Cel szkolenia
- Przygotowanie uczestników do przeprowadzania skutecznych auditów wewnętrznych, jako narzędzia zarządzania bezpieczeństwem żywności wg programu certyfikacji FSSC 22000 (Food Safety Management System Certification 22000)
Szkolenie skierowane do
- Osób, przeprowadzających audity wewnętrzne w przedsiębiorstwach funkcjonujących w obszarze łańcucha żywnościowego
- Osób, które będą auditowane i chciałyby zapoznać się z wymaganiami i technikami auditu wewnętrznego
Program
- Miejsce i rola systemu jakości w łańcuchu produkcji żywności:
- wymagania prawne
- Wprowadzenie w wymagania normy ISO 22000:2018:
- kontekst organizacji
- analiza ryzyk i szans
- odpowiedzialność i uprawnienia
- wsparcie
- system zarządzania bezpieczeństwem żywności (PRP, OPRP, CCP)
- elementy systemu zarządzania (ocena efektów działania, doskonalenie)
- dokumentowanie
- komunikacja (zewnętrzna i wewnętrzna)
- Wymagania szczegółowe ISO/TS 22002-1 - programy warunków wstępnych dla całego łańcucha żywnościowego
- Wymagania schematu FSSC wersja 6:
- kultura bezpieczeństwa żywności
- food defence
- food fraud
- nadzór nad dostawcami
- monitorowanie środowiska
- zarządzanie alergenami
- Zasady auditingu wg ISO 19011:2018
- planowanie i koordynacja działań auditowych
- prowadzenie auditów
- identyfikacja i zapis niezgodności
- analiza dokumentacji i zapisów
- działania poauditowe
- ćwiczenia warsztatowe
- Egzamin końcowy
Warunki uczestnictwa
Szkolenie trzydniowe
Cena 1.890 PLN netto - za udział 1 osoby w szkoleniu w formie stacjonarnej
Cena obejmuje: prowadzenie zajęć, materiały szkoleniowe, certyfikat w języku polskim, wyżywienie w trakcie godzin szkoleniowych
Cena nie obejmuje kosztów zakwaterowania
Płatność za szkolenie następuje po realizacji szkolenia, wyłącznie przelewem, na podstawie faktury VAT, w terminie 14 dni od daty jej wystawienia.
Szczegółowe warunki uczestnictwa dostępne w poniższym linku:
https://learning.sgs.com/lmt/!clmsLink.dt?site=sgsssc®ion=pl&lang=pl&type=R&id=84883915
Zapytaj organizatora o szczegóły