Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zaczęło się od koniny

Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako wołowina irlandzcy inspektorzy stwierdzili obecność innego mięsa. Od tego czasu, wielu sprzedawców i producentów musiało wycofać swoje produkty z rynku, ze względu na wykrycie w nich końskiego DNA. Afera mięsna nie tylko zwróciła uwagę opinii publicznej na złożoność i skomplikowanie łańcucha dostaw w przemyśle spożywczym, ale prawdopodobnie po raz pierwszy uświadomiła również konsumentom, że kupowana przez nich żywność może być zafałszowana.

Oliwy, sery, alkohole...

Wiele z najczęściej podrabianych produktów to powszechne w każdym gospodarstwie domowym artykuły spożywcze – ser, miód, oliwa z oliwek, przyprawy i zioła. Przykładowo, oliwa „extra virgin” może być w rzeczywistości rozcieńczona różnymi rodzajami gorszego gatunkowo oleju. Podobnie ser parmezan może zawierać składniki w ogóle nie nadające się do spożywania przez ludzi, takie jak miazga drzewna. Inne wyroby, których najczęściej dotyczą fałszerstwa to m.in. soki owocowe, produkty zbożowe i mleczne, ryby, żywność ekologiczna i alkohol.

Kontrola żywności ważna dla konsumentów

Fałszowanie żywności to przestępstwo, które w związku ze złożonością globalnego łańcucha dostaw w przemyśle spożywczym jest niestety coraz powszechniejszą praktyką. Szacuje się, że w samej Wielkiej Brytanii roczny koszt dla branży żywnościowej związany z zafałszowaniami to 11 miliardów funtów (53,5 miliarda złotych). Wykrywanie zafałszowań żywności powinno być priorytetem dla całej branży spożywczej – dzięki skutecznej identyfikacji podrabianych produktów można ograniczyć nieuczciwą konkurencję, a także zagwarantować bezpieczeństwo żywności nabywcom. Według badań 92% konsumentów deklaruje, że bardzo ważne są dla nich rutynowe testy produktów spożywczych prowadzone przez lokalne organy kontrolne, dzięki czemu mogą mieć pewność, że etykieta artykułu na sklepowej półce zawiera rzetelne informacje.

Comiesięczny Raport FoodFakty na podstawie informacji Komisji Europejskiej

Aby na bieżąco powiadamiać konsumentów o przypadkach fałszowania żywności, Komisja Europejska publikuje miesięczne podsumowanie dotyczące zafałszowań produktów spożywczych. Specjalnie dla Państwa przygotowaliśmy na podstawie materiałów Komisji raport zawierający najważniejsze i najciekawsze przypadki zafałszowań, które miały miejsce w maju tego roku. Plik dostępny jest do pobrania w naszej e-Bibliotece. Kolejne materiały będziemy publikować cyklicznie na łamach portalu FoodFakty - zachęcamy do śledzenia!

Link: Zafałszowania żywności_maj 2018 (pdf)

Źródło:

Komisja Europejska: https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/food-fraud_network_activity_report_2017.pdf 

https://www.newfoodmagazine.com/article/22854/food-fraud-an-emerging-risk-for-the-food-and-drink-industry/

Kluczowe obszary: Food Fraud Przewodniki

Autor: FoodFakty

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn