Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
9 maja 2018 r. Global Food Safety Initiative (GFSI) opublikował dokument techniczny dotyczący fałszowania żywności pod tytułem "Przeciwdziałanie fałszowaniu żywności za pośrednictwem systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności"...
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
Przygotowanie próbki jest jednym z kluczowych etapów dokładnej detekcji mykotoksyn. Nie bez powodu, kiedy mówimy o mykotoksynach, na pierwszy rzut idzie analiza naszego próbkobrania – w jaki sposób to robiliśmy do tej pory, a może jak powinniśmy zacząć to robić. Dlaczego? Istotę problemu przybliża artykuł.
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza (SZPI) opublikowała 10 listopada 2023 r. wyniki akcji kontrolnej, dotyczącej suplementów diety na kondycję stawów.
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano wytyczne laboratoryjne, ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy.
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „wiejskie”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat regulacji zawartych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011
FoodFakty Safety Week: Rosnące zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i nowe wymogi standardów – EFSA, zagrożenia mikrobiologiczne (c.d.), IFS, dioksyny, mikroplastik, zafałszowania - dzień 5 - nagranie z dnia 16.06.2023 r.
Jak co roku FoodFakty dla klientów Strefy Managera przygotowały pełną i szczegółową analizę notyfikacji w systemie RASFF. Raport za 2022 rok jest już gotowy.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - październik 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - wrzesień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety".