Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Probiotyki i mikrobiom człowieka – wpływ na zdrowie

Data: 12.06.2019 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 12 h

Cel szkolenia

Uzyskanie przez uczestników teoretycznej i praktycznej wiedzy z zakresu mikroorganizmów zasiedlających organizm człowieka i ich wpływ na zdrowie
W trakcie szkolenia zostanie poruszony temat wpływu mikrobiomu na zdrowie człowieka, w tym na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (otyłość, cukrzyca, choroby zapalne jelit).
Forma prowadzenia zajęć: szkolenie + warsztaty robocze dotyczące: Human Microbiom Project; Modulacja diety a optymalizacja składu mikrobiomu człowieka; Żywność probiotyczna a farmaceutyczne suplementy diety – studium przypadku; Projektowanie żywności probiotycznej – praca koncepcyjna.
Efekty szkolenia to nabycie praktycznych umiejętności z zakresu:
– korzystania z baz danych dotyczących HMP,
– wykorzystania aktów prawnych dotyczących żywności probiotycznej i suplementów diety,
– kształtowania mikrobiota jelit odpowiednią dietą,
– projektowania żywności probiotycznej.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do pracowników organów ochrony zdrowia oraz placówek porad żywieniowych, dietetycznych i edukacyjnych.

Program

PROGRAM SZKOLENIA

(szkolenie dwudniowe w dn. 12-13.06.2019, w godz. 10.00-15.15)

Dzień pierwszy: Mikrobiom człowieka

1. Wprowadzenie do zagadnień związanych z tematyką szkolenia – terminologia i definicje
2. Rodzaje mikrobiomów ciała
3. Przegląd wybranych gatunków mikroorganizmów i ich wpływ na zdrowie
4. Zaburzenia w rozwoju prawidłowej mikrobioty jelitowej człowieka
5. Mikrobiota a choroby zapalne jelit i choroby cywilizacyjne (otyłość, cukrzyca)
6. Modulowanie mikrobiota jelit (enterotypy, wpływ diety i składników odżywczych)
7. Antybiotykooporność i przyszłość w leczeniu zaburzeń w oparciu o wiedzę na temat mikrobiota

Dzień drugi: Probiotyki i żywność probiotyczna

Wprowadzenie do zagadnień związanych z tematyką szkolenia – probiotyk, prebiotyk, synbiotyk
Część 1: Bakterie probiotyczne i ich wpływ na zdrowie
1. Pochodzenie i etapy oceny szczepów zgodnie z wytycznymi FAO/WHO
2. Rodzaje, gatunki i szczepy bakterii fermentacji mlekowej, w tym probiotycznych
3. Substancje chemiczne wytwarzane przez mikroflorę probiotyczną
4. Rola bakterii probiotycznych w kształtowaniu zdrowia człowieka – podejście praktyczne
Część 2: Żywność probiotyczna
1. Sytuacja prawna żywności probiotycznej
2. Rodzaje żywności probiotycznej
3. Wpływ matrycy żywnościowej na skuteczność działania probiotyków w organizmie człowieka
4. Projektowanie żywności probiotycznej – podejście praktyczne

Warunki uczestnictwa

Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy
- telefonicznie (22) 457 03 01 lub 602-119-518,
- faksem: (22) 457 03 11,
- e-mail: akademia@awuleopard.pl

Cena 1180 zł

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn