Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 07.12.2023 12:00
Cel wydarzenia
3 edycja Akademii Bezpieczeństwa Żywności Argenty to dwudniowy cykl webinariów dedykowany zagadnieniom bezpieczeństwa żywności oraz przedstawieniu najnowszych rozwiązań w obszarze identyfikacji patogenów w środowisku produkcyjnym branży spożywczej. Podczas Akademii Bezpieczeństwa Żywności zaprezentujemy Państwu nie tylko te dobrze znane klasyczne metody wykrywające mikroorganizmy, ale również metody molekularne i immunoenzymatyczne. Prezentując wspomniane techniki, skupimy się na dobrych praktykach ich wykonania oraz przedstawimy dedykowane im rozwiązania.
Zaprosiliśmy do współpracy wybitnych ekspertów, którzy zaprezentują wybrane zagadnienia w dwóch blokach tematycznych:
Dzień 1. Klasyczne, biochemiczne i immunoenzymatyczne metody identyfikacji mikroorganizmów
Dzień 2. Molekularne metody wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów
Wierzymy, że również tegoroczne spotkanie w ramach Akademii Bezpieczeństwa Żywności będzie dla Państwa ciekawym i inspirującym doświadczeniem!
Wydarzenie skierowane do
Wydarzenie jest skierowane do technologów żywności, laboratorantów mikrobiologicznych, specjalistów ds. zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, biotechnologów, diagnostów, specjalistów rozwoju badań laboratoryjnych, koordynator ds. prawa żywnościowego, pełnomocników ds. jakości
Program
Dzień 2. Molekularne metody wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów 7 grudnia, g. 12.00 |
|
Najczęstsze wyzwania w oznaczaniu patogenów metodami RT- PCR i jak sobie z nimi radzić Piotr Gutry, Thermofisher Opis: To seminarium jest próbą przybliżenia najczęstszych wyzwań z jakimi mierzą się na co dzień użytkownicy molekularnych systemów służących do oznaczania patogenów w żywności oraz próbkach środowiskowych związanych z obszarem produkcji. Zanieczyszczenia krzyżowe, wieloetapowa hodowla (przednamnażanie) drobnoustrojów, fałszywie dadatnie wyniki, kontrola ujemna, zanieczyszczenia amplikonem, walidacje i pooling próbek oraz właściwe przygotowanie powierzchni roboczych to tylko część z zagadnień, które zostaną poddane dyskusji. Dołożymy również starań aby znaleźć odpowiedzi na to jak stawić im czoło. |
|
Emulsyjno-kropelkowa technologia PCR Marta Kozieł, Argenta Opis: W ciągu ostatnich kilku dekad opracowano różne rodzaje techniki PCR, np. RT-PCR (reverse transcriptase-PCR), Nested PCR (PCR “gniazdowy”), qPCR (quantitative PCR, inaczej real-time PCR) umożliwiające wykrywanie docelowego DNA z dużą precyzją, czułością, swoistością i powtarzalnością. Jednym z najnowszych osiągnieć biologii molekularnej jest cyfrowy (emulsyjny) PCR (Droplet Digital PCR, ddPCR), który umożliwia detekcję oraz bezwzględną ilościową analizę kwasów nukleinowych bez konieczności przygotowania krzywej standardowej czy odniesienia się do genu referencyjnego. Metoda wykorzystuje emulsyjno-kropelkową technologię polegającą na frakcjonowaniu próbki na wiele tysięcy pojedynczych kropli, w których zachodzi reakcja PCR, a jej wynik odczytywany jest na podstawie liczby cząsteczek zawierających docelowe DNA. Technika ta jest doskonałą alternatywą dla qPCR. |
|
Zafałszowania suplementów diety - realny problem, czy nieistotny margines rynku? Michał Snopkiewicz, FoodFakty Opis: Zafałszowania żywności charakteryzuje zamierzona działalność oszukańcza i cel, jakim jest osiągnięcie korzyści ekonomicznych. Naruszają one zasady, wymagania i przepisy dotyczące łańcucha rolno-spożywczego. W konsekwencji tych działań straty ponosi klient bezpośredni lub końcowy. W prezentacji zostanie przedstawiony problem zafałszowań żywności w kategorii suplementów diety na podstawie danych i przykładów z bazy zafałszowań żywności Probase360, która jest prowadzona przez zespół FoodFakty. |
|
MALDI-TOF jako nowoczesna metoda analityczna w badaniu żywności Żaneta Wieczorek, Argenta Opis: W czasie tej prezentacji pochylimy się nad zagadnieniem automatycznej identyfikacji drobnoustrojów przy wykorzystaniu technologii spektrometrii mas. Postaramy się znaleźć odpowiedź czy MALDI-TOF ma szansę szerzej zaistnieć w przemyśle spożywczym i jakie mogą być jego przewagi w porównaniu do powszechnie wykorzystywanych metod detekcji drobnoustrojów. |
Warunki uczestnictwa
Webinarium bezpłatne. Konieczna rejestracja przez poniższy formularz. Zarejestruj się już dziś!
Rejestracja
Zarejestruj się