Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Monitoring Środowiskowy - jako element zarządzania bezpieczeństwem żywności

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne to cały czas największe wyzwanie producentów żywności. Ich skutkiem są choroby milionów ludzi na całym świecie, z których wiele tysięcy może umrzeć na skutek zatrucia. Epidemie, których ogniskiem jest żywność, niszczą zaufanie konsumentów do produktu, narażają producenta na ogromne koszty i wycofywania. Czy musimy bazować wyłącznie na badaniach produktu gotowego? Oczywiście nie, ale niezbędna jest wiedza o zastosowaniu odpowiednich technik.

Monitoring środowiska produkcyjnego to jeszcze cały czas niedoceniane w Polsce narzędzie zarzadzania bezpieczeństwem żywności. Daje ono szansę na podejście prewencyjne, a nie tylko końcową weryfikację produktu.
Skuteczne i właściwe pobieranie próbek środowiskowych, pełne zrozumienie wyników tego monitoringu jest kluczowe w łagodzeniu skutków zanieczyszczenia/skażenia żywności. Monitoring obejmuje surowce, procesy, środowisko przetwarzania, a co najważniejsze daje informacje dużo wcześniej niż badanie produktu gotowego.

Dobrze „zaprojektowany” program monitorowania środowiska produkcyjnego, jako element Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), jest niezwykle efektywnym narzędziem służącym do zapobiegania wystąpieniu zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktu, a tym samym zmniejszającym ryzyko jego wycofania z obrotu.

Oddajemy Państwu FF NAWIGATOR, który w połączeniu z eFORUM (dostępnym on-line dla członków Strefy Managera) stanowi ogromną porcję wiedzy, która mamy nadzieję przyczyni się do zmniejszenia ryzyka występowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz innych zanieczyszczeń krzyżowych, w tym alergennych.

Podejmowana tematyka:

  • Monitoring środowiska produkcyjnego złotym środkiem przeciw ekspansji drobnoustrojów
  • Pobierania próbek środowiskowych – punkty krytyczne i na co zwrócić szczególną uwagę?
  • Nowe, proste rozwiązanie do oznaczania bakterii heterotroficznych metodą płytkową (HPC)
  • Środki do dezynfekcji – zagrożeniem w procesie produkcyjnym
  • Regulacje prawne dotyczące mycia żywności
  • Analiza wybranych danych dotyczących powiadomień w RASFF z powodu patogenów

FOODFAKTY NAWIGATOR DOSTĘPNY JEST DO POBRANIA ZA DARMO DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM ORAZ PARTNEROM MERYTORYCZNYM TEGO WYDANIA:

Firmy zainteresowane współpracą z nami przy tworzeniu ff NAWIGATORA zapraszamy serdecznie do kontaktu: foodfakty@foodfakty.pl

SearchConsole_Nav

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 07.12.2021

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.