Kontekst
Ocena sensoryczna żywności dostarcza wiedzy o zachowaniu konsumentów i stanowi część oceny jakości oraz staje się ważnym aspektem prac nad nowymi produktami oraz marketingu nowych produktów.
Ocena produktów żywnościowych za pomocą zmysłów była kiedyś ściśle związana z potrzebą zaspokojenia głodu człowieka, poszukiwaniem i wyborem właściwego pożywienia. W szczególności smak był „narzędziem”, które pozwalało na dokonanie właściwego wyboru żywności. Pomagał zweryfikować stopnień dojrzałości owoców (cierpkość, kwaśność, słodycz), ostrzegał przed potencjalnym zagrożeniem (np. gorzki smak - przed możliwością otrucia się owocami niektórych roślin). W miarę rozwoju cywilizacji, człowiek przestał zaspokajać swoje potrzeby żywieniowe prosto przyrządzonymi produktami. Zaczęto częściej i powszechniej stosować przyprawy korzenne, a jednocześnie także wykorzystywać metody obróbki wstępnej i cieplnej. Przez długi czas dokonywano intuicyjnej, subiektywnej oceny żywności, polegającej na smakowaniu potraw, ewentualnie porównywaniu ich z innymi. W wyniku rozpowszechniania się nowych rozwiązań kulinarnych oraz zmian preferencji konsumentów, nastąpił rozwój metod kontroli jakości produktów spożywczych i kształtowania ich cech sensorycznych.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wykorzystania analizy sensorycznej w praktyce, skorzystaj z wiedzy eksperta i zapisz się na nasz webinar.
Cele
Na spotkaniu omówione zostaną podstawowe zagadnienia z zakresu analizy sensorycznej produktów żywnościowych. Podczas webinarium uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się, jak przygotować się do przeprowadzenia analizy sensorycznej produktów i w jaki sposób wykorzystać w swojej pracy analizę sensoryczną do oceny jakości produktów. Nasza trenerka specjalizuje się w analizach sensorycznych, które uwzględniają kolor, smak, zapach i strukturę oraz rejestrują reakcje konsumentów. Potrafi mierzyć i intepretować reakcje ludzi na podstawie wrażeń rejestrowanych przez zmysły: wzrok, węch, dotyk, smak i słuch. Dzięki udziałowi w webinarium zmniejszą Państwo zagrożenia związane z jakością własnego produktu, a także wpłyniecie na zadowolenie klientów i uzyskacie przewagę konkurencyjną.
Program
Język: Polski
Koszty udziału: Brak opłat
Nie możesz uczestniczyć w webinarze? Zarejestruj się teraz, a po zakończeniu sesji na żywo otrzymasz dostęp do bezpłatnego nagrania.
Aby uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt: afl.pl.laboratorium@sgs.com
_1714187672155