Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zagrożenia zafałszowań żywności w Unii Europejskiej w 2020 roku oraz postęp w metodach badawczych wykrywania zafałszowań

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

Zafałszowania żywności do nie tylko problem ekonomiczny, coraz częściej stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Rozwój metodyk analitycznych z jednej strony zwiększa szansę na wczesne wykrycie zafałszowania, z drugie stanowi przyczynek do bardziej wysublimowanych metod fałszowania. Webinarium dostarcza wiedzę o nowych rodzajach zafałszowań, trendach, podaje definicje wskazuje wiarygodne źródła informacji, a drugiej przybliża najnowszy stan techniki analitycznej stosowanej w wykrywaniu zafałszowań.

O sponsorze wydarzenia R&D HUB

Od początku naszej działalności realizujemy, konsultujemy oraz koordynujemy projekty naszych klientów z zakresu B+R. Podczas realizacji zleceń dokładamy wszelkich starań by nasz klient został otoczony opieką wysoce wykwalifikowanych specjalistów odpowiednio przygotowanych merytorycznie oraz posiadających bogate doświadczenie.

Głównym przedmiotem działalności R&D Hub jest świadczenie doradztwa i pośrednictwa w zakresie naukowych usług doradczych B+R oraz kompleksowego prowadzenia badań naukowych dla MŚP i dużych firm realizujących działania rozwojowe/innowacyjne oraz posiadających naukowe problemy technologiczne.

Niniejsze webinarium jest pierwszy z serii mającej na celu przybliżenie wybranych aspektów z obszaru bezpieczeństwa żywności.

Webinarium dostępne bezpłatnie dzięki R&D HUB oraz Strefie Managera FoodFakty

Wydarzenie skierowane do

Webinarium skierowane do osób zawodowo związanych z branżą spożywczą w obszarach

  • Zarzadzanie i kontrola jakości
  • Laboratorium
  • Technologia i R&D
  • Kadra managerska

Program

Powitanie

Blok I – Zagrożenia i trendy w zafałszowaniach żywności

  • Wykład 1
    Przegląd głównych realnych, zarejestrowanych zafałszowań żywności i trendy 2020 na bazie analizy danych z systemu monitoringu zafałszowań Probase360

    prelegent: Janusz Olejnik - Założyciel projektu  Foodfakty, Przewodniczący komitetu technicznego PKN ds. bezpieczeństwa żywności
  • Wykład nr 2
    Potencjalne ryzyko zafałszowań dodatków do żywności

    prelegent: Robert Wieprzkowicz - Ekspert w obszarze NPD i product managment , z ponad 20 letnim doświadczeniem w branży spożywczej, FMCG.
  • Wykład nr 3 ( w języku angielskim)
    Rola Kadry Zarządzającej w przeciwdziałaniu fałszowaniu żywności – perspektywa eksperta EU
    prelegent: dr Nuno F. Soares jest założycielem The Why of Food Safety - Become the SLO (Saving Lives Officer) oraz autorem kilku książek i artykułów na temat bezpieczeństwa żywności, m.in. FSSC 22000 V5 i ISO 22000: 2018 BluePrint eBook oraz Food Safety w przemyśle rybnym (Wiley). Jest autorem, konsultantem i trenerem w zakresie bezpieczeństwa żywności z ponad 20-letnim doświadczeniem w branży spożywczej w zakresie bezpieczeństwa / jakości żywności oraz jako kierownik zakładu.

Blok II – Analityka żywności pod kątem zafałszowań 

  • Wykład nr 1 
    Przegląd metod analitycznych ukierunkowanych na wykrycie zafałszowań żywności
    prelegent: dr Jakub Kobyliński  - ekspert Food Science Center firmy Silliker Polska Sp. z o.o. ( Merieux Nutriscienses)
  • Wykład nr 2 (w języku angielskim)
    Technika Spectral imaging – nowe nieniszczące metody screeningu zafałszowań żywności
    prelegent: Pia van der Zee - ekspert  firmy Videometer
  • Wykład nr 3 
    Zastosowanie spektrometrii mas wysokiej rozdzielczości w badaniach zafałszowań i autentyfikacji produktów spożywczych, tworzenie profili predykcyjnych i klasyfikacja próbek z wykorzystaniem technik uczenia maszynowego
    prelegent:  dr Łukasz Nowicki - ekspert firmy Perlan Technologies Sp. z o.o.
  • Wykład nr 4
    Zastosowanie metod termicznych i chromatograficznych do badania zafałszowań żywności.
    prelegent:  dr hab. Joanna Bryś - SGGW
    Projekt Centrum Analitycznego SGGW
    prelegent:  dr hab. Ewa Jakubczyk, Prof. SGGW

Podsumowanie, Q&A , Zakończenie 

Warunki uczestnictwa

Webinarium bezpłatne, niezbędne zarejestrowanie poprzez bezpłatne konto czytelnika FoodFakty. Webinarium zorganizowane i udostępnione dzięki Fundacji na rzecz Wspierania Innowacji "R&D HUB" oraz Strefę Managera FoodFakty

Webinarium finansowane jest ze środków otrzymanych z NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030 PROO

 

 

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.