Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży piekarniczo-cukierniczej?

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Uczestnicząc w webinarze dowiesz się m.in. w jaki sposób badać i minimalizować problem pleśnienia pieczywa, jak określać koniec okresu przydatności do spożycia w oparciu o ocenę sensoryczną, w jaki sposób dobierać metodykę badawczą w zależności od rodzaju matrycy.

Webinarium skierowane do

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty piekarniczo-cukiernicze.

Program

Wprowadzenie

  • Czym jest trwałość żywności - definicje 
  • Dlaczego potrzebujemy badań przechowalniczych?
  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa
  • Czynniki wpływające na trwałość żywności (wewnętrzne / zewnętrzne)
  • Typy badań przechowalniczych

Część mikrobiologiczna

  • Limity – określanie końca terminu przydatności do spożycia
  • Mikrobiologiczne kryteria warunkujące jakość
  • Wymogi prawne, kwalifikacja zagrożeń mikrobiologicznych
  • Warunki wzrostu drobnoustrojów: pH, aw, obecność tlenu, temperatura
  • Jak badać i minimalizować problem pleśnienia?
  • Czy i kiedy należy identyfikować pleśnie do gatunku?

Część sensoryczna

  • Wstęp, podstawowe definicje, warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych 
  • Określanie końca okresu przydatności do spożycia w oparciu o badania sensoryczne

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne a jakość sensoryczna
  • Dobór metodyki badawczej w zależności od rodzaju matrycy
  • Korelacja szybkości degradacji witamin z terminem przydatności do spożycia
  • Wzrost lub spadek wilgoci jako krytyczny wyróżnik jakości produktu
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnitwa przez organizatora.

Czas trwania: 1 h

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn