Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.
Rośnie światowy rynek mięsa. Według prognoz Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w 2021 r. globalna produkcja mięsa wołowego wzrośnie o 2% i osiągnie 61,5 mln t. Wyższa ma być również światowa produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 5%, do 101 mln t. Z kolei światowa produkcja drobiu ma się zwiększyć o 1%, osiągając rekordowy poziom 102,1 mln t.
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie opublikowania rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2021/605 z 7 kwietnia 2021r. ustanawiającego specjalne środki kontroli w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń.
ODPADY TO NIE ŚMIECI – TO SUROWCE. #WidzęWięcej
Ishida Europe udoskonaliła wiodącą na rynku linię Flex Grader przeznaczoną dla świeżego drobiu, mięsa i owoców morza i jednocześnie wprowadziła nową platformę ważącą o wysokiej dokładności, która umożliwia dokładniejsze sortowanie i poprawia ogólną efektywność sprzętu (OEE).
Rolniku, czy wiesz, jak powinna wyglądać korzystna dla Ciebie umowa na dostawy produktów? Sprawdź porady UOKiK. Radzimy m.in. jak powinny być uregulowane kwestie ceny, terminów płatności, siły wyższej, kontroli jakości czy wypowiedzenia kontraktu.
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.
Brazylia jest jednym z największych producentów i eksporterów mięsa na świecie. W 2021 r. całkowity eksport mięsa z Brazylii ma wzrosnąć o 5% w stosunku do 2020 r., co oznacza dziesiąty rok wzrostu z rzędu.
Polska wdrożyła działania zmierzające do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „PIKOK PURE PARÓWKI Z SZYNKI 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
Grypa ptaków, dawniej pomór drobiu, należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%.
Od początku 2021 roku sytuacja na rynku wołowiny pozostaje lepsza niż przed rokiem. Ceny skupu żywca wołowego, według notowań MRiRW są o około 6-10% wyższe niż przed rokiem. W marcu br. przeciętnie bydło w Polsce skupowano po 6,73 PLN/kg, czyli o 10% drożej r/r.
Grypa ptaków wciąż jest groźna. Zakażenie drobiu wirusem HPAI, to nie tylko strata dla hodowcy, producenta, lecz także dla całego sektora drobiarskiego.
Polska jest znaczącym producentem jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 553 tys. ton jaj konsumpcyjnych, co daje nam 7 pozycję w UE.
Wzór świadectwa dla drobiowego mięsa mielonego i/lub mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM) z UE na Ukrainę jest negocjowany od początku 2020 r. pomiędzy Komisją Europejską i władzą weterynaryjną Ukrainy.
Polska jest dużym producentem jaj kurzych w UE. Z produkcją ponad 10 mld jaj rocznie zajmujemy wśród krajów unijnych 6 miejsce.
W związku z wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i zakończeniem okresu przejściowego, od 1 stycznia 2021 r. Wielka Brytania przestała uczestniczyć w jednolitym rynku i unii celnej i jest traktowana jak państwo trzecie.
W 2020 roku stwierdzono 103 ogniska ASF u świń, z czego 61 ognisk wykryto w województwie lubelskim oraz 4 156 przypadków u dzików, które na całą Polskę obejmowały 5 864 dodatnich wyników. Największa liczba próbek dodatnich pochodziła od dzików padłych i wynosiła 5 322 sztuki.
Rząd Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (UK) ogłosił 11 marca br. zmianę harmonogramu wdrożenia procedur kontroli produktów rolno-spożywczych na granicy UE – UK.
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
Nasi partnerzy