Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 06.11.2024 09:00 Dotyczy tematów: Bezpieczeństwo Jakość Opakowania Wydarzenie stacjonarne Żywność
SZANOWNI PAŃSTWO,
FoodFakty jako organizator i pomysłodawca, PTTŻ jako strategiczny partner naukowy i Politechnika Łódzka jako gospodarz miejsca spotkania oraz ponad 80 partnerów merytorycznych zapraszają Państwa do nowej innowacyjnej przestrzeni wymiany wiedzy dla kadry kierowniczej branży F&B.
Na uczestników czeka ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu. Mam nadzieję, że ta różnorodność tematyczna, poziom merytoryczny, zaproszeni eskperci zachęcą Państwa do licznego udziału. Jesteśmy na to przygotowani i bardzo na to liczymy.
Mam bardzo dużą nadzieję, że wspólnie z Państwem stworzymy wyjątkowe wydarzenie dla branży spożywczej w Polsce. Serdecznie dziękuję wszytskim zaangażowanym ekspertom i partnerom.
Zapraszam
Janusz Olejnik
POBIERZ BROSZURĘ - FOODFAKTY SUMMIT
PATRONI FOODFAKTY SUMMIT
ŚCIEŻKI TEMATYCZNE I SESJE FOODFKATY SUMMIT
ZAPRASZAMY NA WYBRANY DZIEŃ LUB OBA DNI
POBIERZ BROSZURĘ - FOODFAKTY SUMMIT
NASZA WIZJA FOODFAKTY SUMMIT
Po pierwsze – Korzyści Priorytetem dla nas są Państwa korzyści. Skupiliśmy się na wartości merytorycznej i relacyjnej dla uczestników. Nad programem pracujemy już od roku. W wydarzenie zaangażowało się kilkunastu instytucji centralnych, naukowych i branżowych, dziesiątki firm i wybitnych ekspertów. Wszystkie doniesienia i panele będą merytoryczne. |
|
Po drugie – Zaangażowanie Chyba pierwszy raz w jednym miejscu spotka się tak dużo kluczowych instytucji mających realny wpływ na funkcjonowanie branży spożywczej. Zapraszamy również Państwa do zaangażowania. Nasze rozwiązania IT pozwolą na bardzo duży komfort zadawania pytań w poszczególnych sesjach i nawiązywania osobistych relacji. Wszystkim zależy na jak największej wartości dodanej do wydarzenia. |
|
Po trzecie – Różnorodność Sesje odbywać się będą równolegle w kilku ścieżkach tematycznych, a uczestnicy samodzielnie będą dokonywać wyboru pomiędzy poszczególnymi sesjami, niekoniecznie zachowując cały czas tę samą ścieżkę. Zaproszenia kierujemy do różnych organizacji i obszarów/pionów w danej organizacji, chcąc wspierać dialog pomiędzy pionami oraz instytucjami. |
Prelegenci
Wydarzenie skierowane do
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych tematyką FoodFakty SUMMIT, szczególnie managerów obszarów:
Wyższa kadra managerska | Jakość i bezpieczeństwo żywności | Produkcja i operacja |
Działy prawne, zgodność oznakowania | Technologia, R&D, Marketing | Zakupy materiałów |
Administracja | Instytucje kontrolne | Nauka |
Program
W pierwszym dniu FoodFakty Summit uczestnicy spotkają się również podczas sesji plenarnej skłądającej się z dwóch paneli dyskusyjnych o w kluczowych dla branży obszarach. Oprócz ciekawej dyskusji wysłuchamy kilku wykładów z ramienia instytucji centralnych i wybitnych ekspertów. W naszym przekonaniu ta część będzie kluczowym element pierwszego dnia FoodFakty Summit.
SESJE TEMATYCZNE FOODFAKTY SUMMIT - SZCZEGÓŁY
Żywność jutra, to jednocześnie temat wiodący FoodFakty Summit. W tej ścieżce do wyboru znajdziecie Państwo aż 10 sesji tematycznych. Podejmować będziemy różnorodne zagadnienia żywności funkcjonalnej, Novel Food, plant-based, produktów, dodatków i technologii zrównoważonych, aż po aspekty nowoczesnego projektowania żywności i mikrobiomu. Bardzo dużo czasu poświęcimy na elementy prawne i te związane ze zrównoważonym rozwojem. Na aspekty projektowania żywności i mikrobom poświęcimy dwie dedykowane sesje tematyczne.
Wybierając tę ścieżkę będą Państwo mogli:
Wysłuchać inspirujących doniesień, często opierających się na konkretnych przykładach wdrożeniowych, aktywnie uczestniczyć w panelach eksperckich. Na każdy omawiany temat swoje stanowisko przedstawią naukowcy, eksperci prawni, technolodzy oraz zaproszeni praktycy z firm.
PARTNER SUMMIT | PARTNER SUMMIT | PARTNER GŁÓWNY ŚCIEŻKI | PARTNER GŁÓWNY ŚCIEŻKI | PARTNER ŚCIEŻKI |
Sesje tematyczne w dniu 06.11 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Ścieżki rozwoju - nowe kierunki - od konsumenta do nowych technologii Prowadzący: Janusz Olejnik, FoodFakty |
||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||||
Odpowiedzialność producenta żywności wobec potrzeb konsumentów i planety |
|||||||
Wpływ pokoleń na ewolucję kierunku rozwoju żywności funkcjonalnej |
|||||||
Żywność przyszłości: trendy i wyzwania na horyzoncie Marcin Kuprewicz, Novonesis (Chr. Hansen) |
|||||||
Trendy w technologii produkcji białek roślinnych Adrian Sikora, Flottweg |
|||||||
Podejście Living Lab - sposób na wykreowanie innowacyjnych produktów o znaczącym potencjale rynkowym i właściwościach funkcjonalnych prof. dr hab. Dorota Konopacka, Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy |
|||||||
11:30-12:45 |
Wybrane wyzwania dla zgodności produktów jutra - znakowanie / specyfikacje / skład produktów Prowadzący: Magdalena Wolska, FoodFakty |
||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||||
Problematyczne obszary znakowania środków spożywczych |
|||||||
EUDR – nowe obowiązki dla biznesu w zakresie przeciwdziałania wylesianiu dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego |
|||||||
Ocena zgodności produktu w zakresie substancji dodatkowych – na co należy zwrócić uwagę? Joanna Gajda-Wyrębek, NIZP PZH - PIB |
|||||||
Planowane zmiany w limitach prawnych w 2025 mec. Magdalena Wawrzyniak, Food&Pharma Legal |
|||||||
Reklama żywności skierowanej do dzieci - skuteczność samoregulacji uczestników rynku reklamowego w Polsce dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, PFPŻ ZP |
|||||||
15:30-17:00 |
Wybrane wyzwania dla zgodności produktów jutra - znakowanie / specyfikacje / skład produktów c.d. Prowadzący: dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, FOOD LAW Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego |
||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||||
Jak zgodnie z przepisami pochwalić się innowacyjnym produktem? Jak uniknąć pułapek w komunikacji z konsumentem (case study)? |
|||||||
Ślad węglowy i znakowanie żywności Łukasz Przybysz, IBPRS - PIB |
|||||||
Mały kontra duży - ochrona receptury mec. Kaja Seń-Majewska, TKP |
|||||||
Dyrektywa NIS 2 – obowiązki dla przedsiębiorstw z branży spożywczej w zakresie cyberbezpieczeństwa mec. Ewa Kuczyńska, GFP Legal |
|||||||
Czy możemy zastąpić człowieka w ochronie żywności - co rozwijający się świat ma nam do zaoferowania |
Sesje tematyczne w dniu 07.11 (UWAGA - sesje równoległe) | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Novel Food, superfoods, nowe składniki i funkcje żywności. Ścieżki prawne i technologiczne Prowadzący: dr inż. Marek Szołtysik, UP we Wrocławiu |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Czy jutro zjesz "robaka"? Owady jako przyszłość naszej diety |
||||||||
Nowa żywność – jak uzyskać zezwolenie? Procedura. Czas. Koszt. Praktyczne wskazówki Izabela Tańska, IGI FOOD LAW |
||||||||
Grzyby jadalne - niedoceniany składnik żywności funkcjonalnej - możliwości na dziś i jutro |
||||||||
Super Food & Novel Food - nowoczesne trendy w przemyśle spożywczym dr Justyna Korycka-Korwek, Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego |
||||||||
Niewykorzystane szanse stosowania białek serwatkowych jako składników żywności funkcjonalnej dr inż. Marek Szołtysik, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
||||||||
11:30-13:00 |
Surowce plant-based i technologie zrównoważone. Surowce, dodatki, gotowe produkty. Jak efektywnie wdrożyć produkt na rynek? Prowadzący: dr hab. Dominik Kmiecik, prof. UPP i dr hab. inż. Krzysztof Dwiecki, prof. UPP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Od pola do stołu - od pomysłu do produktu: własność intelektualna na talerzu dr mec. Joanna Uchańska, Krajowa Rada Suplementów i Odżywek |
||||||||
Enabling sustainable nutrition of the future: The Cultured Meat Project @ Merck |
||||||||
Nowe pomysły na roślinne i bioaktywne składniki żywności - case study: sok z ziemniaka dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||||||
Dieta planetarna - dobra alternatywa dla nas i dla planety Katarzyna Kałaska, Garden Gourmet |
||||||||
Nowe możliwości wykorzystania surowców plant-based w technologii deserów mrożonych dr inż. Agnieszka Tyfa, IBPRS - PIB |
||||||||
Raport RoślinnieJemy: roślinne alternatywy jaj i ich potencjał rynkowy Patrycja Chuszcz, RoślinnieJemy |
||||||||
14:00-15:30 |
Systemy żywności jutra - na ścieżce do zrównoważonej produkcji – nowe możliwości i technologie Prowadzący: prof. Grażyna Budryn, Politechnika Łódzka |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Problematyka zagospodarowania surowców w procesach przetwórczych |
||||||||
Lokalność i regionalność w strategii zrównoważonego rozwoju |
||||||||
Rozszerzone funkcje etykiet. Na ścieżce do zrównoważonej produkcji i eliminacji food waste Małgorzata Zaniewska, Avery Dennison |
||||||||
Wykorzystanie strumieni bocznych w branży spożywczej na przykładzie zastosowanie białka z odpadów łososia do produkcji filetów wędzonych i burgerów prof. dr hab. inż. Mariusz Szymczak, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie |
||||||||
Zwiększenie wartości odżywczych i atrakcyjności drobiowych produktów mięsnych dzięki wykorzystaniu surowców roślinnych dr hab. inż. Małgorzata Korzeniowska, prof. UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu |
||||||||
09:30-11:00 |
Mleczarstwo na ścieżce innowacji – możliwości dla firm w projekcie SUP-RIM Prowadzący: prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Polska nauka dla przemysłu mleczarskiego - możliwości realizacji projektów innowacyjnych w sieci i projekcie badawczym uczelni przyrodniczych |
||||||||
Czy świat nam ucieka? - Gonić czy wyznaczać kierunki rozwoju mleczarstwa? |
||||||||
Strategia rozwoju - regionalny i tradycyjny, nowa ścieżka produktów o zwiększonej wartości dla konsumenta i producenta. Korzyści i zobowiązania dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
||||||||
Składniki bioaktywne w serach dojrzewających dr hab. Monika Garbowska, SGGW w Warszawie |
||||||||
Obszary doskonalenia i możliwości rozwóju branży mleczarskiej
Marcin Kuprewicz, Novonesis (Chr. Hansen) |
||||||||
11:30-13:00 |
Zaawansowane technologie i mikrobiom: Rewolucja w Projektowaniu Żywności cz. 1 Prowadzący: dr Tomasz Jeliński, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Wspólnota EIT Food – 5 min |
||||||||
Wprowadzenie do mikrobiomu w systemie żywnościowym |
||||||||
Dietary fiber as a modulator of the human gut microbiome and immune system prof. Carsten Carlberg, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN |
||||||||
Białkowy dialog mikrobioty żywności i mikrobioty jelitowej dr Anna Ogrodowczyk, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN |
||||||||
Wiedza płynąca z badań mikrobiomu surowców i wybranych produktów przemysłu spożywczego prof. dr hab. Paweł Cyplik, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
||||||||
14:00-15:30 |
Zaawansowane technologie i mikrobiom: Rewolucja w Projektowaniu Żywności cz. 2 Prowadzący: dr Lidia Markiewicz, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Fermentacja – połączenie tradycji i innowacji w produkcji żywności |
||||||||
Kształtowanie metabolomu człowieka w wyniku ekspozycji na barwniki żywności |
||||||||
Upcykling w przemyśle spożywczym – jak wykorzystać strumienie boczne do projektowania żywności funkcjonalnej wspierającej mikrobiom dr hab. Bartosz Fotschki, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN |
||||||||
Zrozumieć Probiotyki: Jak Edukować Konsumentów o Korzyściach Zdrowotnych Monika Milej, Novonesis (Chr. Hansen) |
||||||||
09:30-11:00 |
Żywność funkcjonalna – zdrowie i samopoczucie konsumenta od marketingu do realnej wartości dla konsumenta. Aspekty technologiczne i prawne Prowadzący: dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Produkty funkcjonalne – jak nie wpaść w pułapki znakowania suplementów? |
||||||||
Korzyści i perspektywy wykorzystania błonnika w produktach o wyższej wartości funkcjonalnej - case study preparat błonnikowy ze skrobi ziemniaczanej |
||||||||
Trendy w zakresie poprawy wartości odżywczej produktów żywnościowych |
||||||||
Probiotyki nowej generacji - korzyści i wyzwania dla producentów i konsumentów dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW, SGGW w Warszawie |
||||||||
Nie tylko probiotyki. Kierunki rozwoju i zastosowania prebiotyków - case study błonnikowy preparat ze skrobi ziemniaczanej dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie |
||||||||
Innowacyjne metody wzbogacania produktów spożywczych na przykładzie makaronu i wykorzystania różnych składników owocowych dr hab. inż. Teresa Witczak, prof. URK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
Ścieżka – Bezpieczeństwo żywności – FoodFakty nie mogą nie podjąć tematyki bezpieczeństwa żywności. Ta ścieżka to bardzo szeroki udział praktyków, zaproszonych gości z firm produkcyjnych. Ich dyskusję wzmocnią niekwestionowane autorytety w poszczególnych tematach. Skupimy się na wybranych elementach, szczególnie istotnych obecnie. Bardzo duży nacisk położymy na aspekt zarządzania zasobami ludzkimi. Przygotowaliśmy również niespodziankę dla Państwa w formie wyjątkowych warsztatów bezpieczeństwa osobistego w drugim dniu wydarzenia.
Wybierając tę ścieżkę będą Państwo mogli:
Uczestniczyć aż w 7 sesjach tematycznych, każda po 1,5 h. Dodatkowo tematy bezpieczeństwa żywności podejmowane będą również poczas wspólnej sesji plenarnej w pierwszym dniu, na którym gościć będziemy Panel Inspekcji.
Poszczególne sesje poświęcimy między innymi na Kulturę Bezpieczeństwa Żywności, rozwój standardów bezpieczeństwa, podejście oparte na ryzyku na przykładzie deklaracji alergenów PAL oraz drugą poświęconą głównie Listerii, nowym technologiom dla bezpieczeństwa, zagadnieniu zafałszowań i ryzyku zanieczyszczeń fizyko-chemicznych i biologicznych. Podejmiemy również temat elastycznego podejścia do tworzenia metod badawczych ukierunkowanych na konkretny cel.
PARTNER SUMMIT | PARTNER SUMMIT | PARTNER GŁÓWNY ŚCIEŻKI |
Sesje tematyczne w dniu 06.11 | |||||
---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Kultura Bezpieczeństwa Żywności - człowiek w centrum uwagi Prowadzący: dr inż. Ewa Malinowska, Uniwersytet Gdański |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
Koszty jakości w organizacji |
|||||
KBŻ z perspektywy obowiązków prawnych producenta |
|||||
Budowanie KBŻ w ujęciu behawioralnym Anna Gronostajska, Coca-Cola HBC |
|||||
Nasza Kultura Jakości. Zaangażowanie liderów i zespołów w jej budowanie i rozwój Szymon Ośko, Joanna Gredka, Animex |
|||||
Czy Kultura Bezpieczeństwa Żywności pomaga w rozwiązywaniu wewnętrznych problemów jakościowych i bezpieczeństwa? - okiem audytora i konsultanta Wojciech Kowalczyk, EQS International |
|||||
11:30-12:45 |
Ewolucja podejścia systemowego i wiedza w organizacji dla rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności Prowadzący: Anna Gronostajska, Coca-Cola HBC |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
Ochrona prawna sygnalisty - nowe obowiązki dla przedsiębiorstw sektora spożywczego |
|||||
Zmiana filozofii myślenia i wyznaczania celów dla bezpieczeństwa i jakości żywności wśród pracowników firmy |
|||||
Angażująca kultura jakości i bezpieczeństwa żywności - doświadczenie z punktu widzenia firmy wielooddziałowej Danuta Święs, Bahlsen |
|||||
Zachowania pracowników w sytuacjach zagrożenia fizycznego w obiektach produkcyjnych - wpływ na skalę konsekwencji mjr rez. dr hab. inż. Jarosław Stelmach, prof. uczelni, Safety Project |
Sesje tematyczne w dniu 07.11 (UWAGA - sesje równoległe) | |||||
---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Nowe Horyzonty Bezpieczeństwa Żywności: Innowacyjne Zarządzanie Znanym i Nieznanym Ryzykiem Prowadzący: Agnieszka Wryk, IFS |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
Wstęp: Rozwój bezpieczeństwa żywności w dobie nowych zagrożeń - najnowsze zmiany w standardach IFS
Agnieszka Wryk, IFS |
|||||
Sposoby na zaangażowanie kadry managerskiej w rozwój systemów zarządzania bezpieczeństwem oraz Kultury Bezpieczeństwa Żywności w organizacji |
|||||
Strategie reagowania na nieznane ryzyka związane z bezpieczeństwem żywności - przykłady z praktyki Danuta Święs, Bahlsen |
|||||
Zarządzanie ryzykiem kategorii produktów świeżych oraz RTE – kompendium najlepszych praktyk |
|||||
Przykłady dochodzeń epidemiologicznych w ostatnio notowanych zatruciach pokarmowych |
|||||
11:30-13:00 |
HACCP i higiena - Czy możemy zapomnieć o najczęstszych przyczynach kryzysów bezpieczeństwa żywności (Listeria w centrum uwagi) Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ, Instytut Technologii Fermentacji i Mikorbiologii, PŁ |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
Wstęp i moderacja |
|||||
Monitoring środowiskowy jako podejście do zarządzania ryzykiem patogennych zanieczyszczeń procesowych |
|||||
Badania obciążeniowe (challenge test) w kontekście proponowanych zmian legislacyjnych Kamila Kuik, ALS |
|||||
Posadzka przemysłowa w zakładzie spożywczym — uzupełnienie luki w utrzymaniu higieny pomiędzy cyklami czyszczenia Paulina Pilichowska, Flowcrete |
|||||
Zastosowanie środków dezynfekcyjnych do eliminacji L. monocytogenes w środowisku produkcji żywności dr inż. Barbara Szymczak, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie |
|||||
Efektywne zarządzanie ryzykiem występowania listerii - Okiem praktyka Tomasz Pyjor, MOWI |
|||||
14:00-15:30 |
Zarządzanie bezpieczeństwem oparte na ryzyku – informowanie o alergenach niezamierzonych w produktach (PAL) Prowadzący: Dorota Wyrwisz, ZPC „Otmuchów” S.A. |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
"Może zawierać ..." - deklaracja o niezamierzonej obecności alergenów - implikacje jej stosowania |
|||||
Przykłady rozwiązań prawnych w krajach członkowskich EU deklarowania alergenów niezamierzonych w produktach |
|||||
Zanieczyszczenia krzyżowe, techniki analityczne, próbko-branie - krytyczne elementy doboru metody wymazu i metody analitycznej zgodnej z podejściem opartym na ryzyku Dorota Mordoń-Nowak, Intertek |
|||||
Wyzwania producenta w obszarze badań w kierunku alergenów - Okiem praktyka Ewa Brzezicka, MOWI |
|||||
Walidacja procesu czyszczenia i analiza ryzyka jako niezbędny element deklaracji niezamierzonej obecności alergenów (PAL) dr inż. Jakub Kobyliński, Silliker Polska grupa Mérieux NutriSciences |
|||||
Praktyczne wskazówki techniczno-operacyjne w obszarze zarządzania alergenami Beata Kamińska, LipCo Foods |
|||||
11:30-13:00 |
Wyzwania i ryzyka zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych Prowadzący: Paweł Mirosz, Rymarz Zdort Maruta |
||||
Partnerzy sesji i scieżki |
|||||
Związki wpływające na funkcjonowanie układu hormonalnego - istotny czy marginalny problem dla bezpieczeństwa żywności |
|||||
Antybiotykooporność bakterii - problem nie tylko kliniczny. Oporność na antybiotyki bakterii izolowanych z żywności dr hab. inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski |
|||||
Eliminacja tłuszczów trans (i-TFA) z żywności – prezentacja polskiego modelu podejścia dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH – PIB, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB |
|||||
Wyzwania w kontroli nad zanieczyszczeniami w surowcach przeznaczonych do gastronomii |
|||||
Normy Międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa żywności: Klucz do zapewnienia globalnych standardów jakości Elżbieta Siuchta, PKN |
|||||
14:00-15:30 |
Zafałszowania żywności, perspektywy: prawna, organów kontrolujących, metody badawcze i prewencyjne Prowadzący: Michał Snopkiewicz, FoodFakty, Probase360 |
||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
|||||
Zafałszowania z perspektywy Inspekcji IJHARS |
|||||
Przeciwdziałanie fałszowaniu produktów na rynkach eksportowych |
|||||
Oznakowanie żywności, wprowadzenie w błąd, zafałszowanie – kryteria rozróżniające rodzaje naruszeń, przykłady zakwestionowanych oznaczeń, kar mec. Ewelina Woike-Reguła, SKS Legal |
|||||
Zastosowanie technik LC-MS/MS w uwierzytelnianiu składu produktów spożywczych dr hab. Anna Stachniuk, prof. UMLub., Uniwersytet Medyczny w Lublinie |
|||||
Ilościowa zawartość składników na etykiecie – co, kiedy i jak deklarować, żeby nie zafałszować? dr mec. Justyna Nowak, KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński |
|||||
Możliwość ochrony przed zafałszowaniem żywności w zakładzie produkcyjnym dr inż. Paulina Mitrosz, SM „MLEKPOL” w Grajewie |
Ścieżka – Opakowania – nie sposób obecnie pominąć aspekt opakowania jako integralnej części produktu. Z jednej strony opakowanie stanowi coraz większą wartość dla konsumenta, pełniąc coraz to różniejsze funkcje. Z drugiej wpływa na łańcuch produkcji zrównoważonej. Temat opakowań i zrównoważonego rozwoju budzi emocje i niestety krąży również wiele przekłamań na rynku. Dlatego zaprosiliśmy instytucje i organizacje, do których można mieć 100% zaufania merytorycznego.
Wybierając tę ścieżkę będą Państwo mogli:
Uczestniczyć w kilku sesjach podzielonych na dwa profile, pierwszy koncentrujący się na przepisach prawnych pod ogólnym tytułem - NAJWAŻNIEJSZE WYZWANIA REGULACYJNE W OBSZARZE OPAKOWAŃ DO ŻYWNOŚCI oraz drugi format, w którym skupimy się na praktycznych rozwiązaniach w kierunku wdrażania technologii i rozwiązań zgodnych z nowymi regulacjami, zrównoważonym rozwojem, nie zapominając o zachowaniu wszystkich cech jakości i bezpieczeństwa produktów zapakowanych - ZAGROŻENIA I SZANSE ZWIĄZANE Z RECYKLINGIEM – ASPEKTY TECHNOLOGICZNE I OPERACYJNE.
Tematyka opakowań, będzie również podejmowana w innych sesjach, zapraszamy do szczegółowego zapoznania się pełną listą doniesień i paneli.
PARTNER SUMMIT | PARTNER SUMMIT |
Sesje tematyczne w dniu 06.11 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Najważniejsze wyzwania regulacyjne w obszarze opakowań do żywności Prowadzący: Małgorzata Greszta, Polski Pakt Plastikowy |
|||||
Partner sesji |
||||||
Wstęp i moderacja |
||||||
Bezpieczeństwo żywności w świetle projektu rozporządzenia PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) |
||||||
Czy regulacje dot. opakowań jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (SUP) nadal pozostają wyzwaniem dla przedsiębiorców? |
||||||
Biodegradacja opakowań, toksyczność oraz właściwości przeciwmikrobiologiczne |
||||||
System kaucyjny - gdzie jesteśmy, co dalej? |
||||||
11:30-12:45 |
Zagrożenia i szanse związane z recyklingiem, aspekty technologiczne opakowań Prowadzący: dr hab. inż. Izabela Witońska, prof. uczelni, Politechnika Łódzka |
|||||
Partnerzy sesji |
||||||
Tworzywa sztuczne pochodzące z recyklingu przeznaczone do kontaktu z żywnością - aspekty regulacyjne |
||||||
Zrozumieć eko-projektowanie - holistyczne podejście do całego cyklu życia produktu i opakowania |
||||||
Bio-tworzywa polimerowe oraz dodatki modyfikujące ich właściwości do zastosowań opakowaniowych. Ekologiczne i funkcjonalne opakowania do żywności |
||||||
Wymogi prawne i dokumentacyjne dotyczące stosowania opakowań z recyklatów od strony firmy spożywczej - co badać, jakie certyfikaty |
||||||
Uwarunkowania stosowania rozwiązań monomateriałowych. Czy we wszystkich produktach to możliwe? Przykłady produktów, w których dokonano zmiany opakowania z wielomateriałowego do mono |
Ścieżka – Badania i kontrola procesu i produktu – żeby wszystkie działania firmy przyniosły pożądany efekt niezbędna jest efektywna kontrola. Plan kontroli, techniki próbkobrania, wybór metody i laboratorium, interpretacja wyników, to wszystko decyduje czy zaplanowane rozwiązanie będzie skuteczne. Podczas 4 dedykowanych sesji, w których partnerami merytorycznymi będą Polskie Centrum Akredytacji, Polski Komitet Normalizacyjny oraz IIPM skupimy na elementach trudnych, nieoczywistych, ale kluczowych dla sukcesu planu kontroli. Doniesienia ekspertów instytucji partnerskich uzupełnimy doniesieniami ekspertów wyspecjalizowanych firm oraz praktyków.
Wybierając tę ścieżkę będą Państwo mogli uczestniczyć w 4 sesjach, podzielonych niejako na 3 etapy:
Etap 1 - Próbka i plan badań; Etap 2 - Wybór metody badań; Etap 3 - Raporty i interpretacja wyników oraz uczestniczyć w panelu ekspertów.
PARTNER SUMMIT | PARTNER SUMMIT | PARTNER GŁÓWNY ŚCIEŻKI |
Sesje tematyczne w dniu 06.11 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Szybkie metody badawcze - efektywność i koszty. Elastyczne i innowacyjne podejście do analiz żywności Prowadzący: prof. Andrzej Babuchowski, Instytut Innowacji Przemysłu Mleczarskiego |
|||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||
Wykorzystanie szybkich testów molekularnych jako narzędzie zwiększające dokładność wyników badań mikrobiologicznych |
||||||
The FT-NIR Portable Revolution |
||||||
Collo - nowa, rewolucyjna metoda natychmiastowego badania jakości surowców ciekłych |
||||||
Tworzenie nowych testów opartych na szybkich metodach |
||||||
Szybkie metody detekcji mikroorganizmów dedykowane dla branży spożywczej |
||||||
Czy wiesz co jesz? - Detekcja śladowych ilości substancji w żywności metodą SERS |
Sesje tematyczne w dniu 07.11 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
9:30-11:00 |
Etap 1 - Specyfikacja, zlecenie i uzgodnienia pomiędzy firmą, kontrahentem oraz laboratorium - krytyczny element oceny zgodności Prowadzący: Aleksandra Obidzińska, BÜCHI Labortechnik AG |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Zlecenie realizacji badań – skuteczna komunikacja z laboratorium |
||||||||
Standardy jakości mrożonych warzyw i owoców w aspekcie bezpieczeństwa żywności |
||||||||
Technika NIR w kontroli jakości jako innowacyjne podejście do szybkiej analizy produktów i surowców |
||||||||
Specyfikacja produktu spożywczego - wymagania w kontekście obowiązków producenta i dystrybutora |
||||||||
Zapewnienie zgodności produktu na etapie od produkcji do laboratorium – rozwiązania METTLER TOLEDO do kontroli jakość produktów spożywczych |
||||||||
11:30-13:00 |
Etap 2 - Próbka i metoda - Diabeł tkwi w szczegółach - dlaczego pobieranie próbek i wybór metody jest kluczowy dla wykorzystania wyników badań? Prowadzący: Robert Wieprzkowicz-Rzewuski, Laboratorium Smaku i Zapachu |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Pobieranie próbek – kluczowe znaczenie dla wykorzystania wyników badań |
||||||||
OMNIS NIR - pozytywne wibracje rodem ze Szwajcarii. Nowoczesność w analizie żywności w zgodzie z normami i standardami |
||||||||
Korzyści z aktywnego uczestnictwa w normalizacji krajowej: Wpływ na standardy, innowacje i bezpieczeństwo żywności |
||||||||
Stabilność, konsystencja i stopień płynności produktów spożywczych na podstawie pomiarów lepkości |
||||||||
Automatyzacja procesów analitycznych na przykładzie analizy kwasów tłuszczowych |
||||||||
14:00-15:30 |
Etap 3 - Wynik - niepewność pomiaru, stwierdzenia zgodności, opinie i interpretacje wyników – jak korzystać z wyników badań? Prowadzący: Barbara Krupska, Intertek |
|||||||
Partnerzy sesji i ścieżki |
||||||||
Więcej niż "suchy" wynik – niepewność pomiaru, stwierdzenia zgodności, opinie i interpretacje wyników – jak korzystać z wyników badań? |
||||||||
Raportowanie i interpretacja wyników |
||||||||
Spory na bazie rozbieżnych wyników badań |
||||||||
Zasady ustalania kryteriów mikrobiologicznych w specyfikacji produktu, znaczenie i skutki |
Ścieżka – Zrównoważony rozwój – tematykę zrównoważonego rozwoju podejmiemy na dwa sposoby. Po pierwsze dedykujemy całą sesję tematyczną czekającemu wszystkich raportowaniu i innym obowiązkom operatorów żywności. Ale dodatkowo tematyka zrównoważonego rozwoju pojawi się w innych sesjach tematycznych, blisko konkretnych tematów, jak produkty i technologie zrównoważone czy opakowania. W obszarze zrównoważonego rozwoju panuje delikatnie mówiąc chaos informacyjny, chcemy Państwu uporządkować kompleksowo sytuację na dzisiaj i najbliższe miesiące.
Wybierając tę ścieżkę pamiętajcie Państwo, że:
Tematyka pojawi się w dedykowanej sesji, ale również w innych sesjach tematycznych i sesji plenarnej, w której kompleksowo podsumowany będzie system kaucyjny.
PARTNER SUMMIT | PARTNER SUMMIT | PARTNER GŁÓWNY ŚCIEŻKI |
Sesje tematyczne w dniu 06.11 | ||||
---|---|---|---|---|
11:30-12:45 |
Zrównoważony rozwój i Europejskie Standardy Sprawozdawczości Zrównoważonego Rozwoju. Zobowiązanie czy szansa dla firmy? Prowadzący: Krzysztof Błaszczyk, TÜV SÜD |
|||
Partnerzy ścieżki i sesji |
||||
Oświadczenia środowiskowe w kontekście greenwashingu - nowe wyzwania dla firm |
||||
Podejście profesonalne do greenwsahingu, europejski standard, jak się przygotować do zgodności organizacji z wymogami UE |
||||
Przykłady dekarbonizacji polskiego przemysłu rolno-spożywczego |
||||
ESRS a inne regulacje, czyli kilka uwag o głównych wyzwaniach w obszarze compliance w sektorze spożywczym |
ŚCIEŻKA ZGODNOŚĆ | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ścieżka zgodność nie jest reprezentowana jako oddzielne dedykowane sesje, lecz przenika przez wszystkie sesje, w których ten obszar ma zastosowanie. Oznacza to, że aspekty zgodności będą omawiane w kontekście każdej tematyki, zapewniając wszechstronne podejście do tego kluczowego zagadnienia. W ten sposób chcemy zagwarantować, że problematyka zgodności będzie uwzględniona w każdej dyskusji i każdej prezentacji, niezależnie od wybranego obszaru tematycznego. Zaprosiliśmy całą czołówkę prawników i ekspertów w obszarze zgodności. Czeka nas wiele doniesień, ale co najważniejsze eksperci będą do Państwa dyspozycji przez cały FoodFakty Summit w strefie spotkań i warsztatów. |
|||||||||||||
Partnerzy |
Mimo, że Foodfakty Summit to głównie format plenarny, to wychodzimy do Państwa również z ofertą wyspecjalizowanych warsztatów licząc, że będą one stanowiły dla wielu osób uzupełnienie do sesji tematycznych.
Warsztaty – bezpieczeństwo firm i osobiste – w dobie ciągłego napięcia związanego z wojną w Ukrainie, utrzymywanego wysokiego ryzyka terrorystycznego oraz rosnącego ryzyka naruszenia bezpieczeństwa fizycznego firm oraz osobistego poszczególnych osób, pomyśleliśmy, że dodatkową wartością dla Państwa będzie możliwość spotkania w dwóch odsłonach wybitnych specjalistów z zakresu bezpieczeństwa antyterrorystycznego budynków użyteczności publicznej, w tym zakładów produkcyjnych.
Eksperci firmy SAFETY PROJECT wezmą udział w sesji poświęconej Kulturze Bezpieczeństwa Żywności, sesji plenarnej, a drugiego dnia, przez cały dzień prowadzić będą warsztaty praktyczne z kluczowych elementów reagowania na bezpieczeństwo osobiste w budynkach. W trakcie uczestnicy będą mogli fizycznie doświadczyć kontaktu z bronią, specjalistycznym sprzętem oraz przećwiczyć najważniejsze modele zachowania w sytuacjach krytycznych. Ilość miejsc ograniczona – obowiązują zapisy!
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z PEŁNA LISTĄ PRZYGOTOWANYCH WARSZTATÓW - SZERSZY OPIS JUŻ WKRÓTCE
Warsztaty w dniu 06.11 | ||
---|---|---|
Sala C1 | ||
9:00 |
Jak i po co mierzyć lepkość próbek spożywczych? |
|
11:00 |
Warsztat 1: Technologie produkcji mięsa komórkowego Warsztat 2: Optymalizacja metod analitycznych żywności |
|
13:00 |
Warsztat 1: Szybka analiza żywności z wykorzystaniem techniki NIR - zmierz i zobacz jakie to proste. Warsztat 2: Praktyczne przykłady szybkiej oceny jakości surowców na podstawie badania właściwości dielektrycznych technologią Collo |
Warsztaty w dniu 07.11 | ||
---|---|---|
Sala C1 | ||
9:00 |
Analiza OMNIS NIR - Szybciej, łatwiej, wydajniej! (45 min) |
|
Sala C2 | ||
9:00 |
Warsztat 1: Szybka analiza żywności z wykorzystaniem techniki NIR - zmierz i zobacz jakie to proste. (45 min) Warsztat 2: Praktyczne przykłady szybkiej oceny jakości surowców na podstawie badania właściwości dielektrycznych technologią Collo (45 min) |
|
Sala C3 | ||
9:00 |
Przygotowanie próbek do badań ilościowych i jakościowych- mielenie, homogenizacja, mieszanie (45 min) |
|
10:00 11:00 |
Warsztat 1: Technologie produkcji mięsa komórkowego (45 min) Warsztat 2: Optymalizacja metod analitycznych żywności (45 min) |
|
12:00 14:00 |
Wykorzystanie zaawansowanych rozwiązań pomiarowych Xylem, jako metoda optymalizacji i redukcji kosztów (45 min) Analiza NIR - przyszłość kontroli jakości w laboratorium i w terenie (45 min) |
|
13:00 |
Planowane zmiany w zakresie dozwolonych składników żywności. Czy ashwagandha i berberyna i koper będą dozwolone jako składnikami żywności? (45 min) |
|
Sala C4 | ||
9:30 |
Reagowanie na zamachy w środowisku obiektów produkcyjnych – praktyczne ćwiczenia na realnych scenariuszach (1,5h) |
Po panelach dyskusyjnych w dniu 6.11 zapraszamy na Welcome Party na terenie FoodFakty Summit (18:00 - 21:00), gdzie czekać na Państwa będą atrakcje kulturalne, miła atmosfera, poczęstunek i idealne warunki do rozmów. Dla chętnych otworzymy również dance floor.
Udział w Welcome Party dla wszystkich uczestników FoodFakty Summit, niezależnie od wybranego dnia.
NA WELCOME PARTY ZAPRASZAJĄ PARTNERZY FOODFAKTY SUMMIT
Warunki uczestnictwa
MIEJSCE FOODFAKTY SUMMIT: Budynek Alchemium, Ul. Żeromskiego 114, Łódź
Parkingi płatne we własnym zakresie w ramach dostępności na terenie kampusu lub okolicznych ulicach.
Cena udziału nie zawiera kosztu hoteli - LISTA HOTELI I INFORMACJE O RABATACH (Ilość miejsc hotelowych może ulegać ograniczeniom w tym terminie, rekomendujemy jak najszybszą rezerwację).
Zapraszamy na wybrany dzień lub oba dni SUMMIT
FoodFakty Summit - POBIERZ BROSZURĘ
Ścieżki rabatowe |
Udzielony Rabat* |
Cały FoodFakty Summit |
Pierwszy dzień FoodFakty Summit (6.11.24) |
Drugi dzień FoodFakty Summit (7.11.24) |
|
Cena netto / osoba | |||||
1. |
Firmy produkujące żywność i opakowania w Polsce** Sieci handlowe i dystrybutorzy żywności |
20% |
1430 PLN |
950 PLN |
750 PLN |
2. |
Kod rabatowy Jeśli nie otrzymali Państwo jeszcze kodu rabatowego bezpośrednio od Partnerów to prosimy o kontakt z wybranym Partnerem lub bezpośrednio z FoodFakty i wskazanie Partnera, my udzielimy informacji o kodzie rabatowym Lista i kontakty do otrzymania kodu rabatowego Partnerów FoodFakty SUMMIT*** |
30% |
1250 PLN |
830 PLN |
580 PLN |
3. |
Klienci Strefy Managera |
35% |
1160 PLN |
770 PLN |
530 PLN |
4. |
Cena za drugą i kolejną osobę z firmy spełniajacej warunek z punktu 1. |
40% |
1070 PLN |
710 PLN |
390 PLN |
5. |
Administracja państwowa |
45% |
980 PLN |
650 PLN |
390 PLN |
6. |
Nauka (oferta specjalna) |
780 PLN |
390 PLN |
390 PLN |
Cena podstawowa udziału w FoodFakty Summit |
Cały FoodFakty Summit |
Pierwszy dzień FoodFakty Summit (6.11.24) |
Drugi dzień FoodFakty Summit (7.11.24) |
Cena netto /osoba |
|||
Cena udziału 1 osoby z organizacji niespełniających żadnego z warunków ścieżek rabatowych. Ilość wejściówek dla firm niebędących producentami żywności lub opakowań ograniczona. |
1790 PLN |
1190 PLN |
900 |
Opcja - Oficjalny Przedstawiciel firmy |
Cały FoodFakty Summit |
Wybrany dzień FoodFakty Summit |
Cena netto / osoba |
||
Opcja dla firm, które są np. dostawcami dla branży spożywczej - Oficjalny Przedstawiciel Firmy - (cena zawiera umieszczenie loga firmy w sekcji Partnerzy wspierający; możliwość ustawienia roll-upu na terenie FoodFakty Summit, transparentne reprezentowanie firmy) |
1900 PLN |
1400 PLN |
UWAGA:
WYPEŁNIJ FORMULARZ PRE-REJESTRACJI - SKONTAKTUJEMY SIĘ NIEZWŁOCZNIE W CELU DOPRECYZOWANIA UDZIAŁU I POTWIERDZENIA WARUNKÓW
MASZ PYTANIA? ZADZWOŃ - 663 224 529
Organizator