Cel szkolenia
Zbliża się termin obowiązywania nowych przepisów FDA dotyczących etykietowania żywności. Czy Twoje etykiety spełniają wszystkie nowe wymagania? Chcesz dowiedzieć się co musi znaleźć się na etykietach i jak prawidłowo umieścić informacje o składnikach i alergenach zgodnie z nowymi przepisami FDA? Skorzystaj z naszego seminarium szkoleniowego, zdobądź przewagę nad konkurencją I poszerz swoją wiedzę o w pełni zaktualizowane informacje zgodne z nowymi przepisami FDA.
Głównym celem szkolenia jest zapoznanie z nowymi restrykcyjnymi przepisami FDA dotyczącymi znakowania żywności i ich znaczeniem dla eksporterów żywności na rynek amerykański. Szkolenie pozwoli uczestnikom zdobyć wiedzę merytoryczną potrzebną do dostosowania etykiet produktów żywnościowych, aby spełniały wymagania FDA jak również na podniesienie poziomu wiedzy pracowników z zakresu prawa żywnościowego w USA.
Szkolenie skierowane do
- Przedstawiciele branż sektora spożywczego podlegający wymaganiom FDA, którzy eksportują swoje produkty do USA lub planują rozszerzenie działalności w tym zakresie;
- Dyrektorzy, właściciele i kierownicy;
- osoby odpowiedzialne za czynności eksportowe żywności;
- auditorzy systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności;
- osoby zainteresowane tematyką szkolenia.
Program
- Agencje rządowe odpowiedzialne za nadzór and przepisami dotyczącymi etykietowania żywności w USA.
- Organy regulujące wymagania prawne dla żywności
- Ogólny przegląd przepisów prawa żywnościowego w USA.
- Egzekwowanie przepisów prawa żywnosciowego przez FDA
- Ogólne wymogi dotyczące znakowania żywności.
- Principal Display Panel (PDP), Information Panel (IP),
- Wymagania dotyczące czcionki.
- Rozmieszczenie wymaganych informacji na etykiecie.
- Identyfikacja produktu (Product Identity statements)
- Deklaracja ilości Netto (Net Quantity of Contents)
- Dane producenta
- Deklaracja składników i alergenów pokarmowych.
- Znakowanie Wartości Odżywczych Produktów:
- Główne zmiany w Panelu wartości odżywczych według Regulacji z 2016 roku.
- Kalkulacja porcji w opakowaniu i przykłady wielkości porcji zgodnych z przepisami FDA
- Węglowodany niestrawne uznawane za "błonnik pokarmowy" i te które wymagają zatwierdzenia przez FDA.
- Substancje słodzące, uznawane za cukry dodane.
- Wartości RDI i DRV, w obliczaniu procentowej dziennej wartości odżywczej.
- opcje formatu panelu wartości odżywczych
- Oświadczenia zawartości składników odżywczych, zdrowotne i dotyczące struktury / funkcji produktu
- “Free”, “No”, “Zero”, “Low”
- “Reduced”, “Added”, “Light”
- “Gluten-Free”
Warunki uczestnictwa
Uwaga! Szkolenie nieaktualne
Zapytaj organizatora o szczegóły