Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży mięsnej?

Dostępne non-stop

Cel

Podczas webinaru omówimy m.in. kryteria mikrobiologiczne warunkujące trwałość produktów mięsnych,  metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych, wpływ techniki pakowania na okres przydatności do spożycia produktów mięsnych.

Grupa odbiorców

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty mięsne lub mięso surowe.

Program

Wprowadzenie

  • Czym jest trwałość żywności - definicje
  • Dlaczego potrzebujemy badań przechowalniczych? 
  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa
  • Czynniki wpływające na trwałość żywności
  • Typy badań przechowalniczych

Część mikrobiologiczna

  • Limity – określanie końca terminu przydatności do spożycia
  • Mikrobiologiczne kryteria warunkujące jakość mięsa i wędlin
  • Wymogi prawne, kwalifikacja zagrożeń mikrobiologicznych
  • Warunki wzrostu drobnoustrojów: pH, aw, obecność tlenu, temperatura
  • Ocena mikrobiologiczna nalotu na powierzchni wędliny
  • Mikrobiologia predyktywna – ocena wpływu środowiska na zachowanie mikroorganizmów

Część sensoryczna

  • Wstęp, podstawowe definicje, warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych
  • Określanie końca okresu przydatności do spożycia w oparciu o badania sensoryczne

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne determinujące okres przydatności do spożycia
  • Techniki pakowania, w tym MAP i opakowania inteligentne
  • Przemiany oksydacyjne i hydrolityczne zachodzące w tłuszczach i metody ich analiz
  • Czynniki mające wpływ na trwałość żywności
  • Degradacja witamin i innych labilnych składników żywności
  • Wpływ wilgotności na trwałość produktów
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: 1 h

Rejestracja

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn