Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Zafałszowania żywności coraz szybciej zajmują najważniejsze miejsce na liście potencjalnych problemów branży spożywczej. Zespół FoodFakty ma przyjemność poinformować, że z naszej inicjatywy już w lipcu tego roku udostępniona będzie oficjalna polska wersja przewodnika IFS Produkt Fraud, która odpowiada na nowe wymogi standardu IFS Food wersji 6.1. Jak powstaje polska wersja, jak ją otrzymać, jak zostać sponsorem projektu, sprawdź i przyłącz się.
Nowe wymogi IFS
Najnowsza wersja standardu IFS 6.1 wprowadza szereg nowych wymagań dotyczących zarzadzania ryzykiem wystąpienia zafałszowań żywności. Wymogi wchodzą w życie bez okresu przejściowego od lipca tego roku. (patrz również link do wcześniejszego artykułu) Spełnienie tych wymogów będzie niezbędne do utrzymania certyfikatu. Temat jest nowy i skomplikowany. Niedawno opublikowany w 3 językach ( Eng, DE, FR ) przewodnik staje się głównym źródłem wiedzy o prawidłowych metodach wdrożenia odpowiednich rozwiązań. Dzięki naszym staraniom już w lipcu dostępna będzie polska wersja.
Zasięg przewodnika IFS
Opracowany przewodnik Product Fraud w polskiej wersji będzie jedyną oficjalną wersją i z pewnością zostanie pobrany ze stron IFS i wykorzystywany przez wszystkie firmy obecnie posiadające certyfikat IFS i które są zobligowane na wdrożenie rozwiązań opisanych w niniejszym przewodniku już od lipca tego roku.
Takich firm w chwili obecnej w Polsce jest już ok. 1000 i są to z reguły najwięksi i najprężniejsi producenci odpowiadający za największy wolumen sprzedaży polskiej żywności na rynku lokalnym i eksportowym. Jednak ze względu na uniwersalność opracowania, jego niekwestionowaną jakość oraz planowaną intensywną komunikację z rynkiem, zasięg będzie znacząco większy, tym bardziej, że będzie on dostępny bezpłatnie.
Główne obszary zawarte w przewodniku
Przewodnik jest ponad 40 stronicowym, obszernym opracowaniem z przykładami i obejmuje w swoich głównych blokach:
Jak powstaje polska wersji przewodnika
Po intensywnych rozmowach, IFS CEE odpowiadając na propozycję FoodFaktów dotyczącą przyśpieszenia przygotowania polskiej wersji na bazie udziału sponsorów, kierując się charakterem opracowania, wyraził zgodę na udział w projekcie 3 firm sponsorskich. Prace nad przygotowaniem finalnej wersji są już bardzo zaawansowane, ale udział firm wspierających nadal jest możliwy.
Zaproszenie do udziału w projekcie skierowane jest do wszystkich firm, dla których jakość, bezpieczeństwo i autentyczność żywności jest integralną częścią strategii ich działania. Ze względu jednak na wymagane ograniczenie ilości firm spierających, w końcowym przewodniku zaznaczyć swoją obecność będą mogły tylko 3 firmy, dla których obecność w przewodniku będzie stanowić największą wartość. Szczegóły pakietu sponsorskiego i warunków udziału w projekcie u naszych konsultantów.
Rzetelność opracowania
W celu zachowania 100% rzetelności i prawidłowości polskiej wersji powołany został zespół ekspertów, który dokona w imieniu właściciela standardu ostatecznej walidacji polskiej wersji przewodnika.
Szeroka komunikacja z rynkiem
Przewodnik dostępny będzie do pobrania bezpośrednio na stronach standardu IFS. Dodatkowo ze względu na fundamentalną istotność przeciwdziałania zjawisku fałszowania żywności przeprowadzona będzie szeroka komunikacja z rynkiem upowszechniająca przewodnik. Komunikacja przeprowadzona będzie poprzez portal Foodfakty.pl już w tej chwili regularnie odwiedzany przez ponad 10 000 profesjonalistów z branży spożywczej, jak również w drukowanych magazynach branżowych poprzez dedykowaną wkładkę. Działania te mają na celu upowszechnienie przewodnika jak również podkreślenie udziału firm sponsorskich, dzięki którym możliwe było przygotowanie polskiej wersji.
Terminy
Termin publikacji przewodnika – lipiec 2018 , śledź Foodfakty.pl a na pewno nie przegapisz publikacji przewodnika.
Termin deklaracji sponsorskiej – 10 lipiec 2018, pamiętaj terminy są napięte, a przewodnik opublikowany będzie tylko raz, nie przegap okazji podkreślenia prestiżu firmy w 1000 najlepszych firm branży spożywczej w jedynej oficjalnej wersji przewodnika IFS.
Kontakt:
kom: 501370590
Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud
Przeczytaj także
Zafałszowania produktów spożywczych obejmują szeroki zakres umyślnych nieuczciwych praktyk związanych zarówno z żywnością jak i opakowalnictwem żywności, mających charakter ekonomiczny, a także powodujące poważne...
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS postanowił opublikować zmodyfikowaną wersję standardu IFS Food v 6 w postaci IFS v 6.1, która będzie obowiązywać z dniem 1 lipca 2018 roku...
IFS Food Standard w celu zgodności standardu z wymaganiami GFSI (Global Food Safety Initiative), zdecydował na publikację nowej wersją o nazwie 6.1 w listopadzie br. Pełny tekst dostępny jest w języku angielskim...