Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Challenge test

Challenge tests nazywane w języku polskim testami obciążeniowymi, oznaczają wykonywanie badań produktów żywnościowych, które zostały zakażone/zanieczyszczone drobnoustrojami w sposób kontrolowany w celu oceny odpowiedzi populacji tych drobnoustrojów na zadane czynniki środowiska. Testy dotyczyć mogą także oceny odpowiedzi drobnoustrojów występujących w produkcie jako mikroflora rodzima od produkcji do konsumpcji żywności. Testowane czynniki środowiskowe mogą wynikać ze składu produktu (np. nowo projektowany produkt), przebiegu i charakterystyki procesu technologicznego, sposobu i atmosfery pakownia a także sposobu i warunków dystrybucji produktu.

Wykonywanie challenge test jest zalecane przez Rozporządzenie Komisji (WE) 2073 z 2005 z późn. zmianami „W sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych” szczególnie w przypadku określenia potencjału wzrostu tzn. oceny czy żywność umożliwia wzrost L. monocytogenes i innych patogenów żywności w całym okresie przydatności do spożycia, od produkcji do konsumpcji. W konsekwencji uzyskania dla produktu dodatniego potencjału wzrostu (+d), na podstawie wyników challenge tests, wyliczane jest max. tempo wzrostu w wykładniczej fazie wzrostu i długości lagfazy.

Badania challenge tests mogą stanowić również metodykę do  ilościowego określenia L. monocytogenes (i innych patogenów żywności) na etapie produkcji w odniesieniu do kryterium 100 jtk/g/ml na koniec okresu trwałości produktu oraz oceny zanieczyszczenia końcowego przyjmując jako wyjściową liczbę uwzględniającą granicę detekcji patogenu.

Dowiedz się więcej

 

Słowa kluczowe: test obciążeniowy, potencjał wzrostu, lagfaza, tempo wzrostu, Listeria monocytogenes

Skontaktuj się bezpośrednio z firmą:

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.