Owoce i warzywa
-
20.01.2025
Znakowanie bananów konsumpcyjnych na etapie sprzedaży detalicznej
Czytaj więcejIJHARS przypomina, że w świetle nowego przepisu unijnego, tj.: rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/2429, świeże dojrzewające banany nie są objęte wymaganiami ogólnej normy handlowej ani normy szczegółowej. Wprowadzono natomiast wymóg znakowania takich bananów państwem pochodzenia.
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
Czytaj więcej -
19.12.2024
W Portugalii przejęto łącznie ponad 60 ton produktów spożywczych – wyniki kontroli
Czytaj więcejPortugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.
-
05.12.2024
Raport ProVeg: produkty roślinne wyprzedzają tradycyjne opcje
Czytaj więcej -
28.11.2024
Znakowanie owoców i warzyw - nowe przepisy dla handlowców
Czytaj więcejWystawiając świeże owoce i warzywa na sprzedaż, należy stosować obowiązujące unijne i krajowe akty prawne dotyczące znakowania żywności. Od 1 stycznia 2025 r. wchodzą w życie nowe przepisy dotyczące owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, a także bananów.
-
26.11.2024
79. sesja Grupy Roboczej Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych
Czytaj więcejPodczas posiedzenia zatwierdzono szereg nowych i zrewidowanych norm handlowych na takie produkty jak: słodkie ziemniaki, cukinia, zielone warzywa liściaste, całe suszone owoce dzikiej róży, suszone pomidory czy blanszowane jądra migdałów. Warto zaznaczyć, że normy jakościowe EKG/ONZ w zakresie świeżych owoców i warzyw są zaimplementowane do prawodawstwa Unii Europejskiej.
-
25.11.2024
Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie
Czytaj więcejWybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
-
20.11.2024
Salmonella Strathcona: Jak pomidory z Sycylii wywołały kryzys w 16 krajach Europy?
Czytaj więcejW Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Czytaj więcejZakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
07.11.2024
Zawsze świeże i chrupiące, czyli zaawansowane planowanie w produkcji warzyw i owoców
Czytaj więcejOwoce i warzywa zawsze muszą być świeże i soczyste. To ogromne wyzwanie dla producentów z branży owocowo-warzywnej. W tym studium przypadku przedstawimy przedsiębiorstwo, które każdego dnia przetwarza do 9000 zleceń sprzedaży i 80 000 pozycji zleceń, kompletuje 25 000 pojemników i obsługuje 100 tras logistycznych – a wszystko to jest dokładnie odwzorowane w systemie ERP.
-
24.10.2024
Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności – nabór przedłużony
Czytaj więcejDo 30 października 2024 r. został przedłużony nabór wniosków o przyznanie pomocy na „Rozwój współpracy w ramach systemów jakości żywności” w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej 2023-2027. Pozostałe warunki przyznawania pomocy pozostają bez zmian.
-
23.10.2024
Hiszpańska grupa przestępcza sprzedała na rynkach europejskich 2 miliony kilogramów konwencjonalnych owoców i warzyw jako ekologiczne
Czytaj więcejHiszpańskie władze rozbiły grupę przestępczą, która sprzedawała na głównych rynkach europejskich konwencjonalne owoce i warzywa jako ekologiczne.
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
Czytaj więcej -
04.10.2024
Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owoców
Czytaj więcejKontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
-
10.09.2024
Ishida AirScan zapewnia 100-procentową szczelność opakowań warzyw i owoców z Eisberg Polska
Czytaj więcej35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
-
06.09.2024
Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2023 r.
Czytaj więcejRok 2023 był kolejnym rokiem wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. W odniesieniu do 2022 r. liczba producentów ekologicznych wzrosła o 4,86%. Według stanu na 31 grudnia 2023 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło 23 995 producentów (tj. o 1113 więcej niż w 2022 r.).
-
22.08.2024
Wyniki kontroli jakości przetworów grzybowych
Czytaj więcejPrzeprowadzona po raz pierwszy na skalę ogólnopolską kontrola przetworów grzybowych ujawniła liczne nieprawidłowości.
-
20.08.2024
Wykrycie bakterii Salmonella w mieszankach sałat
Czytaj więcejW wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella w badanych próbkach mieszanek sałat z określonych partii.
-
13.08.2024
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Czytaj więcejOdpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.
-
12.08.2024
EFSA aktualizuje normy spożycia witaminy E
Czytaj więcejEFSA zaktualizowała normy spożycia witaminy E, aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne i uniknąć ryzyka nadmiernego krwawienia. Poznaj nowe zalecenia i grupy, które powinny zachować ostrożność.
-
05.08.2024
Z powodu globalnego ocieplenia grozi niedobór truskawek – ostrzegają naukowcy
Czytaj więcejNajnowsze badania wskazują, że zmiana klimatu może doprowadzić do 40% spadku plonów truskawek, co sprawi, że owoce staną się rzadsze i droższe. Istnieje pilna potrzeba, aby rolnicy przyjęli nowe strategie radzenia sobie z globalnym ociepleniem.
Nasi partnerzy


