Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży piekarniczo-cukierniczej?

Dostępne non-stop

Cel

Uczestnicząc w webinarze dowiesz się m.in. w jaki sposób badać i minimalizować problem pleśnienia pieczywa, jak określać koniec okresu przydatności do spożycia w oparciu o ocenę sensoryczną, w jaki sposób dobierać metodykę badawczą w zależności od rodzaju matrycy.

Grupa odbiorców

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty piekarniczo-cukiernicze.

Program

Wprowadzenie

  • Czym jest trwałość żywności - definicje 
  • Dlaczego potrzebujemy badań przechowalniczych?
  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa
  • Czynniki wpływające na trwałość żywności (wewnętrzne / zewnętrzne)
  • Typy badań przechowalniczych

Część mikrobiologiczna

  • Limity – określanie końca terminu przydatności do spożycia
  • Mikrobiologiczne kryteria warunkujące jakość
  • Wymogi prawne, kwalifikacja zagrożeń mikrobiologicznych
  • Warunki wzrostu drobnoustrojów: pH, aw, obecność tlenu, temperatura
  • Jak badać i minimalizować problem pleśnienia?
  • Czy i kiedy należy identyfikować pleśnie do gatunku?

Część sensoryczna

  • Wstęp, podstawowe definicje, warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych 
  • Określanie końca okresu przydatności do spożycia w oparciu o badania sensoryczne

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne a jakość sensoryczna
  • Dobór metodyki badawczej w zależności od rodzaju matrycy
  • Korelacja szybkości degradacji witamin z terminem przydatności do spożycia
  • Wzrost lub spadek wilgoci jako krytyczny wyróżnik jakości produktu
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnitwa przez organizatora.

Czas trwania: 1 h

Rejestracja

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn