Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży rybnej?

Dostępne non-stop

Cel

Podczas webinaru przedstawimy m.in. wpływ mikroflory ryb na stabilność surowych ryb i produktów rybnych, celowość prowadzenia badań przechowalniczych (w tym badań obciążeniowych i przyspieszonych testów przechowalniczych) produktów rybnych, metody kontroli stabilności sensorycznej gotowych produktów rybnych. 

Grupa odbiorców

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty rybne lub ryby surowe.

Program

Wprowadzenie

  • Trwałość żywności - definicje
  • Kryteria bezpieczeństwa i higieny procesu produkcji – umocowania prawne
  • Czemu służy prowadzenie badań przechowalniczych i ich rodzaje (w tym badania obciążeniowe)

Część mikrobiologiczna

  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa, limity akceptowalności
  • Określanie czy dany produkt wspiera rozwój patogenów – jak to zrobić?
  • Mikroflora charakterystyczna dla ryb
  • Powstawanie histaminy, warunki wzrostu drobnoustrojów

Część sensoryczna

  • Warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych
  • Ocena jakości sensorycznej wyrobów świeżych i surowców w oparciu o skalę oceny dedykowanej branży rybnej (QIM)

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne determinujące okres przydatności do spożycia
  • Techniki pakowania, w tym MAP i opakowania inteligentne
  • Przemiany oksydacyjne i hydrolityczne zachodzące w tłuszczach
  • Degradacja witamin i składników odżywczych
  • Wpływ wilgotności na trwałość produktów
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: około 1 godziny i 10 minut

 

Rejestracja

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn