Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Podwyższanie standardów kontroli jakości - system GeneDisc® - Pall Poland

Pobierz materiały

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ryzyko infekcji bakteryjnej jest poważnym problemem w zorientowanym na najwyższą jakość produkcji, przemyśle żywności i napojów. Rosnące wymagania rynku dla produktów minimalnie przetworzonych, w których szybciej zachodzi rozwój mikroorganizmów oraz konieczność ograniczenia ilości pomiarów kontrolnych, zwiększają potrzebę stosowania bardziej skutecznych narzędzi kontroli jakości.

 

 

Standardowe metody badań mikrobiologicznych mają małą efektywność pod względem ograniczenia kosztów i możliwości podejmowania szybkich, trafnych decyzji, ponieważ:

  • Są czasochłonne, co nie pozwala na wczesne ostrzeganie o wystąpieniu infekcji.
  • Wykazują słabą czułość, podczas gdy nawet pojedynczy mikroorganizm może powodować zepsucie całej partii.
  • Są nieprecyzyjne, co utrudnia identyfikację bakterii niezbędną do oceny źródła zakażenia i planowania skutecznych środków zaradczych.

Aby sprostać potrzebom klientów w zakresie szybkiej metody monitorowania i eliminacji źródeł zakażenia, firma PALL zaoferowała zastosowanie metody opartej na reakcji łańcuchowej polimerazy w czasie rzeczywistym (RT - PCR) przy użyciu zamkniętego systemu GeneDisc.

System, pozwala na czułą i dokładną detekcję mikroorganizmów w czasie zaledwie kilku godzin (2-3) i ich identyfikację po procesie namnożenia, który trwa zależnie od rodzaju mikroorganizmu zazwyczaj od 24 do 48(72) godzin . Test PCR GeneDisc jest dostosowany do większości istniejących procedur przygotowywania próbek, wykorzystywanych w laboratoriach kontroli jakości, a firma Pall dostarcza także zalecaną, uproszczoną procedurę ekstrakcji DNA. Metoda GeneDisc jest dostosowana do badania różnych typów próbek, w tym próbek filtrowalnych (gotowe produkty, woda) i niefiltrowalnych (zielone piwo, brzeczka, drożdże, cukier, koncentraty etc ).

System pozwala:

  • wykryć i identyfikować wiele mikroorganizmów zagrażających produkcji piwa, wina, soków, wody;
  • wykazać obecność zakażenia, ułatwić zdefiniowanie działań naprawczych oraz środków zapobiegawczych i uniknąć ponownego wystąpienia problemu np. uniknąć zastosowania do produkcji, zanieczyszczonych drożdży;
  • określić i śledzić źródła infekcji - zastosować, jako narzędzie badawcze;
  • wykonywać wewnętrzne testy środowiskowe np. kwantyfikować bakterie Legionella w wodzie, bezpośrednio w zakładzie produkcyjnym;

To niezwykle dokładne narzędzie można łatwo wdrożyć do rutynowych badań Kontroli Jakości. Automatyzacja sprzętu zapewnia niezawodność i łatwość użytkowania podczas badań mikrobiologicznych. Minimalnie przeszkoleni operatorzy mogą osiągnąć pewne i solidne wyniki. System oferuje narzędzie kontroli o wysokim standardzie, pasujące do bieżących programów badań, planów analizy ryzyka oraz diagnozowania i rozwiązywania problemów w zakresie zakażeń mikrobiologicznych.

System GeneDisc: Cykler GeneDisc Cycler

Więcej informacji na: https://www.pall.com/en/search.genedisc.html

Pytania prosimy kierować na adres: pall_poland@europe.pall.com

 

Autor: Piotr Ziarko

Pall Poland Spółka z o.o.

Food & Beverage Departament

Kluczowe obszary: Badania żywności Mikrobiologia

Autor: PALL

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn