Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Matematyczny Model Prognostyczny jest opracowywany według zasad Mikrobiologii Predyktywnej. Umożliwia m.in. precyzyjne wyznaczenie Terminu Przydatności do Spożycia (TPS) produktów żywnościowych lub może być niezależną metodą walidującą już nadany TPS. Jest to możliwe przede wszystkim dzięki obliczeniu długości trwania lagfazy oraz wyznaczeniu tempa wzrostu w wykładniczej fazie wzrostu populacji drobnoustrojów dominujących w produkcie. Matematycznie „nadany” TPS pozwala na uzyskanie informacji o poziomie zanieczyszczenia produktu w każdym dniu, a nawet godzinie przebywania produktu w łańcuchu dostaw. Informacje te ułatwiają odpowiedzi na reklamacje, racjonalizują podejmowanie decyzji, ograniczają straty i marnotrawstwo żywności w łańcuchu dostaw. Dzięki ocenie ww. parametrów w przypadku drobnoustrojów zagrażających zdrowiu modele matematyczce stanowią wiarygodne narzędzie oceny bezpieczeństwa żywności.
Słowa kluczowe: model wzrostu, model inaktywacji, matematyczny opis, lafaza, maksymalne tempo wzrostu
Skontaktuj się bezpośrednio z firmą: