Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.
W pierwszym kwartale 2021 roku rynek drobiu pozostaje w fazie destabilizacji spowodowanej przede wszystkim pandemią Covid-19. Odnotowany w ostatnim czasie niewielki wzrost cen w skupach nie oznacza pokonania kryzysu.
Ostatnie incydenty wykrycia bakterii z rodzaju Salmonella w polskim drobiu eksportowanym do UK pokazują, jak szkodliwe może być zaniedbanie tego tematu nie tylko pod względem zdrowotnym, ale także wizerunku marki. Psucie żywności jest zjawiskiem naturalnym i nieuniknionym, jednak odpowiednie badania oraz przygotowanie produktów może zminimalizować ryzyko podobnych przypadków w przyszłości. Intertek uczy, jak rozpoznawać zagrożenia związane z produktami drobiowymi oraz w jaki sposób im zapobiegać, w myśl Kompleksowego Zapewnienia Jakości dla naszych klientów.
Chińczycy są w stanie w pełni odbudować krajowe stado trzody chlewnej po epidemii wirusa ASF nawet w ciągu trzech najbliższych lat oraz zwiększyć produkcję mięsa drobiowego o 2% w 2021 roku.
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie konieczności zgłaszania do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii każdego przypadku padnięcia przeżuwaczy (bydła, owiec i kóz).
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
Przedstawiamy analizę sytuacji rynku kurcząt rzeźnych przygotowaną przez eksperta banku Santander Polska S.A. - Grzegorza Rykaczewskiego.
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
Jedna ustawa dla wszystkich zwierząt gospodarskich. Od 23 stycznia 2021 r. w jednej ustawie zostały uregulowane sprawy prowadzenia hodowli wszystkich gatunków zwierząt zaliczanych w Polsce do gospodarskich. Uwzględniono w niej również alpaki i jedwabniki morwowe.
Komisja przedstawia wyniki badania na temat oczekiwanych skutków gospodarczych trwających i zbliżających się negocjacji handlowych dla sektora rolnego UE do roku 2030.
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
Wzór świadectwa dla drobiowego mięsa mielonego i/lub mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM) z UE na Ukrainę jest negocjowany od początku 2020 r. pomiędzy Komisją Europejską i władzą weterynaryjną Ukrainy.
Rok 2020 przyniósł producentom wołowiny dużą zmienność sytuacji rynkowej. Pierwsza połowa roku charakteryzowała się niską opłacalnością produkcji, głównie ze względu na COVID-19 i ograniczenia eksportowe...
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
Etykieta umożliwia ograniczenie marnotrawstwa żywności dzięki zintegrowanemu czujnikowi, który analizuje okres przydatności produktu do spożycia. Dokładność wynika ze zdolności czujnika do wykrywania obecności lotnych składników żywności, które wskazują na degradację żywności.
Do 2030 r. unijna konsumpcja mięsa zmniejszy się o 1,6% do 67,6 kg per capita. Spadek ten będzie wynikał głównie ze zmiany preferencji konsumentów i zmniejszenia spożycia mięsa czerwonego.
Polska placówka dyplomatyczna w Brazylii przekazała informację o ostatecznym zatwierdzeniu przez stronę brazylijską wzorów weterynaryjnych świadectw zdrowia.
Na wniosek władz weterynaryjnych Czarnogóry uzgodniony został nowy wzór świadectwa weterynaryjnego dla świeżego mięsa, w tym mięsa mielonego, pozyskanego ze świń domowych (Sus Scrofa) przeznaczonego na import do Czarnogóry (POR) oraz załącznik...
Czynniki globalne przekładają się na sytuację rynkową w Polsce. Ceny skupu żywca wieprzowego przyczyną pogorszenia opłacalności produkcji.
Nasi partnerzy