Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Zawartość związków MCPD i jego estrów w żywności – Nowe regulacje prawne w UE

Dostępne non-stop

Cel

Uczestnicząc w webinarze dowiesz się m.in. czym są i w jaki sposób powstają związki typu 3-MCPD, w jakich produktach występują, limity zawartości 3-MCPD w żywności ustanowione w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2018/290.

Grupa odbiorców

Przedstawiciele branż sektora spożywczego, którzy produkują rafinowane oleje roślinne (w tym olej palmowy) lub wykorzystują je w składach recepturowych swoich produktów.

Program

Charakterystyka związków typu 3-MCPD

  • Sposób i przyczyny powstawania
  • Produkty szczególnie narażone na ich występowanie

Zagrożenia związane ze spożywaniem 3-MCPD i jego pochodnych

  • Badania nad kancerogennością i genotoksycznością
  • Limity dziennego pobrania (ADI)
  • Przykłady rzeczywistego pobrania

Docelowe limity w produktach spożywczych

  • Oleje roślinne i tłuszcze jadalne 
  • Żywność dla niemowląt w postaci proszku
  • Żywność dla niemowląt w postaci płynnej

Warunki uczestnictwa

Webinar bezpłatny, warunkiem uczestnictwa w pełnym webinarium jest dokonanie rejestracji i potwierdzenie uczestnictwa przez organizatora.

Czas trwania: około 20 minut

Rejestracja

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco!

Facebook Twitter LinkedIn