Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży mięsnej?

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Podczas webinaru omówimy m.in. kryteria mikrobiologiczne warunkujące trwałość produktów mięsnych,  metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych, wpływ techniki pakowania na okres przydatności do spożycia produktów mięsnych.

Webinarium skierowane do

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty mięsne lub mięso surowe.

Program

Wprowadzenie

  • Czym jest trwałość żywności - definicje
  • Dlaczego potrzebujemy badań przechowalniczych? 
  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa
  • Czynniki wpływające na trwałość żywności
  • Typy badań przechowalniczych

Część mikrobiologiczna

  • Limity – określanie końca terminu przydatności do spożycia
  • Mikrobiologiczne kryteria warunkujące jakość mięsa i wędlin
  • Wymogi prawne, kwalifikacja zagrożeń mikrobiologicznych
  • Warunki wzrostu drobnoustrojów: pH, aw, obecność tlenu, temperatura
  • Ocena mikrobiologiczna nalotu na powierzchni wędliny
  • Mikrobiologia predyktywna – ocena wpływu środowiska na zachowanie mikroorganizmów

Część sensoryczna

  • Wstęp, podstawowe definicje, warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych
  • Określanie końca okresu przydatności do spożycia w oparciu o badania sensoryczne

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne determinujące okres przydatności do spożycia
  • Techniki pakowania, w tym MAP i opakowania inteligentne
  • Przemiany oksydacyjne i hydrolityczne zachodzące w tłuszczach i metody ich analiz
  • Czynniki mające wpływ na trwałość żywności
  • Degradacja witamin i innych labilnych składników żywności
  • Wpływ wilgotności na trwałość produktów
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: 1 h

Rejestracja

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn