Uroczyste Otwarcie 10. Edycji Targów World Food Poland 2024
16 kwietnia o godzinie 11:00 miało miejsce uroczyste otwarcie dziesiątej edycji targów World Food Poland 2024.
16 kwietnia o godzinie 11:00 miało miejsce uroczyste otwarcie dziesiątej edycji targów World Food Poland 2024.
Liczne spotkania, interesujące rozmowy oraz ogromna dawka wiedzy merytorycznej – to wszystko miało miejsce podczas najważniejszego wydarzenia branży laboratoryjnej w 2024 roku w Polsce – Targów Wyposażenia i Technologii Laboratoryjnych Labs Expo.
Podróż studyjna skierowana jest do przedstawicieli i ekspertów z branży spożywczej, w szczególności mleczarskiej (17-21 czerwca 2024). Termin zgłoszeń upływa 18 kwietnia 2024.
Warszawa, 16-18 kwietnia – Targi WorldFood Poland, kluczowe wydarzenie dla sektora spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej, zapraszają na kolejną edycję, która odbędzie się w EXPO XXI w Warszawie.
Dzięki międzynarodowej konferencji NewAgVentures CEE Food Innovators Meetup, Warszawa stała się centrum innowacji w sektorze agrospożywczym.
Wiadomość z ostatniej chwili. Konkurs Strefa Studenta będący częścią programu Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations zdobył uznanie World Packaging Organization (WPO) – prestiżowego konkursu WorldStar Student Awards określanego mianem najważniejszego wydarzenia dla młodych projektantów opakowań. Co to oznacza w praktyce?
Już za niecały rok, 09-10 października 2024 r. w EXPO Kraków, odbędą się 16. Międzynarodowe Targi Opakowań Packaging Innovations. To wydarzenie o ugruntowanej pozycji na rynku, które każdego roku odwiedzają tysiące gości z Polski i zagranicy.
Założyciele najprężniej działającego akceleratora startupów spożywczych w europie środkowo-wschodniej foodtech.ac i funduszu AC/VC Foodtech Impact Fund ruszają z kolejną, siódmą już, edycją programu.
Przy CAGR na poziomie 14,7% w okresie prognozy przewiduje się, że światowy rynek mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie z 7,9 mld USD w 2022 r. do 15,7 mld USD w 2027 r. – wynika z prognoz zawartych w raporcie przygotowanym przez Persistence Market Research.
Zbliża się szósta edycja Europejskiego Forum Rolniczego, które nie tylko stanowi platformę do dyskusji na tematy związane z rolnictwem i rozwojem obszarów wiejskich. Podczas tegorocznej edycji organizatorzy przygotowali specjalną ofertę dla uczniów i nauczycieli ze szkół rolniczych, w tym Turniej Rolnictwa Cyfrowego!
Międzynarodowy Networking: New AgVentures CEE Food Innovators Meetup odbywający się w Warszawie 21 marca 2024 r. oferuje unikalną platformę do nawiązywania międzynarodowych kontaktów, umożliwiając uczestnikom interakcję z kluczowymi liderami i innowatorami z sektora agrifood z Europy Środkowo-Wschodniej.
Do 18 marca 2024 r. można się ubiegać o dofinansowanie działań promocyjno-informacyjno-marketingowych związanych z wytwarzaniem żywności w ramach systemów jakości.
Wiemy już, jak prezentują się wyniki szóstej edycji plebiscytu na Najlepszy Roślinny Produkt Roku, organizowanego przez kampanię RoślinnieJemy.
Zapraszamy na jubileuszową edycję targów WorldFood Poland 2024 – najważniejszego spotkania branży spożywczej, które odbędzie się w dniach 16-18 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14.
Zapraszamy na VIII SYMPOZJUM INŻYNIERII ŻYWNOŚCI, które organizuje Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW w Warszawie wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Oddziałem Warszawskim Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności i Oddziałem Warszawskim Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego.
Urząd Patentowy RP ma przyjemność zaprosić Państwa na webinarium pt: „Skuteczne poszukiwania patentowe”, które odbędzie się dnia 27 lutego 2024 r. o godzinie 13:00.
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z Polskim Towarzystwem Technologów Żywności Zapraszają do wzięcia udziału w 10 Międzynarodowej Konferencji “QUALITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN” poświęconej zapewnieniu najwyższych standardów w produkcji, analizie i dystrybucji żywności.
Mówienie o marnowaniu żywności staje się bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Rocznie w Unii Europejskiej marnowane jest nawet 173 kg żywności na mieszkańca. Na taki wynik składa się:
Obecnie prognozuje się, że światowy handel zbożami w sezonie 2023/2034 wyniesie 480 mln ton, co oznacza wzrost o 0,8 procent w porównaniu z rokiem poprzednim, głównie z powodu większych wolumenów handlu przewidzianych w przypadku zbóż grubych, podczas gdy światowy handel pszenicą i ryżem może faktycznie spaść.
W dzisiejszym dynamicznym świecie biznesu skuteczne zarządzanie przedsiębiorstwem staje się kluczowym czynnikiem sukcesu.
Komisja Europejska podjęła decyzję o wycofaniu projektu przepisów dotyczących stosowania środków ochrony roślin, z powodu braku postępów i narastającej polaryzacji.