Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Biznes Fakty

  • 24.05.2019

    Podejście do etykietowania żywności GM (genetycznie modyfikowanej) w Polsce i wybranych krajach trzecich

    Ekspert projektu  „Wolne od GMO” prof. dr hab. Andrzej Babuchowski na podstawie Centre for Food Safety The Government of the Hong Kong Special Administrative Area wyjaśnia jakie są różnice w sposobie etykietowania żywności modyfikowanej genetycznie w Polsce i wybranych krajach trzecich.

     

    Czytaj więcej
  • 22.05.2019

    Produkcja cukru w UE spadnie o 17% w sezonie 2018/2019

    Przemysł cukrowy w Unii Europejskiej musi przygotować się na spadek produkcji o 17% w obecnym sezonie. Tak wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej, która na podstawie danych dostępnych do kwietnia br. włącznie oszacowała całkowitą ilość wyprodukowanego w krajach Wspólnoty cukru na 17,64 milionów ton, podczas gdy w sezonie 2017/2018 liczba ta wyniosła 21,32 milionów ton.

    Czytaj więcej
  • 20.05.2019

    Zmiany w standardach BRC, IFS, FSSC - wnioski po pierwszych auditach BRC v8

    Ubiegły rok wniósł duże zmiany do zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności. 4 właścicieli standardów wprowadziło nowe wersje standardów, w tym BRC, IFS, FSSC. Rok 2019 to czas na podsumowania i wnioski po pierwszych auditach BRC v8. Zapytaliśmy doświadczonego auditora systemów ISO 9001, 22000, Globalgap, IFS, BRC w jednostce certyfikującej TUV NORD Polska  - Marię Kosik, o jej opinię na ten temat.

    Czytaj więcej
  • 17.05.2019

    Rynek mleka i przetworów mleczarskich 15 lat po wejściu do UE

    Polski rynek mleka i przetworów mleczarskich po wejściu do UE przeszedł znaczące zmiany. Według danych GUS od 2005 do 2018 r. skup mleka w Polsce zwiększył się o 3 mld litrów czyli 35%, podczas gdy pogłowie krów mlecznych zmniejszyło się o 1/5 (według stanu na koniec roku)

    Czytaj więcej
  • 16.05.2019

    2018 r. sprzyjał przetwórcom mięsa drobiowego

    Ubiegły rok był w sektorze mięsnym bardzo dynamiczny. Wzrost cen drobiu wraz ze znacznym wzrostem eksportu oraz duże zwiększenie importu mięsa wieprzowego wraz z obniżeniem cen żywca, miały istotne przełożenie na wyniki finansowe branży

    Czytaj więcej
  • 14.05.2019

    Mérieux NutriSciences rozszerza swój zasięg w Europie dzięki przejęciu Institut Kirchhoff w Niemczech

    Mérieux NutriSciences poinformowało o przejęciu Institut Kirchhoff Berlin GmbH, firmy dostarczającej wysokiej jakości usługi w zakresie badań fizykochemicznych, biologii molekularnej oraz analiz mikrobiologicznych dzięki stosowaniu najnowszej generacji urządzeń i usług doradczych dla sektora spożywczego.

    Czytaj więcej
  • 13.05.2019

    Badanie autentyczności żywności

    Większość świadomych klientów, zanim kupi produkt żywnościowy, sprawdza jego skład, który obowiązkowo powinien być umieszczony przez producenta na opakowaniu. Niestety nie zawsze deklaracja podana przez producenta na etykiecie, opakowaniu jest zgodna z rzeczywistym stanem. Prawie każdego roku wychodzą na jaw różne nadużycia związane z niewłaściwym składem żywności.

    Czytaj więcej
  • 10.05.2019

    Podwójna jakość - nowe rozwiazania

    Parlament Europejski zagłosował za rozwiązaniami w sprawie podwójnej jakości produktów. Oznacza to lepszą ochronę konsumentów i rozsądne prawo dla polskich przedsiębiorców. Przepis dotyczący podwójnej jakości (dual quality) zostanie wdrożony na szczeblu krajowym w ustawie o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, która jest implementacją unijnej dyrektywy 2005/29/WE. Państwa członkowskie mają 2 lata na przygotowanie nowych przepisów.

    Czytaj więcej
  • 10.05.2019

    Pogorszenie wyników finansowych firm zajmujących się pierwotnym i wtórnym przetwórstwem zbóż

    2018 rok przyniósł silny wzrost cen skupu ziarna, co znalazło swoje przełożenie w wynikach finansowych firm z branży przetwórstwa zbóż.

    Czytaj więcej
  • 09.05.2019

    Jak epigenetyka może pomóc ograniczyć straty plonów

    Naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield zbadali w jaki sposób rośliny przekazują kolejnym pokoleniom cechy odpowiedzialne za odporność na choroby. Po raz pierwszy udało się zidentyfikować w ich DNA konkretne loci o zmniejszonym stopniu metylacji, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Ten typ dziedziczenia zachodzi epigenetycznie, co oznacza, że nie pociąga ono za sobą zmian w strukturze samej podwójnej helisy.

