Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 14.11.2019 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Zapraszamy na szkolenie!
W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania żywności ustanowione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, lecz przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów.
Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.
Szkolenie jest dedykowane wszystkim osobom zajmującym się znakowaniem żywności, a w szczególności pracownikom działów marketingu firm spożywczych, specjalistom agencji reklamowych i PR-owych a także pracownikom organów urzędowej kontroli żywności.
10:00 - 11:30
1. Zasady ogólne znakowania żywności (m.in. zmiany wprowadzone rozporządzeniem nr 1169/2011), w tym:
· zakaz wprowadzania konsumentów w błąd (praktyka organów urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów);
· język oznakowania;
· format oznakowania.
2. Zasady szczegółowe znakowania żywności - elementy obowiązkowe:
· problem nazwy środka spożywczego;
· zasady formułowania wykazu składników (w tym składników złożonych);
· składniki alergenne.
11:30 – 11:45 – przerwa kawowa
11:45 – 13:00
· dane identyfikujące producenta, dystrybutora;
· problem oznaczania kraju i miejsca pochodzenia, z uwzględnieniem nowej regulacji dotyczącej deklaracji pochodzenia podstawowego składnika;
· zasady podawania wartości odżywczej.
13:00 – 13:40 – lunch
13:40-16:00
3. Zasady szczegółowe znakowania żywności - elementy dobrowolne:
· prawne warunki stosowania elementów promocyjnych;
· dobrowolne elementy oznakowania, w tym prawne warunki stosowania określeń typu „bez GMO”, „bez sztucznych barwników", „tradycyjny”, „wiejski”, itp.;
· oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - zagadnienia praktyczne i prawne.
4. Odpowiedzialność i sankcje z tytułu nieprawidłowego oznakowania środka spożywczego, w tym:
· odpowiedzialność cywilna;
· odpowiedzialność karna;
· odpowiedzialność administracyjna.
(zastrzegamy, że podane godziny przerw mogą ulec zmianie)
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora podpisanego formularza zgłoszeniowego oraz dokonanie przedpłaty. Formularz dostępny jest na stronie: https://www.food-law.pl/files/szkolenie_zgloszenie.pdf
Więcej informacji o szkoleniu na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/jak-stworzyc-poprawna-czytelna-i-atrakcyjna-etykiete-produktu-spozywczego-prawo-i-praktyka
Zapytaj organizatora o szczegóły