Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Koncentracja na konsumenta w prywatnych standardach bezpieczeństwa i jakości żywności - Merieux Nutrisciences

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes

Portal spożywczy FoodFakty informuje: Czasy kiedy bezpieczeństwo i legalność produktów na rynku było najważniejszym celem standardów takich jak IFS czy BRC można uznać już za historię. Cele jakie stawia Consumer Goods Forum poprzez proces benchmarkingu i uznawania standardów przez GFSI (Global Food Safety Initiative) idą daleko dalej.

Mimo, że wszyscy wiedzą i rozumieją, że bezpieczeństwo konsumenta jest najważniejsze, to fakt że w standardach pojawia się coraz więcej elementów przekładających się na szeroko rozumianą satysfakcje klienta jest bardzo pożądanym trendem. Spośród wielu elementów tego nurtu w standardach GFSI, wyróżnić należy przykładanie szczególnej dbałości o procesy wyznaczania terminu przydatności do spożycia. Polski przemysł spożywczy jest jednym z największych graczy na żywnościowym rynku EU, o czym świadczy miedzy innymi ilość wydanych certyfikatów BRC i IFS. W sumie to już daleko ponad 1000 certyfikatów. Obydwa wspomniane standardy i ich aktualne wydania w sposób formalny określają prawidłowe podejście do zagadnienia trwałości produktów cyt. BRC:  Próby związane z określaniem okresu trwałości powinny być przeprowadzone przy zastosowaniu udokumentowanych protokołów odzwierciedlających warunki panujące podczas magazynowania, transportu i postępowania z produktem). Co więcej, standardy jako niezbędne przywołują kontrole na bazie ocen sensorycznych, co oprócz elementów analiz fizykochemicznych, mikrobiologicznych ma zwiększyć pewność i skuteczność przyjętych procedur (cyt. IFS: W celu weryfikacji jakości produktu finalnego należy regularnie przeprowadzać wewnętrzne testy organoleptyczne).

To, co najważniejsze w nowym podejściu to położenie jednoznacznego nacisku na odzwierciedlenie całego cyklu przechowywania, dystrybucji i postępowania z produktem również przez konsumenta. Takie podejście to więcej niż proste sprawdzenie wybranych parametrów na koniec okresu trwałości. Odtworzenie wszystkich zmian temperatury, wilgotności czy światła jest dla producentów trudne, ale tu z pomocą mogą przyjść wyspecjalizowane laboratoria. Jedne z najlepszych rozwiązań dla przemysłu oferuje otwarte w tym roku Food Science Center firmy Silliker Polska Sp. z o.o. należącej do grupy Merieux Nutriesciences, posiadające najnowocześniejsze oprzyrządowanie do wykonywania prostych, a także bardzo rozbudowanych procedur badawczych.

Czy można pójść jeszcze dalej w dbałości o satysfakcje konsumenta w procesie wyznaczania terminu trwałości? Tak i robią to już najlepsi, firmy które jakość postrzegają poprzez ustawiczną ocenę ich produktów przez konsumentów. Chodzi tu o rozbudowanie monitoringu starzenia się produktów o punkty pośrednie i granice akceptowalności jakości sensorycznej przez konsumentów. Takie podejście daje nową perspektywę, oprócz aspektu formalnego i bezpieczeństwa pozwala producentom na dużo bardziej świadome i proaktywne zarządzanie jakością konsumencką w  okresie trwałości handlowej produktów. Oprócz terminu formalnego podanego na opakowaniu, producent poznaje dokładnie okres w którym jego produkt zachowuje najbardziej optymalną jakość konsumencką. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba wdrożyć dedykowane standardy oceny sensorycznej, wyznaczyć granice akceptacji dla krytycznych atrybutów sensorycznych oraz mieć dostęp lub posiadać wyszkolony zespół ekspertów sensorycznych. To wszystko jest dostępne i gotowe do wykorzystania przez przemysł w nowym oddziale Food Science Center firmy Silliker, która przez ostatnie kilka lat transferowała profesjonalną wiedzę o zmianach w produktach spożywczych i metodach ich monitoringu z siostrzanych oddziałów firmy. Eksperci firmy służą profesjonalnym wsparciem dla wszystkich chcących wdrożyć nowe bardzie rozbudowane i dokładne procedury śledzenia, zrozumienia i kształtowania zmian w trakcie przechowywania produktów.

Materiał sponsorowany

Wybierz obszar: Certyfikacja

Autor: Merieux NutriSciences

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn