bezpieczeństwa Żywności Argenty to dwudniowy cykl webinariów dedykowany zagadnieniom bezpieczeństwa żywności oraz przedstawieniu najnowszych rozwiązań w obszarze identyfikacji patogenów w środowisku produkcyjnym branży spożywczej. Podczas Akademii Bezpieczeństwa Żywności zaprezentujemy Państwu nie tylko te dobrze znane klasyczne metody wykrywające mikroorganizmy, ale również metody molekularne i immunoenzymatyczne. Prezentując wspomniane techniki, skupimy się na dobrych praktykach ich wykonania oraz przedstawimy dedykowane im rozwiązania.

Zaprosiliśmy do współpracy wybitnych ekspertów, którzy zaprezentują wybrane zagadnienia w dwóch blokach tematycznych:

Dzień 1. Klasyczne, biochemiczne i immunoenzymatyczne metody identyfikacji mikroorganizmów

Dzień 2. Molekularne metody wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów

Wierzymy, że również tegoroczne spotkanie w ramach Akademii Bezpieczeństwa Żywności będzie dla Państwa ciekawym i inspirującym doświadczeniem!

Wydarzenie skierowane do

Wydarzenie jest skierowane do technologów żywności, laboratorantów mikrobiologicznych, specjalistów ds. zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, biotechnologów, diagnostów, specjalistów rozwoju badań laboratoryjnych, koordynator ds. prawa żywnościowego, pełnomocników ds. jakości

Program

Dzień 1. Klasyczne, biochemiczne i immunoenzymatyczne metody identyfikacji mikroorganizmów

6 grudnia, g. 12.00

Szybkie metody potwierdzania obecności patogenów w hodowlach zgodnie ze standardami ISO

Daniel Dolata, Gold Standard Diagnostic

Opis: 

Szybkie metody potwierdzania obecności patogenów w hodowlach zgodnie ze standardami ISO" skupia się na prezentacji szybkich i skutecznych testów potwierdzających obecność szczepów Salmonelli, Legionelli i Staphylococcus. Głównym punktem programu będzie omówienie gamy produktów MICROGEN. Podczas webinaru zostaną przedstawione zalety i skuteczność testów latexowych w szybkim potwierdzaniu obecności wymienionych patogenów. Uczestnicy dowiedzą się, jakie korzyści niesie ze sobą zastosowanie tych szybkich metod w laboratoriach oraz jak są one zgodne z normami ISO dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i jakości środowiska.

Wykorzystanie fizjologicznych cech mikroorganizmów w monitoringu czystości środowiska produkcyjnego

Martyna Żyłka, Integra Diagnostic

Opis:

Podczas prezentacji zostaną rozwinięte zagadnienia z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz metod badań poza laboratoryjnych (w tym ATP). Istotnym czynnikiem merytorycznym będzie rozwinięcie kwestii zależności między zasadą działania poszczególnych instrumentów a badaniem czystości linii produkcyjnej i środowiska pracy. Głównym celem tej części spotkania jest wyróżnienie aspektów merytorycznych, które mają bezpośrednie zastosowanie w codziennym środowisku pracy. 

Immunoenzymatyczna metoda (ELISA) w analizie żywności

Marta Kozieł, Argenta

Opis:

Test immunoenzymatyczny (ELISA) to technika analityczna służąca do wykrywania obecności antygenu lub przeciwciała w danej próbce. Metoda ta ma szerokie zastosowania w diagnostyce klinicznej, badaniach kontroli jakości oraz w laboratoriach naukowych. W dziedzinie bezpieczeństwa żywności kojarzona jest głównie z badaniem alergenów, ale to nie jedyne jej zastosowanie. Praktycznie wszystkie gatunki drobnoustrojów mają unikalne antygeny i tego typu antygeny można wykorzystać jako specyficzne cząsteczki do wykrywania w teście ELISA. Dzięki zastosowaniu różnych wariantów metody ELISA możliwe jest wykrycie antygenu lub przeciwciała, identyfikacja różnych szczepów drobnoustrojów jednocześnie, a także scharakteryzowanie rozmieszczenia epitopów na powierzchni drobnoustrojów.

Warunki uczestnictwa

Webinarium bezpłatne. Konieczna rejestracja przez poniższy formularz. Zarejestruj się już dziś!

Rejestracja

Zarejestruj się

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.