Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 20.10.2020 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 6 h
Używanie dodatków do żywności, aromatów i enzymów jest objęte bardzo szczegółową regulacją prawną. Stosowanie tych przepisów budzi wiele wątpliwości producentów środków spożywczych, przykładowo często w praktyce rodzi się problem z określeniem kategorii danej żywności, czy z odpowiednim znakowaniem. Producenci nie zawsze są też w stanie nadążyć za zmianami prawa w tym zakresie. Oferowane szkolenie ma na celu wyjaśnienie wielu tych wątpliwości, przedstawienie niedawnych zmian w prawie oraz planowanych prac.
Szkolenie kierowane jest zarówno do producentów dodatków do żywności, aromatów i enzymów, jak i do wszystkich przedsiębiorców, którzy używają tych składników w produkcji wyrobów gotowych.
10:00 - 12:00 Ogólne zasady stosowania substancji dodatkowych do żywności:
12:00 - 12:15 Przerwa
12:15 - 13:00 Interpretacje i wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące stosowania substancji dodatkowych w żywności:
13:00 - 13:30 Przerwa
13:30 - 15:30
Aromaty do żywności, w tym aromaty dymu wędzarniczego
Prace Komisji w zakresie unijnego wykazu enzymów oraz znakowanie środków spożywczych zawierających enzymy.
Dyskusja.
15:30 Zakończenie szkolenia.
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora podpisanego formularza zgłoszeniowego oraz dokonanie przedpłaty. Formularz dostępny jest na stronie: https://www.food-law.pl/files/szkolenie_zgloszenie.pdf
Więcej informacji o szkoleniu na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/przepisy-ue-w-zakresie-substancji-dodatkowych-aromatow-i-enzymow
Zapytaj organizatora o szczegóły