Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Najnowszy stan techniki w zakresie wykrywania zafałszowań żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Problem oszustw to już nie tylko teoria lub formalne wymogi prawne i standardy jakości, to coraz częściej codzienne wyzwanie producentów żywności, ich ryzyko i straty finansowe oraz wizerunkowe. Co prawda oszustwo żywnościowe jako działalność przestępcza, znana jest od wieków, a pierwsza książka opisująca to zagadnienie została opublikowana w 1820 roku przez niemieckiego chemika Frederika Accuma, to niestety eskalacja ostatnich 10 lat zmieniła całkowicie jego skalę i podejście branży do tego problemu.

Siłą napędową działań oszukańczych jest oczywista chęć szybkiego wzbogacenia kosztem partnerów handlowych, ale konsekwencje uderzają przede wszystkim w konsumentów.  Postęp techniczny i szeroki dostęp  do technologii, oprócz pozytywnych aspektów zwiększa niestety inwencje i ryzyko zastosowania nowych pomysłów na fałszowanie żywności, z drugiej strony ten sam postęp daje nowe możliwości kontroli i badań.

Dlatego trzeba mieć świadomość, że walka z zafałszowaniami i oszustwami jest nie kończącym się wyścigiem pomiędzy przestępcami popełniającymi zafałszowania, a systemem kontroli wspieranym przez postęp naukowy i wdrożenia nowych metod analiz. Często już sama dostępność rutynowej metody badawczej na rynku odbiera oszustom chęć stosowania konkretnych zafałszowań.

Podczas naszego wykładu dowiesz się:

  • co dzieje się obecnie w obszarze regulacji prawa lokalnego i UE oraz jakie powstały lub są planowane narzędzia do wspomagania prawa z uwagi na potrzebę  wzmocnienia kontroli w celu przeciwdziałania  procederom związanym z  oszustwami  żywnościowymi,
  • jakie główne sposoby fałszowania żywności są obecnie stosowane i możliwe do rozpoznawania metodami analitycznymi,
  • jakie techniki badawcze są intensywnie rozwijane i stosowane do identyfikacji zafałszowań ze szczególnym uwzględnieniem technik screeningu nieukierunkowanego,
  • jakie kategorie surowców/żywności są najczęściej fałszowane i dlaczego,
  • jak zabezpieczać się, tj. jak oszacować podatność na ryzyko wystąpienia zafałszowania na przykładzie platformy Riesgo Fraude,
  • jak sprostać nowym wymaganiom w dobrowolnych, prywatnych standardach, np. IFS w zakresie zafałszowań, podjąć temat samodzielnie czy skorzystać z wsparcia ,
  • jakie usługi oferuje grupa Merieux NutriSciences w związku z nowymi wymaganiami dotyczącymi zafałszowań  w wiodących systemach bezpieczeństwa żywności.

Przygotowany materiał do prezentacji  zawiera informacje bazujące na wiedzy i doświadczeniu  analitycznym oraz realizowanych projektach  w zakresie Food Fraud w ramach grupy Merieux NutriSciences, obecnie działającej w ramach 100 oddziałów na całym świecie.

V Kongres Bezpieczeństwa Żywności

Problem oszustw w branży spożywczej zostanie omówiony podczas V Kongresu Bezpieczeństwa Żywności 6 listopada, w Warszawie.

Zapisy oraz pełen harmonogram dostępne na stronie: http://foodcongress.org/ 

 

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz obszar: Kongresy i Targi

Autor: Anna Bugajewska

Anna Bugajewska

Dyrektor Naukowo- Techniczny, Merieux NutriSciences;
Absolwentka Wydziału Technologii Żywności SGGW, specjalista w dziedzinach: mikrobiologia żywności, bezpieczeństwo i jakość żywności, badania przechowalnicze, analiza laboratoryjna, systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym, gastronomii (GMP, GHP, HACCP, IFS, BRC), oraz zarządzania jakością w laboratorium badawczym (ISO 17025). Doświadczenia zawodowe: nauczyciel akademicki, adiunkt, audytor techniczny PCA oceniający laboratoria badawcze wg ISO 17025, wykładowca akademicki, szkoleniowiec, konsultant systemów bezpieczeństwa i jakości żywności, ekspert w zakresie walidacji procesów produkcyjnych i wyznaczania trwałości żywności. Obecnie zatrudniona na stanowisku Dyrektora Naukowo - Technicznego w międzynarodowej firmie Silliker Polska – grupa Merieux NutriSciences świadczącej usługi z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności i posiadającej w Warszawie akredytowane Laboratorium Nr AB 462 a ponadto : Z-ca Przewodniczącego KT PKN ds. Mikrobiologii Żywności, członek Komitetów Technicznych PKN z zakresu Analizy Żywności (Nr 235) i Biotechnologii (Nr 287), członek Komitetu Technicznego PCA, Ekspert PCA ds. Akredytacji Jednostek Certyfikujących.

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.