Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Tworzenie karty charakterystyki produktu/surowca w aspekcie rozporządzenia REACH i CLP

Data: 06.12.2018 Miejsce: Łajski
Czas trwania: 5 h

Cel szkolenia

Celem szkolenia jest zdobycie praktycznej wiedzy dotyczącej tworzenia kart charakterystyki produktu/surowca w aspekcie rozporządzenia REACH i CLP.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych tematyką związaną z tworzeniem kart charakterystyki produktu/surowca w aspekcie rozporządzenia REACH i CLP.

Program

1. Obowiązki wynikające z REACH i CLP:
- przekazywanie informacji w łańcuchu dostaw,
- przepływ informacji w łańcuchu dostaw,
- przekazywanie zastosowań,
- pomoc w rejestracji – przesyłanie potrzebnych informacji
- raport bezpieczeństwa chemicznego,
- raport dalszego użytkownika – zgłoszenie do ECHA
- środki kontroli ryzyka,
- wdrożenie scenariuszy narażenia
- postępowanie z wyrobami
- gromadzenie informacji,
- klasyfikacja i oznakowanie wynikające z wytycznych rozporządzenia CLP.
2. Karta charakterystyki:
- Struktura i forma,
- Kontrola aktualności,
- Numery rejestracyjne - gdzie powinny być podane w karcie,
- Scenariusze narażenia – w jaki sposób powinny być przedstawione w karcie charakterystyki.
3. Procedura udzielania zezwoleń:
- jakie substancje jej podlegają,
- substancje SVHC,
- kto powinien się starać,
- jakie dokumenty należy przedstawić,
- zezwolenie i jego numer,
- zgłaszanie do ECHA,
4. Podstawowe zagadnienia ustawy o substancjach chemicznych i ich mieszaninach:
- informowanie Inspektora ds. Substancji Chemicznych,
- spis substancji i mieszanin chemicznych,
- organy nadzoru oraz ich kompetencje,
- wybrane kary: związane z nieprzestrzeganiem przepisów ustawy, związane z nieprzestrzeganiem przepisów rozporządzenia REACH, związane z nieprzestrzeganiem przepisów rozporządzenia CLP.

Szkolenie realizowane będzie w godzinach: 10.00 - 15.00

Warunki uczestnictwa

Zgłoszenia przyjmujemy do 28.11.2018 r. Formularze zgłoszeniowe dostępne są na stronie www.jars.pl  (link: http://jars.pl/oferta/uslugi-techniczne/szkolenia-konsultacje-weryfikacje/formularz-zapisu-na-szkolenia).

Koszt szkolenia:

499 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 1 osoby z firmy.

439 zł + 23% VAT za osobę: przy zgłoszeniu 2 lub więcej osób z firmy.

Koszt obejmuje: wykłady, materiały szkoleniowe, certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu oraz przerwy kawowe i obiad.

W razie pytań zachęcamy do kontaktu:

- telefonicznego: (48) 22 783 17 34
- mailowego: szkolenia@jars.pl

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn