Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polskie stowarzyszenie na czele międzynarodowego projektu, który pomoże firmom i samorządom przygotować się do zmian w unijnym prawie opakowaniowym.
Od 8 grudnia 2023 r. obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Dodatkowo KE opublikowała Q&A dot. wdrożenia nowych przepisów UE dotyczących etykietowania wina, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.
PFOA i PFOS to szeroko stosowane substancje chemiczne należące do dużej grupy związków PFAS. Po dokładnym zapoznaniu się z obszernym przeglądem literatury Grupa RoboczaIARC (WHO) przeprowadziła ocenę zagrożenia nowotworowego.
Ogłoszono pakiet trzech rozporządzeń ustanawiających m.in. stawki opłaty za produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych będące opakowaniami oraz opłat produktowych dla poszczególnych rodzajów opakowań
Stowarzyszenie Natureef zaprasza na webinarium dotyczące projektu dyrektywy w sprawie oświadczeń środowiskowych. Podczas webinarium (14 grudnia godz. 9:00) omowiony zostanie projekt rozporządzenia oraz przedstawiony problem zjawiska greenwashingu w branży opakowaniowej.
Celem nowej regulacji jest zapewnienie krajowym konsumentom jednolitej, graficznej informacji na temat obecności w środkach spożywczych nowej żywności z owadów.
Wśród kluczowych planowanych zmian znalazł się m.in. zakaz sprzedaży bardzo lekkich plastikowych toreb, zwiększenie poziomu redukcji opakowań z tworzyw sztucznych oraz umożliwienie konsumentów korzystania z własnych pojemników np. w restauracjach
Temat robotyzacji możemy zacząć nieco abstrakcyjnie, bo jeszcze w niedalekiej przeszłości tak był traktowany – hipotetycznie i trochę z niedowierzaniem. To, co niedawno można było zobaczyć tylko w filmach science fiction, zagościło na stałe w naszej codzienności i wielokrotnie możemy korzystać z doskonalszej wersji niż pierwotne koncepcje.
Powód wycofania to możliwość pomylenia produktu z żywnością i zadławienia się (zwłaszcza przez dzieci).
Pomijanie danych, niejasne, niejednoznaczne lub wręcz fałszywe twierdzenia – lista grzechów firm, które dopuszczają się greenwashingu zamieszczając informacje na opakowaniach swoich produktów jest długa, jednakże nie muszą one wynikać ze złej woli i próby umyślnego wprowadzania w błąd. Znakowanie opakowań, w tym umieszczanie informacji o charakterze środowiskowym, jest skomplikowanym zagadnieniem i łatwo tu o niejasności oraz błędy. Poruszać się w tym temacie pomagają eksperci stowarzyszenia NATUREEF.
Rozporządzenie parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (tzw. PPWR) będzie dokumentem o ogromnym wpływie na europejski i polski rynek. Jego projekt, nad którym trwają obecnie prace, nie uwzględnia jednak wielu kwestii technologicznych dotyczących opakowań i możliwości branży recyklingowej, stanowiąc jednocześnie źródło wielu niejasności dla przedsiębiorców.
Tematyka skupia się wokół opakowań, etykiet, nowych trendów opakowaniowych oraz praktycznych rozwiązań z tego zakresu. Wydarzenie startuje 31 października o 9:30.
Jej idea ma na celu edukację młodego pokolenia w zakresie prawidłowego sortowania opakowań kartonowych po żywności płynnej, umożliwiającego ich recykling i ponowne wykorzystanie surowców.
Uchwalono nowelizację, która wprowadza przepisy dotyczące m.in. zasady działania systemu kaucyjnego w gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi oraz ustalania wysokości opłaty produktowej
Nowe badanie naukowe pokazuje, że „zielone impulsy” stosowane przez firmy oferujące żywność z dostawą do domu mogą znacząco wpłynąć na ilość generowanych przez konsumentów plastikowych odpadów.
Wpływ na środowisko opakowań plastikowych oraz powlekanego papieru o podobnych funkcjach jest podobny – wynika z badań przeprowadzonych przez polskie, niemieckie i belgijskie instytuty badawcze i uczelnie.
W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Polski Pakt Plastikowy, międzysektorowe partnerstwo na rzecz zamknięcia obiegu opakowań z tworzyw sztucznych w Polsce, obchodzi trzecie urodziny! FoodFakty jako Członkowie Wspierający Paktu serdecznie zapraszamy do dołączenia do nas podczas III Konferencji urodzinowej Paktu „Wiele perspektyw – wspólna wizja zamknięcia obiegu opakowań” już 10 października w Warszawie.
Współczesny konsument musi być konsumentem świadomym. Napierają na nas informacje z każdej strony. Nawet na opakowaniach żywności. Które informacje powinny być zamieszczane na etykietach obligatoryjnie, a które dobrowolnie? Jak je czytać?
Na mocy rozporządzenia 2023/1627 udzielono zezwolenia na substancję bis(2-etyloheksylo)cykloheksano-1,4-dikarboksylan. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako dodatek (plastyfikator) w polichlorku winylu (PVC)
Tekst jednolity uwzględnia m.in. zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, a także zmiany wynikające z przepisów ogłoszonych przed dniem 29 czerwca 2023 r.