Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowy standard ISO 16140-3 dotyczący weryfikacji metod w mikrobiologii żywności

Data: 02.03.2021 11:00

Cel webinarium

Opublikowana w ostatnim czasie norma ISO 16140-3:2021, dotycząca weryfikacji metod w mikrobiologii żywności, stawia nowe wymagania dla użytkownika zwalidowanej metody badawczej. Norma ISO 16140-3:2021 wprowadza bowiem ujednolicone protokoły i kryteria do przeprowadzenia weryfikacji metod referencyjnych oraz alternatywnych (jakościowych/ilościowych) w celu ich poprawnego wdrożenia i stosowania przez laboratorium użytkownika metody. Niniejszy dokument znajduje zastosowanie w weryfikacji metod mikrobiologicznych, których celem jest analiza: prób żywności, pasz dla zwierząt, wymazów środowiskowych z obszarów produkcji i obróbki żywności oraz wymazów z obszarów produkcji pierwotnej.

Webinarium skierowane do

  • Kierownicy laboratoriów mikrobiologicznych
  • Technicy / Laboranci
  • Kierownicy i pracownicy działów zapewnienia jakości

Program

W czasie trwania webinarium przedstawione zostaną poniższe zagadnienia:

  • Ogólny zarys normy i różnica między walidacją i weryfikacją
  • Etapy weryfikacji metod
  • Kryteria akceptacji dla pomyślnej weryfikacji metod badawczych
  • Przykład przeprowadzenia weryfikacji jakościowej metody alternatywnej
  • Sesja pytań i odpowiedzi

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Webinar jest bezpłatny dla wszystkich uczestników, wymagana jest wcześniejsza rejestracja pod linkiem poniżej

Termin: 02.03.2021, godz. 11:00

Czas trwania webinaru: ok. 75 min.

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn