Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 26.02.2021 Miejsce: on-line
Czas trwania: 6 h
Podczas szkolenia zostaną omówione podstawowe zanieczyszczenia chemiczne występujące w żywności tj. metale, azotany a także inne istotne zanieczyszczenia ze szczególnym uwzględnieniem wymagań legislacyjnych, w tym obszarze min. w ramach: Komisji Europejskiej, Codex Alimentarius. Przedstawione zostaną również źródła zanieczyszczeń chemicznych żywności, skutki zdrowotne związane z obecnością poszczególnych zanieczyszczeń, ocena toksykologiczna, oceny ryzyka dokonane przez EFSA i JECFA. Nacisk zostanie położony na zmiany w ustawodawstwie zarówno już ostatnio wprowadzone, a także te, których wprowadzenie jest planowane. Przedstawione zostaną skutki przyszłych regulacji na producentów żywności oraz konsumentów. Omówione zostanie również aktualne zanieczyszczenie żywności znajdującej się na rynku w Polsce m.in. metalami, azotanami oraz związane z tym zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Ponadto zaprezentowane zostaną możliwe środki ograniczające zanieczyszczenie i sposoby ich praktycznej realizacji.
Szkolenie dedykowane jest dla producentów, importerów i dystrybutorów środków spożywczych, jak i organów urzędowej kontroli żywności oraz laboratoriów komercyjnych.
I. Zanieczyszczenia chemiczne żywności
Źródła zanieczyszczeń chemicznych żywności. Wymagania ogólne prawa żywnościowego
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (System RASFF) i jego rola (zasady przeprowadzania oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego rola
Urzędowa kontrola i monitoring żywności .
Codex Alimentarius (Kodeks Żywnościowy)
II. Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia
Źródła zanieczyszczenia, skutki zdrowotne związane z zanieczyszczeniem żywności pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia oraz ich pobranie
Aspekty toksykologiczne, oceny ryzyka EFSA oraz JECFA
Ustawodawstwo (najwyższe dopuszczalne poziomy metali szkodliwych dla zdrowia w środkach spożywczych, kryteria doboru metod analitycznych)
Aktualne prace legislacyjne na poziomie Komisji Europejskiej, Komisji Kodeksu Żywnościowego w tym zakresie
Środki ograniczające zanieczyszczenie żywności
III. Azotany
Źródła narażenia
Toksyczność
Wymagania legislacyjne (najwyższe dopuszczalne poziomy, kryteria doboru metod analitycznych)
Opinie EFSA
Pobranie azotanów z wybranymi grupami środków spożywczych, badania monitoringowe w tym zakresie
IV. Wybrane inne chemiczne zanieczyszczenia żywności – przykłady
Źródła narażenia
Toksyczność
Stwierdzane poziomy zanieczyszczenia żywności na podstawie wyników badań monitoringowych
Aktualne wymagania prawne i obowiązki producentów, kierunki prac legislacyjnych Komisji Europejskiej
Opinie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w przedmiotowym zakresie a Żywności (EFSA) w przedmiotowym zakresie
Środki ograniczające występowanie zanieczyszczenia
Dokonanie zgłoszenia poprzez jeden z poniższych sposobów:
- formularz zgłoszeniowy - www.awuleopard.pl/szkolenia/wybrane-zagrozenia-chemiczne-zwiazane-z-bezpieczenstwem-zywnosci/
- e-mail: akademia@awuleopard.pl
Po otrzymaniu potwierdzenia o rezerwacji miejsca należy dokonać wpłaty na poniższe konto bankowe (faktury są wydawane uczestnikom podczas szkolenia):
Akademia Wiedzy Użytecznej LeoPard
00-844 Warszawa
Plac Europejski 3
nr rachunku:
PL 62 1440 1101 0000 0000 0233 2345
Na przelewie prosimy umieścić kod szkolenia (CHZ0221) oraz nazwiska uczestników.
Zapytaj organizatora o szczegóły