Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Firma Pall Corporation opracowała zamknięty system testów mikrobiologicznych o nazwie GeneDisc, wykorzystujący technologię PCR w czasie rzeczywistym.
Dzięki rozwiązaniu „wszystko w jednym” otrzymujemy rutynowe narzędzie kontroli z użyciem gotowych odczynników i płytek GeneDisc, łatwe w obsłudze. Wdrożenie metody pozwala na m.in. ochronę marki oraz redukuję kosztów logistycznych.
Zalety pracy z urządzeniem to również: powtarzalne procedury, automatyzacja, dokładność, łatwość wykonania badania, krótki czas analizy, możliwość wykrycia wielu mikroorganizmów jednocześnie w tej samej próbce DNA, możliwość analizy 96 próbek jednocześnie, modułowa budowa umożliwiająca równoczesne wykonywanie różnych aplikacji, wykorzystanie technologii informatycznych do skanowania i identyfikacji prób oraz zbierania danych.
Metoda GeneDisc może być stosowana na różnych próbkach żywności i próbkach środowiskowych.
Dostępnych jest wiele rodzajów płytek GeneDisc, o zróżnicowanych zaletach i możliwościach.
Płytka GeneDisc do Salmonella spp. - walidacja metody wykazała, że czas do uzyskania wyników wynosi zaledwie 10 godzin w przypadku próbek mięsa i 20 godzin w przypadku próbek produktów mleczarskich.
Płytka GeneDisc do łącznego wykrywania Salmonella spp. i STEC - podobieństwo procedur przygotowania prób obu patogenów umożliwia równoczesne testowanie przy jednym namnożeniu.
Płytka do wykrywania STEC, patogenne wirusy E. coli O157, STEC lub STEC Top 7 - system zgodny z normą ISO 13136, pozwala zmniejszyć liczbę wyników fałszywie dodatnich.
Płytka Listeria monocytogenes i/lub Listeria spp. – dostępne jako badania oddzielne i równoczesne, możliwy wybór strategii badania. Wszystkie płytki GeneDisc Listeria wykorzystują ten sam sposób namnażania i protokół ekstrakcji DNA. Walidacja metody wykazała, że czas do uzyskania wyników wynosi 26 godzin dla produktów mleczarskich i mięsnych oraz do 20 godzin w przypadku surowego mleka.
Płytka do identyfikacji Listeria z 6 gatunków Listeria – skraca czas uzyskania wyniku do 1 godziny, podczas gdy inne metody identyfikacji wymagają 24 godzin.
Płytki do wykrywania organizmów powodujących psucie napojów.
Płytki do badania ilościowego patogenów w wodzie (Legionella, E. coli, Enterococcus ...)
Więcej informacji na: https://www.pall.com/en/search.genedisc.html
Pytania prosimy kierować na adres: pall_poland@europe.pall.com
Słowa kluczowe: badnia mikrobiologiczne, testy mikrobiologiczne, bakterie, bezpieczeństwo żywności.
Słowa kluczowe:
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: