Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Akryloamid – wyzwanie dla bezpieczeństwa żywności

Data: 21.11.2018 11:00

Cel webinarium

Według opinii naukowej wydanej przez Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), obecność akryloamidu w żywności stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego. Akryloamid został w 1994 roku uznany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO IARC) za związek „prawdopodobnie rakotwórczy” dla ludzi (grupa 2A).

Akryloamid w naturalny sposób powstaje w wyniku reakcji Maillarda zachodzących w wysokiej temperaturze podczas przemysłowej obróbki żywności, jak i w trakcie przyrządzania potraw w domu, nadając żywności charakterystyczny smak i aromat.

Webinarium skierowane do

Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - osoby odpowiedzialne za bezpieczeństwo produktów żywnościowych oraz wszystkie osoby, które chcą poszerzyć swoją wiedzę o akryloamidzie, zmianach wprowadzonych Rozporządzeniem 2017/2158, a także dowiedzieć się więcej na temat stosowania środków łagodzących służących ograniczaniu powstawania akryloamidu w żywności.

Program

Ze względu na coraz bardziej rygorystyczne wymogi prawne, a także wzrastające obawy konsumentów, istnieje konieczność stałego monitorowania i ograniczania powstawania akryloamidu w żywności. Najważniejsze pytania dotyczące akryloamidu w żywności obejmują:

  • W jaki sposób powstaje akryloamid?
  • Dlaczego obecność akryloamidu w żywności stała się gorącym tematem ostatnich miesięcy?
  • Jakie środki łagodzące należy zastosować, aby ograniczyć obecność akryloamidu w produktach żywnościowych?
  • Co należy zrobić, aby spełnić wymagania aktualnych wytycznych Unii Europejskiej w sprawie akryloamidu w żywności? 

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: ok. 60 min

Webinar prowadzony w języku angielskim.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn