PPWR - zmniejszanie ilości odpadów potwierdzone
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Informacje główne
Kategoria: Opakowania, Prawo Żywnościowe
Za przepisami mającymi rozwiązać problem stare rosnącej liczby odpadów opowiedziało się 476 unijnych parlamentarzystów
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Państwa członkowskie poparły w dn. 24.04 br. wniosek Komisji dotyczący nieodnawiania zezwolenia na 8 aromatów dymu wędzarniczego do żywności. Po okresie wycofywania te środki aromatyzujące nie będą już dopuszczone do stosowania w UE.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Statystyki prowadzone przez Urząd ds. Żywności wykazały spadek ogólnej liczby wycofań produktów w Finlandii w 2023 roku. Mniejszą wartość uzyskano już drugi rok z rzędu.
Kategoria: Biznes
Ministerstwo Rozwoju i Technologii uprzejmie informuje, że węgierskie Ministerstwo Rolnictwa w najbliższym czasie planuje wydanie rozporządzenia, wprowadzającego system bardzo atrakcyjnych dofinansowań inwestycji w produkcji rolnej oraz w branży przetwórstwa spożywczego.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
W miesiącach luty-marzec 2024 białoruskie służby celne poinformowały o licznych incydentach, dotyczących przemytu polskich gruszek do Rosji. Ponadto stwierdzono jeden przypadek przemytu aromatów spożywczych.
Kategoria: Składniki Żywności
Sympozjum, zorganizowane 17 kwietnia 2024 w Brukseli przez Europejski Instytut Polityki Competere.eu we współpracy z Rosą D’Amato, posłanką do Parlamentu Europejskiego z ramienia frakcji Zielonych / EFA, skupiło się na innowacyjnych podejściach do rozwiązania globalnej pandemii otyłości.
Kategoria: Procesy i Technologie
Ishida Europe wprowadza na rynek ulepszoną gamę wag kontrolnych zaprojektowanych w celu spełnienia najnowszych wymagań rynku europejskiego. Nowa platforma Ishida DACS-GN wykorzystuje prawie 50-letnie doświadczenie firmy w technologii wag, aby przenieść ważenie kontrolne na wyższy poziom, zachowując jednocześnie znajomość istniejącej gamy, aby umożliwić firmom płynne przejście na nowe modele.
Kategoria: Biznes
Nagrody, przyznawane w ramach Food 4 Future 2024, wyróżniły firmy, które napędzają innowacje i cyfryzację w branży spożywczej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
GIS został poinformowany, że w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
FDA zakończyła dochodzenie związane z wycofaniem musów jabłkowych z cynamonem, w których stwierdzono podwyższony poziom ołowiu oraz chromu.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Zwiększono najwyższy dopuszczalny poziom nadchloranu w fasoli (Phaseolus vulgaris) w strąkach
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W dokumencie tym poruszone zostały nie tylko kwestie dotyczące regulacji oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, ale również inne istotne tematy dotyczące ochrony konsumentów UE
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera + szkolenie z użytkowania opracowań Strefy - kwiecień 2024"
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
IFS opublikował nową wersję wytycznych „Product Fraud Mitigation”. Ich celem jest przekazanie wskazówek dla firm wdrażających wymagania dotyczące oszustw w Standardach i Programach IFS.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W marcu 2024 r. zmiany w limitach prawnych dotyczyły m.in. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz maksymalnych limitów pozostałości (MLP)
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
W marcu 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę ws. greenwashingu, zmieniono rozporządzenie ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz znowelizowano metody pobierania próbek i dokonywania analiz do celów urzędowej kontroli pasz
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.