Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI PRZEZNACZONEJ NA RYNEK USA - PRAWO I PRAKTYCZNE PRZYKŁADY

Data: 07.12.2018 Miejsce: Poznań
Czas trwania: 7 h

Cel szkolenia

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania produktów spożywczych kierowanych na rynek USA, ale dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania nowych przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej i praktyki FDA. Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Szkolenie skierowane do

Przedstawiciele przedsiębiorstw produkcyjnych lub handlowych dostarczających produkty żywnościowe na rynek USA lub planujący wprowadzenie produktów na ten rynek.

Program

10:00 - 11:00
System prawa żywnościowego w USA:
organy upoważnione do ustanowienia wymagań prawnych oraz ich kompetencje,
podstawowe przepisy prawne regulujące kwestie żywności i znakowania żywności.
11:00 - 12:00
Wymagania prawne dotyczące znakowania żywności:
wyjaśnienie podstawowych pojęć dotyczących etykietowania (Principal Display Panel, Information Panel, Nutrition Panel),
wykaz i omówienie informacji, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie,
zasady dotyczące prezentacji informacji na etykiecie (rozmieszczenie, wielkość czcionki).
12:00 - 13:30
Nowe wymagania FDA dotyczące deklaracji wartości odżywczej - omówienie wraz z przykładami:
zmiany w zakresie graficznej prezentacji informacji o wartości odżywczej (nowa lista obowiązkowych składników odżywczych, wielkość zmiany w zakresie deklaracji witamin i składników mineralnych,
nowe Referencyjne Wartości dla witamin i składników mineralnych,
cukry dodane i błonnik pokarmowy -- zmiany w zakresie deklaracji.
14:00 - 15:00
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne:
wyjaśnienie podstawowych pojęć,
warunki i przykłady zastosowań,
znakowanie terminem „Healthy".
15:00 - 16:00
Warunki użycia na etykiecie pojęć wzmacniających przekaz marketingowy:
„Organic"; „Fresh"; „Natural"; „Gluten Free"; „GMO Free".
16:00 - 16:30
Odpowiedzialność za wprowadzenie do obrotu produktów błędnie oznakowanych:
Zakres i rodzaj odpowiedzialności,
Sposoby ograniczenia i wyłączenia odpowiedzialności.

Warunki uczestnictwa

Rejestacja na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/znakowanie-zywnosci-przeznaczonej-na-rynek-usa-prawo-i-praktyczne-przyklady

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w powyższym formularzu przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl oraz firmę publikującą lub udostępniającą dany materiał na podstawie odpowiedniej umowy z Portalem w celu realizacji niniejszego zapytania lub rejestracji na wydarzenie lub pobrania materiałów oraz powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez Portal, realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem.

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn