Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pierwsza ocena IFS Global Markets Food w Polsce

Kategoria: Biznes i Wydarzenia

Serdecznie gratulujemy Batus Polska Sp. z o.o. znakomitego wyniku 92,28% podczas pierwszej oceny w programie IFS Global Markets Food w Polsce.

Ocena została przeprowadzona przez DEKRA Certification, która potwierdza, że Batus Polska Sp. zo.o. spełnia wymagania IFS Global Market Food na poziomie: Basic + HACCP  w zakresie: Produkcja owoców w żelu i frużelin .

Batus Polska jest mikro firmą, która specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości produktów i składników na bazie owoców, takich jak owoce w żelu - frużeliny, owoce w żelu deserowe, owoce kandyzowane w syropie, nadzienia owocowe. Znajdują one zastosowanie głównie w przemyśle cukierniczym, piekarniczym, lodowym i gastronomii.

Batus Polska Sp. z o.o. jako pierwsza firma w Polsce przeszła pozytywnie ocenę IFS Global Markets Food.

IFS Global Markets - Food to  program oceny bezpieczeństwa żywności dla sprzedawców detalicznych oraz markowych produktów spożywczych. Program ma na celu wsparcie „małych i średnich przedsiębiorstw” w rozwoju ich systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności i uczynienie pierwszego kroku w kierunku wdrożenia standardu żywności IFS.

W rozmowie z Członkiem Zarządu firmy Batus Polska Pania Hanną Kostyłą ( BP)  oraz Lidią Ostapczuk Specjalistą ds. Certyfikacji w branży spożywczej w  DEKRA Certification (DC), udało na się nam uzyskać odpowiedzi na najważniejsze pytania: Dlaczego właściciele firmy zdecydowali się wdrożyć GM, jaka była droga i wreszcie jakie benefity daje IFS Global  Markets Foods.

1) Dlaczego zdecydowali się Państwo na wdrożenie Global Market Food Program?

BP: Nasz największy klient poprosił nas o uzyskanie certyfikatu GFSI. Stwierdziliśmy, że certyfikacja według IFS Food Standard najlepiej odpowiada wymaganiom naszych klientów, którzy oczekują od nas dostarczania bezpiecznych produktów o niezmiennie dobrej jakości. Jednak jako mikroprzedsiębiorstwo, które rozpoczęło działalność w Polsce kilka lat temu, zdaliśmy sobie sprawę, że nie mamy jeszcze środków, aby spełnić wszystkie wymagania IFS Food Standard. Dlatego zwróciliśmy się do DEKRA Certification o poradę w sprawie uznanego programu, który jest bardziej odpowiedni dla naszej firmy i naszych możliwości, ale nadal potwierdza jakość i bezpieczeństwo naszych produktów.

Współpracujemy również z dostawcami usług logistycznych, a dzięki IFS uzyskaliśmy możliwość objęcia certyfikatem  łańcucha dostaw.

DC: Batus Polska Sp. z o.o. zwróciła się do nas o poradę. Firma poszukiwała programu certyfikacji żywności, który jest uznawany przez GFSI. Zdawała sobie sprawę, że ze względu na niewielką liczbę pracowników nie będzie w stanie stworzyć i utrzymać wszystkich wymogów dokumentacyjnych standardu uznawanego przez GFSI. Dlatego zaproponowaliśmy innowacyjne rozwiązanie: IFS Global Markets Food, pomysł zainicjowany przez GFSI, który jest również akceptowany na polskim rynku. Dzięki ocenie Global Markets, nasz klient jest teraz w stanie zarówno spełnić wymagania detalisty, jak i zapewnić bezpieczeństwo produktu.

Uważamy, że zwłaszcza mniejsze firmy powinny zdecydować się na system, który wspiera ich rozwój w sposób organiczny i ciągły doskonalić, jeśli chodzi o wybór systemu certyfikacji. Program IFS Global Markets Food jest do tego idealnym rozwiązaniem. Pozwala on na racjonalne wdrożenie wymagań, a poprzez swój format "krok po kroku" może ostatecznie doprowadzić do pełnej certyfikacji IFS Food.

2) Jak udało się to osiągnąć?

BP: Zdecydowaliśmy się na samodzielne wdrożenie wymagań IFS Global Market Food. Nie zaczynaliśmy od zera, ponieważ mieliśmy już wdrożoną solidną koncepcję HACCP i zebraliśmy wiele doświadczeń z audytów drugiej strony tj. naszych odbiorców. Zbudowaliśmy już bardzo dobry i kompetentny zespół. Każdy z członków zespołu w pełni rozumie i zdaje sobie sprawę, jak ważne jest posiadanie odpornego systemu bezpieczeństwa żywności. Za pomocą tego systemu możemy przekonać naszych klientów o jakości naszych produktów, pokazać, że przestrzegamy przepisów dotyczących żywności, a także zapewnić, że ostatecznie klienci kupują bezpieczne produkty. Jest to klucz do naszego sukcesu jako firmy produkującej żywność, teraz i w przyszłości.

3) Jakich korzyści oczekują Państwo od pozytywnej oceny IFS Global Markets Assessment?

BP: Jesteśmy przekonani, że program IFS Global Markets Food Program przyniesie naszej firmie wymierne korzyści. Zarówno wzmocni on naszą pozycję na rynku, jak i obniży nasze rzeczywiste koszty, ponieważ podejmujemy regularne, zapobiegawcze działania.

Nasi klienci, którzy są producentami marek własnych, potwierdzają, że współpraca z programami IFS ułatwia współpracę z detalistami. Pomaga budować z nimi pozytywne relacje biznesowe i zwiększa ich zaufanie do swoich dostawców i produktów. Jesteśmy przekonani, że przedstawienie naszym klientom listu potwierdzającego IFS Global Markets Food, mimo, że jesteśmy firmą mikro, spowoduje wzrost zaufania do naszej firmy i to nie tylko na rynku polskim, ułatwi też dotarcie  do nowych odbiorców. Dzięki temu będziemy mogli również zwiększyć naszą produkcję i lepiej wykorzystywać maszyny , które niedawno zakupiliśmy.

Wreszcie, sami będąc na tym poziomie bezpieczeństwa produktów, chcemy przekonać naszych dostawców surowców, aby także zwiększyli swoje bezpieczeństwo żywności i usprawnili proces zarządzania jakością.

Zespół IFS dziękuje Pani Hannie Kostyła z Batus Polska Sp. z o. o., a także Pani  Lidii Ostapczuk z  DEKRA Certification za podzielenie się tymi spostrzeżeniami. Jeśli w tym artykule rozpoznają Państwo historię swojej firmy, być może powinni Państwo również pomyśleć o podążaniu ścieżką IFS Global Markets.

Autor: IFS

IFS

Beata Studzińska -Marciniak
IFS Senior Technical Manager

Absolwentka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w 2001 roku. Po 9 latach pracy w branży spożywczej na stanowisku Pełnomocnika Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością, postanowiła spróbować sił jako audytor dostawców sieci TESCO. Równocześnie pełniąc funkcję wsparcia technicznego jako Technical Manager i weryfikator w standardów IFS i BRC w jednostce certyfikującej, rozwijała wiedzę procesu certyfikacji. Promocja na stanowisko Global Technical Managera dla audytorów TESCO jako osoby odpowiedzialnej za wiedzę i rozwój audytorów dostawców TESCO, otworzyła jej drogę do współpracy z różnymi osobowościami, przy jednoczesnym poznaniu standardów wielu zakładów spożywczych na całym świecie. Obecnie pełniąc funkcję IFS Senior Technical Manager wspiera jednostki certyfikujące oraz sieci spożywcze w technicznych aspektach rodziny standardów IFS, a także promuje wiedzę na temat Programów IFS Global Markets w Polsce.

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn