Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Badanie żywności - Dyskryminacja konwencjonalnych oraz transgenicznych ziaren soi

Kategoria: Procesy i Technologie

Soja jest ważną rośliną uprawną ze względu na zawarte w niej białka oraz tłuszcze.  W ciągu ostatnich dekad nastąpił bardzo szybki postęp w dziedzinie modyfikacji genetycznych soi. Chociaż rozróżnienie odmian konwencjonalnych od zmodyfikowanych może okazać się niezwykle trudne, możliwa jest identyfikacja odmiany poprzez ocenę występowania genów transgenicznych.

Możliwość wykorzystania nieinwazyjnych metod dyskryminacji ziaren soi zbadana została przez grupę naukowców, a wyniki opublikowano w The Journal of Agricultural Science. Celem badania było rozróżnienie ziaren konwencjonalnych od odpornych na glifosat oraz ich krzyżówek. Badanie wykonane zostało przy użyciu metody obrazowania wielospektralnego oraz metodami chemometrycznymi. Klasyfikację ziaren przeprowadzono przy pomocy metod PCA (Principal component analysis), PLSDA  (Partial least squares discriminant analysis), LS-SVM (least squares-support vector machines) oraz BPNN (back propagation neural network).

Badanie pokazało, że dzięki wykorzystaniu technologii obrazowania wielospektralnego w połączeniu z innymi metodami, otrzymane rezultaty mogą zostać łatwo zwizualizowane, dzięki czemu rozróżnienie ziaren staje się dużo łatwiejsze. Wykazano również 98% skuteczność klasyfikacji ziaren przy wykorzystaniu modelu BPNN.

Więcej na temat wykorzystania technologii obrazowania spektralnego tutaj.

Źródła:

  1. https://doi.org/10.1017/S0021859614001142

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Więcej o produkcie VideometerLab dowiesz się w firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.