Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Challenge tests nazywane w języku polskim testami obciążeniowymi, oznaczają wykonywanie badań produktów żywnościowych, które zostały zakażone/zanieczyszczone drobnoustrojami w sposób kontrolowany w celu oceny odpowiedzi populacji tych drobnoustrojów na zadane czynniki środowiska. Testy dotyczyć mogą także oceny odpowiedzi drobnoustrojów występujących w produkcie jako mikroflora rodzima od produkcji do konsumpcji żywności. Testowane czynniki środowiskowe mogą wynikać ze składu produktu (np. nowo projektowany produkt), przebiegu i charakterystyki procesu technologicznego, sposobu i atmosfery pakownia a także sposobu i warunków dystrybucji produktu.
Wykonywanie challenge test jest zalecane przez Rozporządzenie Komisji (WE) 2073 z 2005 z późn. zmianami „W sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych” szczególnie w przypadku określenia potencjału wzrostu tzn. oceny czy żywność umożliwia wzrost L. monocytogenes i innych patogenów żywności w całym okresie przydatności do spożycia, od produkcji do konsumpcji. W konsekwencji uzyskania dla produktu dodatniego potencjału wzrostu (+d), na podstawie wyników challenge tests, wyliczane jest max. tempo wzrostu w wykładniczej fazie wzrostu i długości lagfazy.
Badania challenge tests mogą stanowić również metodykę do ilościowego określenia L. monocytogenes (i innych patogenów żywności) na etapie produkcji w odniesieniu do kryterium 100 jtk/g/ml na koniec okresu trwałości produktu oraz oceny zanieczyszczenia końcowego przyjmując jako wyjściową liczbę uwzględniającą granicę detekcji patogenu.
Słowa kluczowe: test obciążeniowy, potencjał wzrostu, lagfaza, tempo wzrostu, Listeria monocytogenes
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: