Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024"
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024"
IFS opublikował nową wersję wytycznych „Product Fraud Mitigation”. Ich celem jest przekazanie wskazówek dla firm wdrażających wymagania dotyczące oszustw w Standardach i Programach IFS.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Komisja Europejska ogłosiła projekt zmian w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz zaprasza do udziału w procesie konsultacji publicznej.
Kontrole przeprowadzono w IV kwartale 2023 r. Najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w przypadku znakowania miodów.
W wyniku kontroli urzędowych stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produktach: Herbata Czarna Earl Grey ,,LORD JAMES” Premium Quality Tea oraz EARL GREY, herbata czarna aromatyzowana, ekspresowa, 200g, marki SIR ROGER.
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - antrachinonu w herbacie czarnej liściastej Yunan.
Niemiecki Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka (BfR) opublikował nowy raport dotyczący bezpieczeństwa produktów roślinnych. Jednym z najważniejszych tematów przedstawionych przez ekspertów BfR jest kwestia niebezpiecznych dla zdrowia mykotoksyn.
Rezolucja dotyczy nowelizacji rozporządzenia nr 853/2004 w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących higieny w przypadku niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj
Francja zawiesza dekret zakazujący nazywania produktów zawierających białka roślinne określeniami rzeźniczymi lub wędliniarskimi, takimi jak „stek”, który miał wejść w życie 1 maja br.
Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.
Zastosowanie nowych TEF do ograniczonego zestawu stężeń substancji chemicznych podobnych do dioksyn mierzonych w ludzkim mleku i owocach morza wskazuje, że całkowite równoważniki toksyczności będą zazwyczaj niższe niż w przypadku stosowania TEF z 2005 r.
Włoscy karabinierzy w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia zintensyfikowali kontrole typowo wielkanocnych wyrobów cukierniczych w okresie poprzedzającym Święta Wielkanocne. Nieprawidłowości stwierdzono w 324 skontrolowanych obiektach.
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Badania wykazały, że zwiększenie temperatury przechowywania mrożonek może pomóc w ograniczeniu emisji dwutlenku węgla bez ryzyka dla bezpieczeństwa lub konieczności zmiany składu produktu.
GIS został poinformowany o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 10 pestycydów w partii suszonego pieprzu syczuańskiego w określonej poniżej partii produktu.
GIS został poinformowany przez firmę Dealz Poland Sp. z o.o. o dobrowolnym wycofaniu partii produktu DORITOS CHIPSY SEROWE ze względu na nieprawidłowe oznakowanie alergenu: soi.
W IJHARS powstał zespół, który skoncentruje działania na zwalczaniu oszustw żywnościowych, w jego skład wejdą specjaliści z całej Polski.
Firma Auchan wycofuje produkt - Galaretka w cukrze 180 g , z uwagi na niewłaściwe wyniki organoleptyczne.