Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży mięsnej?

Dostępne non-stop

Cel

Podczas webinaru omówimy m.in. kryteria mikrobiologiczne warunkujące trwałość produktów mięsnych,  metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych, wpływ techniki pakowania na okres przydatności do spożycia produktów mięsnych.

Skierowane do

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty mięsne lub mięso surowe.

Program

Wprowadzenie

  • Czym jest trwałość żywności - definicje
  • Dlaczego potrzebujemy badań przechowalniczych? 
  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa
  • Czynniki wpływające na trwałość żywności
  • Typy badań przechowalniczych

Część mikrobiologiczna

  • Limity – określanie końca terminu przydatności do spożycia
  • Mikrobiologiczne kryteria warunkujące jakość mięsa i wędlin
  • Wymogi prawne, kwalifikacja zagrożeń mikrobiologicznych
  • Warunki wzrostu drobnoustrojów: pH, aw, obecność tlenu, temperatura
  • Ocena mikrobiologiczna nalotu na powierzchni wędliny
  • Mikrobiologia predyktywna – ocena wpływu środowiska na zachowanie mikroorganizmów

Część sensoryczna

  • Wstęp, podstawowe definicje, warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych
  • Określanie końca okresu przydatności do spożycia w oparciu o badania sensoryczne

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne determinujące okres przydatności do spożycia
  • Techniki pakowania, w tym MAP i opakowania inteligentne
  • Przemiany oksydacyjne i hydrolityczne zachodzące w tłuszczach i metody ich analiz
  • Czynniki mające wpływ na trwałość żywności
  • Degradacja witamin i innych labilnych składników żywności
  • Wpływ wilgotności na trwałość produktów
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: 1 h

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn