Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

SZKOLENIE PREMIUM *** Hygienic design II – media oraz systemy pomocnicze w higienicznych procesach produkcyjnych

Data: 26.05.2018 Miejsce: Poznań
Czas trwania: 16 h

Cel szkolenia

W trakcie szkolenia zostaną omówione następujące systemy pomocnicze - woda procesowa (zimna i gorąca), woda chłodnicza, para i kondensat, powietrze w halach produkcyjnych, powietrze procesowe, sprężone powietrze, smary/ lubrykanty. Uczestnicy zdobędą podstawową wiedzę z zakresu budowy i zasady funkcjonowania poszczególnych systemów pomocniczych, dowiedzą się pod kątem jakich parametrów jakościowych klasyfikuje się poszczególne media, jakie zagrożenia dla higieny procesu mogą wnosić media oraz w jaki sposób eliminować/ redukować dane zagrożenia.

 

Szkolenie skierowane do

  • Pracowników działów inwestycji
  • Inżynierów wdrażających zmiany na liniach produkcyjnych
  • Pracowników działów zapewnienia jakości
  • Pracowników opiniujących propozycje zmian

 

Program

1. Powietrze w pomieszczeniach produkcyjnych, powietrze procesowe

  • Fizyczne metody usuwania zanieczyszczeń (cząstek stałych) i drobnoustrojów obecnych w powietrzu
  • Klasyfikacja filtrów, klasy pomieszczeń czystych
  • Wymagany stopień filtracji dla obszarów produkcji o różnym poziomie ryzyka dla higieny procesu
  • Chemiczna i biologiczna dezynfekcja powietrza
  • Zapewnianie odpowiednich warunków środowiskowych (m.in. MKT - Średnia Temperatura Kinetyczna)


2. Smary / lubrykanty

  • Skład i klasyfikacja środków smarnych (Food/ Non-food grade)
  • Ocena ryzyka dla wyrobów gotowych
  • Badania laboratoryjne na obecność lubrykantów w wyrobach gotowych i "poziomy bezpieczne"


3. Sprężone powietrze

  • Zagrożenia ze strony instalacji sprężonego powietrza dla higieny procesu produkcyjnego, metody redukcji zagrożeń
  • Klasy sprężonego powietrza, wymagania dla sprężonego powietrza w produkcji higienicznej i aseptycznej


4. Aspekty budowlane a higiena pomieszczeń produkcyjnych

  • Standard wykończenia pomieszczeń - ściany, podłogi, sufity
  • Wykonanie instalacji elektrycznej/ sterowania


5. Woda - zimna i gorąca woda produkcyjna, woda chłodnicza

  • Podstawy technologii uzdatniania wody
    - modyfikowanie składu jonowego wody
    - chemiczne i fizyczne metody dezynfekcji wody
  • Materiały konstrukcyjne, parametry pracy układu istotne dla redukcji zagrożeń dla higieny procesu
  • Rozwiązywanie problemów jakościowych 
    - zapobieganie wzrostowi drobnoustrojów w układach zamkniętych wody
    - odkładanie się kamienia, korozyjność wody (Langelier Saturation Index)

6. Para i kondensat jako składniki produktu, para wchodząca w okazjonalny kontakt z produktem

  • Preparaty chemiczne stosowane w układach do produkcji pary i ocena ich bezpieczeństwa
  • Parametry wody kotłowej i kondensatu a ryzyko korozji i odkładania się kamienia w układzie


7. Zadania i przykłady obliczeń

  • Szacowanie ryzyka kontaminacji wyrobu drobnoustrojami na podstawie informacji o czystości powietrza
  • Obliczanie średniej temperatury kinetycznej (MKT) dla warunków panujących w magazynie
  • Obliczanie dawki UV wymaganej do dezynfekcji wody
  • Obliczanie ilości pary wymaganej do termicznej pasteryzacji wody

 

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie zgłoszenia na stronie internetowej:

https://www.bnt-sigma.pl/hygienic-design-media-woda-para-powietrze 


Pozostałe szkolenia dla barnży spożywczej:

https://www.bnt-sigma.pl/Szkolenia-HACCP 

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • W celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów, wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.)

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn