Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Biznes Fakty

  • 24.01.2019

    Polska znacznie zwiększa eksport soku jabłkowego NFC

    W bieżącym sezonie, ze względu na spadek produkcji koncentratu soku jabłkowego w Chinach, wzrost produkcji tego koncentratu w Polsce jest szeroko analizowany i komentowany. Tymczasem krajowa produkcja i eksport soku jabłkowego NFC odnotowują również znaczne wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji...

    Czytaj więcej
  • 21.01.2019

    10 najbardziej lubianych przez Polaków słodyczy

    10 ulubionych słodkości: Pomimo coraz popularniejszego trendu eco i healthy na polskim rynku ciągle dominują typowo czekoladowe słodycze. Dla Polaka słodycz to przede wszystkim przyjemność, która ma dostarczyć radości bez względu na skład i kalorie. Co znajduje się w TOP10 najbardziej lubianych przez Polaków słodyczy?...

    Czytaj więcej
  • 18.01.2019

    Projekt podniesienia stawki VAT dla nektarów i napojów - komentarz KUPS

    Komentarz do informacji o projekcie podniesienia stawki VAT dla nektarów na 8%, a napojów z min. 20% zawartości soku/przecieru na 23%. Nowa propozycja Ministerstwa Finansów w żadnym wypadku nie załatwia sprawy, to kosmetyka, a nie rozwiązanie problemu...

    Czytaj więcej
  • 18.01.2019

    Popyt na mleko i jego przetwory w Chinach wciąż wysoki

    Według danych CLAL w pierwszych jedenastu miesiącach 2018 r. import większości kategorii produktów mleczarskich przez Chiny – największego importera produktów mleczarskich na świecie –  był większy niż w analogicznym okresie przed rokiem.

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Spory o żywność - nowe rozwiązania

    Bez wychodzenia z domu i bez ponoszenia kosztów, szybko możesz rozwiązać swój problem dotyczący zakupu jedzenia czy napojów. Już działa pierwsze w Polsce i jedyne w Europie...

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Branża spożywcza inwestuje w rozwój produktów roślinnych

    Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Spada opłacalność drobiu?

    W wyniku wzrostu cen żywca drobiowego optymizm producentów znacznie się poprawił, jednak ostatni kwartał 2018 r. może zwiastować zmiany na rynku.

    Czytaj więcej
  • 16.01.2019

    Jak zaspokoić potrzeby związane z inteligentnym zarządzaniem danymi w 2019 roku?

    Dane diametralnie zmieniły nasz świat. Każdy proces – zarówno zewnętrzna interakcja z klientem, jak i wewnętrzne zadanie realizowane przez pracownika – zostawia po sobie ślad w postaci cyfrowych informacji. Ilość cyfrowych zasobów generowanych przez ludzi i maszyny rośnie dziś dziesięciokrotnie szybciej niż ilość tradycyjnych...

    Czytaj więcej
  • 16.01.2019

    Jak zacząć współpracę z PKN/KT 15 ds. Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Handlu i Gastronomii?

    Dowiedz się, jakie korzyści daje przedsiębiorcom członkostwo w Komitetach Technicznych; jaki zakres obejmuje KT 15 ds. Maszyn i Urządzeń dla Przemysłu Spożywczego, Handlu i Gastronomii; Z kim podjęta jest współpraca na poziomie europejskim oraz kto może zostać ekspertem KT lub CEN...

    Czytaj więcej
  • 15.01.2019

    Produkty mleczne jako żywność funkcjonalna

    Rynek produktów mlecznych w Polsce jest już dojrzały – po latach dynamicznego wzrostu wolumeny sprzedażowe ustabilizowały się, jednak rośnie wartość sprzedaży, którą napędzają nowe trendy konsumenckie. Wysokie zapotrzebowanie na tego typu produkty pozwoliło wykształcić się na polskim rynku liderom w zakresie produkcji i dystrybucji nabiału...

    Czytaj więcej
  • 14.01.2019

    Trendy na rynku zdrowej żywności

    Rynek zdrowej żywności rośnie w siłę, inspirując coraz więcej osób do zadbania o dietę i zdrowy styl życia. Jak w każdej branży, również i w tej można zaobserwować pewne wyróżniające się tendencje. Co jest najbardziej charakterystyczne dla współczesnego rynku zdrowej żywności? Oto trzy najważniejsze trendy...

