Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności: hiszpańska policja skonfiskowała 45 ton mrożonego tuńczyka (Food Fraud)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przestępstwo zagrażające zdrowiu publicznemu

Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów. Grożą im 4 lata więzienia i kary administracyjne.

Międzynarodowa operacja

W trwającym od stycznia br. dochodzeniu uczestniczyły Interpol oraz Europol. Sprawę badać zaczęli agenci hiszpańskiej Służby Ochrony Przyrody (SEPRONA) z komendy w Alicante. W czasie pierwszej inspekcji policja zarekwirowała 10 ton tuńczyka wielkookiego (Thunnus obesus), nie spełniających należytych wymogów identyfikacyjnych. Niedługo potem w innym punkcie skupu znaleziono kilka partii mrożonego tuńczyka żółtopłetwego (Thunnus albacares) bez właściwych certyfikatów wskazujących na pochodzenie ryb i sposób ich zamrażania. Agenci odkryli, że firma filetowała tuńczyki, a następnie dystrybuowała je jako mięso niemrożone lub zafałszowane licznymi substancjami dodatkowymi.

Ryby z czarnego rynku

SEPRONA, przy wsparciu Europejskiej Sieci ds. Zafałszowań Żywności (FFN), ustaliła, że statki transportujące skonfiskowane tuńczyki nie były wyposażone w odpowiednie systemy chłodzące spełniające nowe wymogi prawne. Nadmiar ryb z połowów wprowadzany był do obrotu poprzez czarny rynek – dystrybutorzy skupywali je po cenie o wiele niższej niż wartość świeżego tuńczyka. Zatrzymano i przesłuchano armatorów z Hiszpanii, Francji, Panamy i Salwadoru.

Szkody dla konsumentów

Po rozmrożeniu nielegalnego tuńczyka, nieuczciwi przedsiębiorcy wstrzykiwali do mięsa liczne substancje dodatkowe w ilościach znacząco przekraczających obowiązujące normy. Ich głównym celem było zafałszowanie rozmrożonych ryb w taki sposób, by przypominały one świeży produkt. Podrobione mięso, pierwotnie przeznaczone na konserwy i warte ok. 3 euro/kg, trafiało do sprzedaży jako świeży tuńczyk, którego cena sięga 14 euro/kg.

Źródła:

  1. http://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/6702.html
  2. https://as.com/deporteyvida/2018/08/11/portada/1534003317_566290.html

Słowa kluczowe: zafałszowane produkty spożywcze, zafałszowanie żywności, food fraud

Wybierz obszar: Food Fraud

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.