    Czytaj więcej
  • 09.05.2019

    W Polsce nadal wysokie zapasy jabłek deserowych

    Według danych WAPA, na dzień 1 marca 2019 r., dwa główne kraje uprawy jabłek w Europie posiadały ponad 1,8 mln t świeżych jabłek. Polska miała największe zapasy, sięgające 940 tys. t, a tuż za nią uplasowały się Włochy z 913 tys. t.

    Czytaj więcej
  • 03.05.2019

    Stany Zjednoczone mogą wprowadzić dodatkowe cła na unijne produkty mleczarskie

    08.04.2019 r. rządz Stanów Zjednoczonych,  ze względu na niestarczające działania UE w sprawie zaprzestania subsydiowania Airbusa, zaproponował nałożenie dodatkowych ceł na szereg produktów pochodzących ze Wspólnoty, w tym produktów mleczarskich

    Czytaj więcej
  • 02.05.2019

    Tuńczyk? Tak – ale tylko z niebieskim znakiem MSC

    Od steków po sushi i kanapki, tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych gatunków ryb na świecie. Tuńczyki poławiane były jeszcze w czasach średniowiecznych. Uważane były – i nadal są – za „królów mórz i oceanów”. Niestety popyt na te ryby spowodował przetrzebienie ich stad. 2 maja w Światowy Dzień Tuńczyka organizacja pozarządowa MSC zachęca do wspierania zrównoważonych połowów tuńczyka poprzez wybór certyfikowanych produktów.

    Czytaj więcej
  • 02.05.2019

    Największy od kilkunastu lat wzrost cen wieprzowiny na polskim rynku

    Początek kwietnia przyniósł kolejne podwyżki cen wieprzowiny na polskim rynku. Według danych MRiRW, w pierwszym tygodniu kwietnia cena skupu żywca wieprzowego wyniosła przeciętnie 5,43 zł netto za kilogram, co oznacza, że była najwyższa od września 2017 roku.

    Czytaj więcej
  • 01.05.2019

    Żywiec Zdrój wprowadza pierwszą w swojej ofercie butelkę wyprodukowaną w 100% z tworzywa PET, pochodzącego z recyklingu

    Wprowadzenie butelki wyprodukowanej w całości z przetworzonego materiału PET, to kolejny krok  w kierunku realizacji zobowiązania środowiskowego Żywiec Zdrój, ogłoszonego podczas ostatniego szczytu klimatycznego ONZ. Zgodnie z nim, już w 2020 roku taka sama ilość plastiku, jaką firma wprowadzi na rynek, zostanie zebrana i poddana recyklingowi. Dzięki temu surowiec będzie mógł zostać ponownie wykorzystany do produkcji kolejnych przedmiotów, w tym kolejnych butelek.

    Czytaj więcej
  • 30.04.2019

    UOKiK sprawdził, ile na warzywach i owocach zarabiają producenci żywności, pośrednicy i sieci handlowe

    Jednym z impulsów do badania była ubiegłoroczna kontrola cen owoców i warzyw, m.in. w skupach i sklepach. Kontrolerzy z Inspekcji Handlowej  zwrócili wtedy uwagę na dysproporcje pomiędzy stawkami, jakie otrzymuje rolnik, a ceną w sieciach handlowych. Na przełomie 2018 i 2019 roku urząd postanowił wnikliwie przyjrzeć się tej sprawie.

    Czytaj więcej
  • 26.04.2019

    Podwyżki na rynku przetworów zbożowych

    Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Europejczycy spożywają za mało owoców i warzyw

    Według najnowszych danych opublikowanych przez Eurostat, ponad jedna trzecia Europejczyków przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw, co może przekładać się na poważne problemy zdrowotne

    Czytaj więcej
  • 25.04.2019

    Aktualizacja Standardu Łańcucha Dostaw MSC

    W dniu 28 marca 2019 r. MSC (Marine Stewardship Council) ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza. Najważniejsze zmiany dotyczą wprowadzenia niezależnych audytów dotyczących kwestii pracowniczych w firmach w łańcuchu dostaw, jeśli istnieje ryzyko, że stosują one praktyki pracy przymusowej albo pracy dzieci.

    Czytaj więcej
  • 19.04.2019

    Miliony świń zostaną zabite lub umrą z powodu afrykańskiego pomoru świń w Chinach

    Zgodnie z raportem Rabobank, do 200 milionów świń może zostać zabitych lub umrzeć z powodu zakażenia rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń w Chinach. Jest to znaczna część całkowitej populacji świń, która pod koniec zeszłego roku wynosiła 360 milionów zwierząt. Wielu przedstawicieli branży twierdzi jednak, że rozprzestrzenianie się pomoru świń jest znacznie gorsze niż doniesienia władz.

    Czytaj więcej
  • 19.04.2019

    Relacje cen zbytu produktów mleczarskich do cen skupu mleka oraz ceny detaliczne w pierwszych miesiącach 2019 r. w stosunku do zeszłego roku

    W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. relacje cen zbytu większości przetworów mleczarskich do cen skupu mleka były podobne jak przed rokiem. Wyjątek stanowiły proszki mleczne oraz masło. Według szacunków Banku BNP Paribas w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% wyższe niż przed rokiem, co oznacza, że przeciętnie, produkty mleczarskie potaniały względem innych produktów żywnościowych, gdyż  ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. 

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn