Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Jak prawidłowo określać trwałość żywności w branży rybnej?

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Podczas webinaru przedstawimy m.in. wpływ mikroflory ryb na stabilność surowych ryb i produktów rybnych, celowość prowadzenia badań przechowalniczych (w tym badań obciążeniowych i przyspieszonych testów przechowalniczych) produktów rybnych, metody kontroli stabilności sensorycznej gotowych produktów rybnych. 

Webinarium skierowane do

Grupa docelowa: Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują lub dystrybuują produkty rybne lub ryby surowe.

Program

Wprowadzenie

  • Trwałość żywności - definicje
  • Kryteria bezpieczeństwa i higieny procesu produkcji – umocowania prawne
  • Czemu służy prowadzenie badań przechowalniczych i ich rodzaje (w tym badania obciążeniowe)

Część mikrobiologiczna

  • Psucie się żywności a kryteria bezpieczeństwa, limity akceptowalności
  • Określanie czy dany produkt wspiera rozwój patogenów – jak to zrobić?
  • Mikroflora charakterystyczna dla ryb
  • Powstawanie histaminy, warunki wzrostu drobnoustrojów

Część sensoryczna

  • Warunki prowadzenia oceny
  • Metody kontroli stabilności sensorycznej produktów gotowych
  • Omówienie poszczególnych metod sensorycznych
  • Ocena jakości sensorycznej wyrobów świeżych i surowców w oparciu o skalę oceny dedykowanej branży rybnej (QIM)

Część fizykochemiczna

  • Procesy fizykochemiczne determinujące okres przydatności do spożycia
  • Techniki pakowania, w tym MAP i opakowania inteligentne
  • Przemiany oksydacyjne i hydrolityczne zachodzące w tłuszczach
  • Degradacja witamin i składników odżywczych
  • Wpływ wilgotności na trwałość produktów
  • Przyspieszone badania przechowalnicze

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: około 1 godziny i 10 minut

 

Rejestracja

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn