Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Panująca w Unii Europejskiej (UE) oraz w Wielkiej Brytanii skomplikowana sytuacja prawna dotycząca stosowania kannabidiolu (CBD) w żywności i napojach hamuje innowacje w tym sektorze, a jednocześnie sprzyja rozwojowi produktów alternatywnych.
Unijna dyrektywa dotycząca tzw. greenwashingu pewnym krokiem zmierza do stania się obowiązującym aktem prawa Unii Europejskiej. Choć oczywiście następnym krokiem będzie zapewne dość długotrwała implementacja nowych przepisów, to już dziś warto zapoznać się z podstawowymi założeniami
Projekt dotyczy m.in. zmiany warunków transportu tusz, wprowadzenia alternatywnych opcji wykazania skuteczności obróbki cieplnej mleka oraz możliwości aromatyzowania jaj
Jest to bardzo istotne, aby dokładnie przeczytać protokół i jeżeli są jakieś nieścisłości, coś zostało niedokładnie opisane, pominięte, należy to wyjaśnić, bądź po prostu zgłosić zastrzeżenie
Rezolucja dotyczy takich kwestii jak m.in. warunki posługiwania się określeniem „bez dodatku cukru”, stosowania oświadczeń z „w zawieszeniu” oraz stworzenia platformy wymiany najlepszych praktyk związanych z egzekwowaniem przepisów prawa żywnościowego
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2024"
Z reguły wszczęcie postępowania następuje bezpośrednio po przeprowadzeniu kontroli, czy też po przeprowadzeniu dodatkowych badań, które są niezbędne do oceny próbek pobranego produktu. Zwykle trwa to kilka tygodni
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
Nowa żywność może być stosowana w m.in. w wyrobach cukierniczych (włącznie z czekoladkami); śniadaniowych przetworach zbożowych; zupach (gotowych do spożycia oraz mieszankach suszu) oraz lodach na bazie analogów mleka
W ostatnich latach na rynku opakowań żywności zaszło wiele zmian, które są konsekwencją przyjęcia w 2015 r. przez ONZ dokumentu „Przekształcanie naszego świata: Agenda na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju – 2030”
Od 1 stycznia 2024 r. w Wielkiej Brytanii nastąpiły zmiany w zakresie wprowadzania do obrotu owadów jadalnych
W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.
Komisja Europejska opublikowała pytania i odpowiedzi dotyczące wdrażania przepisów UE w zakresie dealkoholizacji win
Food Standards Agency zaktualizowała wytyczne dla biznesu, w których wyjaśnia, w jaki sposób należy wykrywać i zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
Ze względu na specyfikę produktu, jakim jest żywność, działalność biznesowa uczestników procesu wytwarzania i handlu żywnością powinna spełniać również wysokie standardy etyczne.
Znowelizowano metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz na potrzeby urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych. Oprócz tego zaktualizowano np. metodę pobierania próbek suplementów diety oraz ustalono metody pobierania próbek suszonych ziół, herbatek ziołowych i herbat
Od 1 stycznia 2024 r. rozpoczęło się stosowanie wielu nowych przepisów. To jednak nie koniec zmian i okresów przejściowych w najbliższych miesiącach
Rok 2023 przyniósł branży spożywczej ponad 1000 zmian w prawie. Przypominamy najważniejsze z nich
Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling)
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu