Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badania mikrobiologiczne środowiska produkcyjnego - parametry bezpieczeństwa Salmonella i Listeria monocytogenes (szkolenie dwudniowe)

Data: 11.09.2019 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 16 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest:

  • zapoznanie z podstawowymi zasadami badań mikrobiologicznych oraz nauka prawidłowego pobierania i przygotowywania próbek do badań mikrobiologicznych zgodnie z parametrami bezpieczeństwa
  • przedstawienie zasad doboru rodzaju oznaczenia: analiza ilościowa / analiza jakościowa
  • nauka sposobu wykonywania oznaczenia liczby oraz wykrywania obecności Listeria species i Listeria monocytogenes
  • zapoznanie z metodą wykrywania bakterii z rodzaju Salmonella
  • nabycie umiejętności obliczania i przestawiania wyników

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa:

• Pracownicy laboratoriów mikrobiologicznych żywności, zarówno rozpoczynający karierę w branży laboratoryjnej, jak i pracownicy z doświadczeniem, wykonujący analizy mikrobiologiczne,
• Kierownicy, kierownicy ds. jakości i kierownicy technicznych laboratoriów mikrobiologicznych żywności
• Osoby nadzorujące pracę laboratoriów mikrobiologicznych żywności
• Audytorzy wewnętrzni laboratoriów mikrobiologicznych żywności
• Wszystkie inne osoby zainteresowane tematyką metod badań mikrobiologicznych żywności, szczególnie jej parametrów bezpieczeństwa

Metodologia: zajęcia praktyczne oraz seminarium, dyskusja, wymiana doświadczeń

Program

• Techniki pobierania próbek z powierzchni do badań mikrobiologicznych: metoda wymazu, metoda odciskowa
• Prawidłowe dobranie techniki pobierania próbek do zamierzonego celu
• Przygotowanie próbek do badania
• Wykrywanie obecności czy oznaczanie liczby – wybór metody badawczej
• Wykrywanie bakterii z rodzaju Salmonella
• Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby bakterii z rodzaju Listeria species i Listeria monocytogenes
• Obliczanie i przedstawianie wyników oraz ich interpretacja

 

Więcej informacji na temat aktualnej oferty szkoleń otwarych z zakresu mikrobiologii praktycznej Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej:

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia/mikrobiologia-w-praktyce

 

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn