Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badania obciążeniowe żywności

Dział badań eksperckich Food Science Center Laboratorium Mérieux NutriSciences (Silliker Polska) oferuje szeroki zakres usług badawczych, obejmujących m.in.:

  • badania przechowalnicze żywności
  • badania obciążeniowe żywności
  • walidacja procesów
  • wsparcie rozwoju produktu

Badania obciążeniowe - ocena możliwości wzrostu i tempa rozwoju mikroorganizmów patogennych w produkcie

Na czym polegają badania obciążeniowe?

Badania obciążeniowe obejmują modelowe wprowadzenie drobnoustrojów do produktu, co pozwala na sprawdzenie możliwości ich wzrostu i tempa rozwoju w produkcie. Badania uwzględniają zmienność produktu poprzez użycie różnych partii oraz stosowanie specyficznego dla danego produktu drobnoustroju (np. poprzez wykorzystanie szczepów wyizolowanych z danego rodzaju żywności).

Dlaczego warto wykonać badania obciążeniowe?

  • Aby ustalić, czy określone mikroorganizmy powodujące psucie żywności lub patogeny mogą rozwijać się w danym produkcie;
  • Aby określić okres trwałości produktu w różnych warunkach przechowywania;
  • W celu zbadania skuteczności środka konserwującego;
  • Aby zapewnić zgodność z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności (Rozp. 2073/2005, załącznik II), w szczególności dla żywności gotowej do spożycia, w której istnieje ryzyko wzrostu Listerii monocytogenes.

Korzyści wynikające z przeprowadzenia badań obciążeniowych:

  • Określenie kryteriów dla dopuszczalnych poziomów chorobotwórczych organizmów wskaźnikowych;
  • Klasyfikacja produktów w zależności od ryzyka wzrostu patogenów;
  • Ocena ryzyka i określenie punktów krytycznych zgodnie z zasadami HACCP;
  • Przewidywanie poziomu zanieczyszczenia patogenami na każdym etapie produkcji i przechowywania;
  • Ocena bezpieczeństwa nowych produktów lub wprowadzanych nowych procesów produkcyjnych;
  • Potwierdzenie okresu przydatności do spożycia.

 Więcej informacji: https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/projekty-celowe/badania-obciazeniowe

 Słowa kluczowe: badania, walidacje, rozwój, drobnoustroje, mikroorganizmy, bezpieczeństwo, kontrola.

Słowa kluczowe:

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn