Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy 1000 najlepszych polskich firm czeka rewolucja? Zafałszowania Produktów - Polski oficjalny przewodnik IFS Standard (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zafałszowania żywności coraz szybciej zajmują najważniejsze miejsce na liście potencjalnych problemów branży spożywczej.  Zespół FoodFakty ma przyjemność poinformować, że z naszej inicjatywy już w lipcu tego roku udostępniona będzie oficjalna polska wersja przewodnika IFS Produkt Fraud, która odpowiada na nowe wymogi standardu IFS Food wersji 6.1. Jak powstaje polska wersja, jak ją otrzymać, jak zostać sponsorem projektu, sprawdź i przyłącz się.

Nowe wymogi IFS

Najnowsza wersja standardu IFS 6.1 wprowadza szereg nowych wymagań dotyczących zarzadzania ryzykiem wystąpienia zafałszowań żywności. Wymogi wchodzą w życie bez okresu przejściowego od lipca tego roku. (patrz również link do wcześniejszego artykułu)  Spełnienie tych wymogów będzie niezbędne do utrzymania certyfikatu. Temat jest nowy i skomplikowany. Niedawno opublikowany w 3 językach ( Eng, DE, FR ) przewodnik staje się głównym źródłem wiedzy o prawidłowych metodach wdrożenia odpowiednich rozwiązań. Dzięki naszym staraniom już w lipcu dostępna będzie polska wersja.

Zasięg przewodnika IFS

Opracowany przewodnik Product Fraud w polskiej wersji będzie jedyną oficjalną wersją i z pewnością zostanie pobrany ze stron IFS i wykorzystywany przez wszystkie firmy obecnie posiadające certyfikat IFS i które są zobligowane na wdrożenie rozwiązań opisanych w niniejszym przewodniku już od lipca tego roku.

Takich firm w chwili obecnej w Polsce jest już ok. 1000 i są to z reguły najwięksi i najprężniejsi producenci odpowiadający za największy wolumen sprzedaży polskiej żywności na rynku lokalnym i eksportowym. Jednak ze względu na uniwersalność opracowania, jego niekwestionowaną jakość oraz planowaną intensywną komunikację z rynkiem, zasięg będzie znacząco większy, tym bardziej, że będzie on dostępny bezpłatnie.

Główne obszary zawarte w przewodniku

Przewodnik jest ponad 40 stronicowym, obszernym opracowaniem z przykładami i obejmuje w swoich głównych blokach:

  • Terminologia i definicje
  • Etapy opracowania, wdrażania i utrzymania Planu ograniczenia oszustwa produktowego
  • Standardy IFS - wymagania w odniesieniu do oszustw produktowych
  • Wytyczne odnośnie opracowania, wdrażania i utrzymania planu ograniczania oszustwa produktowego – standardy IFS Food i IFS PACsecure
  • Wytyczne do rozdziału 4 standardu IFS Logistics wersja 2.2
  • Załączniki – Przykłady

Jak powstaje polska wersji przewodnika

Po intensywnych rozmowach, IFS CEE odpowiadając na propozycję FoodFaktów dotyczącą przyśpieszenia przygotowania polskiej wersji na bazie udziału sponsorów, kierując się charakterem opracowania, wyraził zgodę na udział w projekcie 3 firm sponsorskich. Prace nad przygotowaniem finalnej wersji są już bardzo zaawansowane, ale udział firm wspierających nadal jest możliwy.

Zaproszenie do udziału w projekcie skierowane jest do wszystkich firm, dla których jakość, bezpieczeństwo i autentyczność żywności jest integralną częścią strategii ich działania. Ze względu jednak na wymagane ograniczenie ilości firm spierających, w końcowym przewodniku zaznaczyć swoją obecność będą mogły tylko 3 firmy, dla których obecność w przewodniku będzie stanowić największą wartość. Szczegóły pakietu sponsorskiego i warunków udziału w projekcie u naszych konsultantów.

Rzetelność opracowania

W celu zachowania 100% rzetelności i prawidłowości polskiej wersji powołany został zespół ekspertów, który dokona w imieniu właściciela standardu ostatecznej walidacji polskiej wersji przewodnika.

Szeroka komunikacja z rynkiem

Przewodnik dostępny będzie do pobrania bezpośrednio na stronach standardu IFS. Dodatkowo ze względu na fundamentalną istotność przeciwdziałania zjawisku fałszowania żywności przeprowadzona będzie szeroka komunikacja z rynkiem upowszechniająca przewodnik. Komunikacja przeprowadzona będzie poprzez portal Foodfakty.pl już w tej chwili regularnie odwiedzany przez ponad 10 000 profesjonalistów z branży spożywczej, jak również w drukowanych magazynach branżowych poprzez dedykowaną wkładkę. Działania te mają na celu upowszechnienie przewodnika jak również podkreślenie udziału firm sponsorskich, dzięki którym możliwe było przygotowanie polskiej wersji.

Terminy

Termin publikacji przewodnika – lipiec 2018 , śledź Foodfakty.pl a na pewno nie przegapisz publikacji przewodnika.

Termin deklaracji sponsorskiej – 10 lipiec 2018, pamiętaj terminy są napięte, a przewodnik opublikowany będzie tylko raz, nie przegap okazji podkreślenia prestiżu firmy w 1000 najlepszych firm branży spożywczej w jedynej oficjalnej wersji przewodnika IFS.

Kontakt:

foodfakty@foodfakty.pl  

kom: 501370590

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

Przy współpracy

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.