    Czytaj więcej
  • 11.01.2019

    Niedziele handlowe - dynamika sektora FMCG

    Handel detaliczny w Polsce mierzy się od marca 2018 roku z nową rzeczywistością, którą kształtują ograniczenia w handlu w niedzielę. W jaki sposób odbiło się to na wynikach sprzedaży kategorii FMCG? Komentuje Joanna Rogalska – client director w Nielsenie. Ocena nie jest jednoznaczna. Z jednej strony wzrost...

    Czytaj więcej
  • 11.01.2019

    Wzrost cen zbóż w 2018 roku

    Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

    Czytaj więcej
  • 10.01.2019

    Produkcja pieczarek odznacza się dalsza wysoką dynamiką rozwoju

    Wg  danych IERiGŻ w latach 2006-2017 krajowa produkcja pieczarek wzrosła o 66% do 325 tys. t. W 2018 r. pieczarki produkowano w pieczarkarniach o powierzchni 245 tys. ha, co daje wzrost powierzchni o 0,4% r/r, przy jednoczesnym wzroście produkcji o 1,5% r/r do 330 tys. t....

    Czytaj więcej
  • 09.01.2019

    ​Rynek opakowań w 2018 (wstępna ocena) oraz prognoza 2019

    Opierając się na opiniach producentów opakowań należy pozytywnie ocenić miniony rok, jako dobry dla przemysłu opakowań. W zasadzie we wszystkich segmentach tego przemysłu (opakowania z tworzyw sztucznych; papieru i tektury; szkła i metalu) odnotowano przyrost produkcji średnio o ok. 6-6,5%...

    Czytaj więcej
  • 04.01.2019

    Producent roślinnych burgerów Beyond Meat planuje wejść na giełdę

    Firma Beyond Meat poinformowała o złożeniu wniosku do Amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd – przedsiębiorstwo miałoby pojawić się na giełdzie pod symbolem BYND. W ramach pierwszej oferty publicznej producent roślinnych zamienników burgerów, kiełbasek i drobiu planuje...

    Czytaj więcej
  • 01.01.2019

    Kellogg’s i PepsiCo wprowadzają brytyjski system znakowania wartości odżywczej

    Znakowanie wartości odżywczej kolorami obejmie niektóre sprzedawane w Wielkiej Brytanii płatki śniadaniowe firmy Kellogg’s oraz produkty PepsiCo przeznaczone na rynek europejski. System ten został wprowadzony przez brytyjski rząd w 2013 r., a jego celem jest ułatwienie konsumentom podejmowania właściwych...

    Czytaj więcej
  • 28.12.2018

    Rynek wieprzowiny - ceny i eksport

    Ceny wieprzowiny w Europie utrzymują się na niskim poziomie. Na początku grudnia br. średnia cena żywca wieprzowego, według danych Komisji Europejskiej, była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, jednak o 0,8% niższa niż miesiąc wcześniej oraz 4,9% niższa wobec analogicznego okresu przed rokiem...

    Czytaj więcej
  • 27.12.2018

    Koszty i wynagrodzenia w branży mleczarskiej

    W I połowie 2018 r., według danych PONT Info, w przedsiębiorstwach mleczarskich  zatrudniających co najmniej 10 osób koszty działalności ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo zwiększyły się w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem  o 5,9%. Warto jednak zauważyć, że wzrost ten był mniejszy...

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Prognozy eksportu pszenicy z UE

    W najnowszym raporcie „Strategie grains” eksperci firmy Tallage obniżyli (o 0,5 mln t) prognozę eksportu pszenicy zwyczajnej z UE na rynki trzecie. Obecnie oceniają, że wysyłki tego zboża w bieżącym sezonie 2018/19 mogą sięgnąć  19,0 mln t. Gdyby ten scenariusz zrealizował się, byłby to najmniejszy wolumen od sezonu 2011/2012

    Czytaj więcej
  • 21.12.2018

    Wzrost kosztów w produkcji pieczywa

    Bieżący rok przyniósł istotny wzrost kosztów działalności piekarni. Według danych PontInfo, w samym pierwszym półroczu br. (czyli jeszcze przed dynamicznym wzrostem cen skupu zbóż) koszty ogółem w przeliczeniu na jedno przedsiębiorstwo (piekarnię) zwiększyły się o ponad 17% w relacji rocznej. Jest to znacznie więcej niż w sektorze spożywczym ogółem...

    Czytaj więcej

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn