Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Magazyn Badania I Jakość Żywności - premierowe wydanie kwartalnika Silliker Polska

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Biznes Fakty, Prawo Żywnościowe

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu premierowy numer Magazynu Silliker Polska – Kwartalnik Badania i Jakość Żywności jest adresowany do menadżerów i technologów żywności wszystkich branż sektora spożywczego – pracowników laboratoriów, działów jakości, R&D oraz wszystkich osób odpowiedzialnych za zapewnienie bezpieczeństwa żywności, a także osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu badań żywności. Na łamach Magazynu poruszamy tematy związane z szeroko pojętym zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności. Nasi specjaliści z zakresu prawa żywnościowego opisują aktualne tematy związane ze znakowaniem żywności przeznaczonej na rynek UE, jak i międzynarodowy. Co kwartał zamieszczamy również wykaz zmian aktów prawnych obowiązujących na terenie Polski oraz Unii Europejskiej.

Zapraszamy do lektury Magazynu Silliker Polska – Badania i Jakość Żywności. Tematy zamieszczone w premierowym wydaniu kwartalnika:

  • Raport EFSA po letnim skandalu z fipronilem i amitrazem /str. 3/

EFSA, w odpowiedzi na skandal z lipca 2017 r., opublikowała wyniki kontroli obecności fipronilu, amitrazu i innych substancji czynnych w jajach kurzych, mięsie/tłuszczu drobiowym przeprowadzonej w ramach programu monitorowania. W lipcu 2017 r. fipronil i amitraz znalazły się w centrum zainteresowania opinii publicznej, w związku w wybuchem skandalu, po tym jak belgijska agencja ochrony żywności AFSCA poinformowała o wykryciu obecności niebezpiecznych dla zdrowia pozostałości fipronilu w kilku partiach jaj (...)

  • Salmonella w żywności pochodzenia roślinnego – realne zagrożenie? /str. 4/

Zdaniem ekspertów EFSA, niepokojący jest wciąż wysoki odsetek zatruć wywołanych przez bakterie z rodzaju Salmonella. Pomimo iż ogólne trendy wskazują na tendencję spadkową przypadków salmonellozy, niepokojący jest wciąż wysoki odsetek odnotowanych zatruć wywołanych przez Salmonella ssp. Spożycie produktów pochodzenia roślinnego (np. owoców i warzyw, orzechów i nasion), stanowi jedno z głównych źródeł zakażenia bakterią Salmonella (...)

  • BLUE PAPER – Europejskie Trendy w Bezpieczeństwie Żywności: Najważniejsze Kwestie i Perspektywy /str. 7/

Informacje zamieszczone w Blue Paper zostały opracowane na podstawie opinii naukowych i rekomendacji Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), informacji udzielanych przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF) na temat istniejących i pojawiających się zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym. Opracowanie poświęca również uwagę zmianom w prawie żywnościowym i możliwościom analitycznym w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności (...)

  • Jakie zmiany w deklaracji wartości odżywczej żywności na rynek USA wprowadza nowa regulacja FDA /str. 8/

W maju 2016 roku Food and Drug Administration (FDA) opublikowała nowe wymagania dotyczące przekazywania konsumentom informacji o żywności pakowanej. Wymagania te odzwierciedlają najnowsze informacje naukowe, w tym badania dotyczące związku pomiędzy dietą a chorobami przewlekłymi, takimi jak otyłość czy choroby serca. Nowa etykieta ułatwi konsumentom dokonywanie bardziej świadomych wyborów żywieniowych, gdyż została opracowana w celu spełnienia potrzeb obecnej populacji Amerykanów (...)

  • Pestycydy zawierające substancje zaburzające gospodarkę hormonalną nie powinny być dostępne na rynku /str. 10/

Komisja Europejska w ostatnim czasie przyjęła kryteria identyfikacji substancji zaburzających gospodarkę hormonalną zawartych w pestycydach. Jest niezwykle istotne, aby stosowanie substancji czynnych o właściwościach zaburzających gospodarkę hormonalną było ograniczane przez przemysł chemiczny. Według Komisji Europejskiej, pestycydami nazywamy substancje, które zapobiegają, niszczą albo kontrolują funkcjonowanie szkodliwego lub niepożądanego organizmu (‘pest’ – szkodnik, zaraza) bądź choroby, albo chronią przed negatywnymi czynnikami rośliny lub produkty roślinne podczas ich produkcji, przechowywania i transportu (...)

  • Zmiany w przepisach prawa żywnościowego /str. 13/

Zmiany dotyczące przepisów obowiązujących w Polsce i na terenie Unii Europejskiej (...)

Magazyn Silliker Polska – Badania i Jakość Żywności można pobrać bezpłatnie poprzez zakładkę E-Biblioteka

Link: https://foodfakty.pl/badania-i-jakosc-zywnosci-1-2018 

 

Autor: Merieux NutriSciences

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn