Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnim czasie Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikował kolejne decyzje dotyczące zafałszowania żywności.

Decyzje dotyczyły następujących produktów:

- Tłuszcz mleczny do smarowania - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do wymagań zawartych w dodatku II do rozporządzenia nr 1308/2013 (KO.8230.4.17.2017);

- Ser twarogowy półtłusty - badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu w stosunku do deklaracji producenta (KO.8230.4.17.2017);

- Sandacz filet - podczas przeprowadzonych czynności kontrolnych stwierdzono nieprawidłowość w zakresie zawyżonej zawartości glazury o 6,6 % w stosunku do deklaracji producenta, który parametr ten zadeklarował na poziomie 20% (KO.8230.281.2018);

W ocenie organu powyższe uchybienia stanowią o naruszeniu art. 3 pkt 10 lit. a i c ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

www.food-law.pl

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn