Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie produktów pochodzenia roślinnego – przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności

Data: 13.11.2018 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 7 h

Cel szkolenia

Dzięki szkoleniu uczestnicy zdobywają aktualną wiedzę wynikającą nie tylko z wymagań prawa, ale również unijnych przewodników i wytycznych dotyczących znakowania środków spożywczych oraz podejścia organów urzędowej kontroli żywności w Polsce.

Szkolenie skierowane do

Grupa docelowa:

  • Przedstawiciele wszystkich branż sektora spożywczego - technolodzy, kierownicy jakości, pracownicy działów jakości, marketingu i R&D oraz wszystkie osoby odpowiedzialne za znakowanie środków spożywczych.
  • Przykłady omawiane w trakcie szkolenia zostaną dostosowane do branż reprezentowanych przez uczestników.
  • W trakcie części praktycznej zostaną przeanalizowane etykiety produktów dostarczonych przez uczestników (2 tygodnie przed terminem szkolenia na adres: szkolenia@mxns.com), max 1 etykieta/ firmę).

Metodologia: seminarium, warsztaty, dyskusja, wymiana doświadczeń

Program

Obowiązki podmiotów działających na rynku spożywczym oraz unijne i polskie wymagania w zakresie przekazywania informacji na temat żywności - znakowanie produktów produktów pochodzenia roślinnego:

  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
  • Ustawa z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych. - Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 20 lipca 2009 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących oznakowań towarów paczkowanych.
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2006 r. w sprawie legalnych jednostek miar.

Ogólne wymogi dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – wg Rozporządzenia (UE) nr 1169/2011:

  • Ogólne zasady i wymogi dotyczące informacji na temat żywności - zakres odpowiedzialności.
  • Teksty niedozwolone i wprowadzające w błąd.
  • Czytelność informacji oraz minimalna wysokość czcionki.
  • Informacje obowiązkowe na temat żywności.
  • Szczegółowe zasady deklaracji wykazu składników.
  • Deklaracja alergenów.
  • Dodatki do żywności – sposób deklaracji w wykazie składników, zasada przenoszenia, możliwość pominięcia.
  • Kraj pochodzenia, miejsce pochodzenia - przewidywane zmiany. 

Praktyczne aspekty znakowania środków spożywczych pochodzenia roślinnego:

  • Podawanie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach.
  • Umieszczanie informacji dodatkowych na etykiecie. 
  • Możliwość umieszczania na etykiecie dobrowolnych określeń, takich jak: „naturalny”, „produkt polski”, „bez laktozy”, „bez konserwantów”.
  • Praktyczne przykłady etykiet z błędami – weryfikacja niewłaściwych zapisów na etykiecie.

Zasady znakowania żywności wartością odżywczą:

  • Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej na opakowaniu. 
  • Żywność zwolniona z obowiązku znakowania wartością odżywczą.
  • Dobrowolne informacje o wartości odżywczej.
  • Praktyczne przykłady rozwiązań – analiza różnych układów wartości odżywczej.
  • Przewodnik Komisji Europejskiej dotyczący określania tolerancji dla zawartości składników deklarowanych w ramach wartości odżywczej.

 

Więcej informacji na temat aktualnej oferty szkoleń otwarych Mérieux NutriSciences dostępna jest na naszej stronie internetowej: 

https://www.merieuxnutrisciences.com/pl/pl/jakosc-i-bezpieczenstwo-zywnosci/szkolenia-silliker-merieux-nutriscieneces/szkolenia-otwarte/znakowanie-srodkow-spozywczych

 

 

 

Warunki uczestnictwa

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn